Marele protest al profesorilor (15.000 de oameni), acoperit mediatic de manifestatia cu 200 de oameni a extremistilor AUR. Revendicarea modesta a unei educatoare: „Un salariu de 4.000 de lei ar fi rezonabil, trebuie sa ne gandim si la altii”

news

Miercuri, in Capitala, a avut loc unul dintre cele mai mari proteste sindicale din ultimii ani, aproximativ 15.000 de cadre didactice fiind prezente in strada. Insa acest protest a fost acoperit mediatic de manifestatia cu 200 de oameni a extremistilor AUR din fata Parlamentului.

Aproximativ 15.000 de cadre didactice au marsaluit prin centrul Capitalei, ajungand in fata Guvernului si a Parlamentului.

Protestul a fost organizat de Federatia Sindicatelor Libere din Invatamant, Federatia Sindicatelor din Educatie „Spiru Haret” si Federatia Nationala Sindicala „Alma Mater“.

„Actiunea urmareste sa atraga atentia asupra problemelor cu care se confrunta sistemul de invatamant romanesc, in mod special, angajatii – personalul didactic, nedidactic si didactic auxiliar“, au anuntat sindicatele.

Revendicarile profesorilor:

  • Majorarea salariilor personalului din invatamant, in conformitate cu importanta sociala a muncii prestate, plecand de la principiul salariul profesorului debutant sa fie cel putin egal cu salariul mediu brut pe economie, salarizarea intregului personal didactic de predare urmand sa se realizeze in mod progresiv, in raport de functie, studii, vechime si grad didactic;
  • Instituirea regulii indexarii anuale a salariilor personalului platit din fonduri publice, cu rata inflatiei;
  • Plata orelor suplimentare efectuate de personalul didactic auxiliar si nedidactic;
  • Acordarea sporurilor pentru conditii de munca personalului din invatamant;
  • Acordarea drepturilor prevazute in legislatia in vigoare si contractele colective de munca aplicabile (decontarea navetei, plata indemnizatiei de instalare, acordarea concediului de odihna suplimentar, compensarea in bani a concediului de odihna neefectuat etc.);
  • Cresterea anuala a investitiilor in invatamant, pentru imbunatatirea bazei materiale si a infrastructurii;
    Renuntarea la aplicatia EduSal si inlocuirea acesteia cu un program informatic de salarizare gestionat si administrat de Ministerul Educatiei.

Alexandra, o educatoare din Buzau, a declarat pentru Europa FM ca „salariile nu sunt conforme cu munca pe care o depunem noi la clasa”.

Intrebata ce salariu ar dori, educatorea a raspuns: „In jur de 4000… dar e putin si asa… dar sa fim rezonabili, sa ne mai gandim si la altii”.

„Se merge pana la blocarea examenelor, boicotarea examenelor nationale si nu numai. Suntem pregatiti si uniti pentru declansarea grevei generale care ar incepe pe data de 22 mai”, a declarat o profesoara.

Desi a fost unul dintre cele mai mai mari  din ultimii ani, protestul profesorilor a fost acoperit mediatic de scandalul violent iscat de extremistii AUR in fata Parlamentului. Cei 200 de extremisti au reusit sa acapareze agenda televiziunilor si publicatiilor, astfel inca revendicarile profesorilor au trecut aproape nesesizate.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre:

Comentarii: