Marile institutii de presa internationale neaga ca ar fi stiut dinainte despre atacurile planuite de Hamas

externe

agentii de presa, Hamas, negare, HonestReporting, Israel

Principalele institutii de presa internationale au negat cu fermitate ca au stiut in prealabil ca Hamas va ataca Israelul pe 7 octombrie, ca raspuns la acuzatiile care vizeaza anumiti fotojurnalisti palestinieni din Gaza preluate de guvernul israelian, transmite AFP, citata de Agerpres.

Dezmintirile au fost publicate de institutiile media americane The New York Times si CNN, precum si de cele trei agentii de presa globale, AP, Reuters si AFP.

Controversa a inceput cu o postare online miercuri a organizatiei pro-israeliene HonestReporting, care evidentiaza tratamentul pe care il considera defavorabil Israelului in mass-media.

HonestReporting a sugerat, interogativ, ca fotojurnalistii palestinieni independenti din Gaza, angajati, potrivit acestuia, de AP, Reuters, CNN si New York Times, ar fi putut fi avertizati in prealabil de atac de catre miscarea islamista Hamas.

Retransmise pe scara larga pe retelele de socializare, aceste acuzatii au fost preluate de guvernul israelian.

„Acesti jurnalisti sunt complici la crime impotriva umanitatii; actiunile lor au fost contrare eticii profesionale”, a declarat joi biroul premierului Benjamin Netanyahu pe reteaua de socializare X (fosta Twitter).

„Agentia de securitate interna a Israelului a anuntat ca va elimina toti participantii la masacrele din 7 octombrie. Pe aceasta lista vor fi adaugati „fotojurnalistii” care au participat la acoperirea atacului”, a declarat, pe aceeasi retea, deputatul Danny Danon, membru Likud, partidul premierului Netanyahu, si fost diplomat.

„Associated Press nu stia despre atacurile din 7 octombrie inainte ca acestea sa aiba loc”, a raspuns agentia AP intr-o declaratie joi.

„Acuzatia potrivit careia cineva de la New York Times ar fi stiut dinainte despre atacurile Hamas sau ar fi insotit teroristii Hamas in timpul atacurilor este falsa si scandaloasa”, a mai dat asigurari cotidianul american, subliniind ca aceasta „pune in pericol jurnalistii pe teren in Israel si Gaza”.

Agentia Reuters „a negat categoric ca ar fi avut cunostinta de atac in prealabil sau ca ar fi trimis jurnalisti cu Hamas pe 7 octombrie”.

CNN a negat, de asemenea, ca ar fi aflat in prealabil. Cu toate acestea, a indicat ca a incetat orice colaborare cu principalul fotograf independent pus sub semnul intrebarii de HonestReporting, subliniind totodata ca „nu are niciun motiv in acest stadiu sa se indoiasca de acuratetea jurnalistica a activitatii” pe care acesta a realizat-o in trecut.

AP a mai indicat ca nu mai angajeaza acest fotograf independent.

AFP a reactionat vineri pentru ca, desi nu a fost citata printre mass-media evidentiate de HonestReporting, a fost chestionata pe retelele de socializare din Franta.

„Orice acuzatie de coluziune intre jurnalistii nostri din Gaza si Hamas in timpul atacului din 7 octombrie este calomnioasa si defaimatoare si ne rezervam dreptul de a actiona in consecinta”, a declarat directorul de stiri Phil Chetwynd.

Fotografii care lucreaza permanent pentru AFP „au fost treziti de tiruri de artilerie si rachete, apoi s-au apropiat de bariera dintre Gaza si Israel”. „Primele fotografii in apropierea gardului din Gaza au fost facute la mai bine de o ora de la inceputul atacului”, a spus agentia intr-un comunicat.

La randul sau, ONG-ul de aparare a presei Reporteri Fara Frontiere (RSF) a denuntat vineri „apelul la asasinarea jurnalistilor” si a apreciat drept „inacceptabile afirmatiile care discrediteaza integritatea unei intregi profesii”.

„Autoritatile israeliene au trecut de la afirmatia ca nu pot garanta protectia jurnalistilor din Gaza la amenintari cu moartea impotriva reporterilor care acopera conflictul pe baza unor suspiciuni care nu au fost argumentate sau fundamentate pana in prezent”, a deplans situatia RSF intr-un comunicat de presa.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: