Marina americana a doborat prima drona submarina Houthi in Marea Rosie

externe

Comandamentul Central al SUA raporteaza ca a interceptat si distrus cu succes un vehicul submarin fara pilot (UUV) lansat de rebelii Houthi in Marea Rosie si in Golful Aden, relateaza Interesting Engineering.

Statele Unite nu au dezvaluit inca nicio informatie cu privire la UUV-ul distrus de fortele lor la inceputul acestei saptamani si nici nu au mentionat piesele care au fost confiscate.

Fotografiile publicate au aratat doar o sectiune de elice similara cu cele folosite de UUV-urile iraniene.

Se spune ca UUV-ul este asemanator cu dronele submarine iraniene, seamana cu o torpila si este clasificat ca o drona subacvatica de atac unidirectional (OWA-AUV). Aceste drone au o raza de actiune mai mare decat torpilele, dar sunt mai lente. Ele sunt mai potrivite pentru tinte stationare, cum ar fi navele ancorate.

Se banuieste ca dispozitivul este actionat de la distanta prin intermediul unui fir, similar torpilelor ghidate prin fir, ceea ce ii permite sa atace tinte in miscare.

Analistul in domeniul securitatii nationale si al apararii de la ABC News, Mick Mulroy, fost oficial al Pentagonului si fost agent CIA, afirma ca tentativa de atac cu UUV arata capacitatea rebelilor Houthi de a ataca cu arme tot mai avansate si schimbarea strategiei, demonstrata de folosirea unei nave subacvatice fara pilot.

„Navele de suprafata si submarine fara echipaj uman sunt probabil mai greu de detectat si de distrus decat dronele aeriene si rachetele anti-nava. Este putin probabil ca rebelii Houthi sa fie capabili sa fabrice singuri aceste arme, asa ca ele provin probabil din Iran”, a declarat Mulroy.

Duminica, armata americana a anuntat ca a atacat un submarin fara pilot si o nava de suprafata, pe langa faptul ca a vizat rachete de croaziera anti-nava, care formeaza majoritatea arsenalului rebelilor Houthi.

„Rebelii Houthi si [Corpul international al gardienilor revolutionari] IRGC isi ajusteaza strategia, aparent pentru ca nu au reusit sa loveasca o nava militara americana”, a declarat Mulroy.

Sistemele de arme fara pilot reprezinta o amenintare acuta, deoarece pot „coplesi apararea navei” prin angajarea intr-un „atac in roi” din mai multe directii, a spus Mulroy.

La 15 ianuarie, Paza de Coasta a Statelor Unite a anuntat ca a confiscat un transport de arme dupa perchezitia unei nave care se indrepta din Iran spre Yemen, stat pe care grupul Houthi il controleaza in prezent. Echipamentul militar includea componente pentru nave fara pilot, acelasi tip de nave vizate de doua lovituri americane de duminica.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: