Marina SUA a publicat un videoclip cu o „interactiunea periculoasa” a unei nave de razboi chineze in apropiere de Taiwan

externe

Marina SUA a facut public un videoclip cu ceea ce a numit o „interactiune periculoasa” in stramtoarea Taiwan, in care o nava de razboi chineza trece prin fata unui distrugator american pe calea navigabila sensibila, un incident riscant pe fondul deteriorarii legaturilor dintre cele doua tari, transmite Reuters.

Intalnirea vine intr-un moment in care cele doua tari dau vina una pe cealalta pentru ca nu au purtat discutii militare – avand dezacorduri cu privire la orice, de la comert si Taiwan pana la invazia Rusiei – si ridica spectrul unor viitoare confruntari care ar putea scapa de sub control.

Armata americana a declarat ca distrugatorul american USS Chung-Hoon si fregata canadiana HSMC Montreal efectuau o traversare „de rutina” a stramtorii sambata, cand nava chineza a taiat fata navei americane, ajungand la mai putin de 137 de metri.

In videoclipul lansat de Marina SUA o nava de razboi chineza poate fi vazuta in mod clar navigand prin fata distrugatorului Chung-Hoon, care nu isi schimba cursul. Se aude o voce care care aparent trimite un mesaj radio in limba engleza catre nava chineza, avertizand impotriva „incercarilor de a limita libertatea de navigatie”, desi formularea exacta este neclara din cauza vantului.

„Masurile luate de armata chineza sunt complet rezonabile, legitime, profesionale si sigure”, a declarat Wang Wenbin, purtator de cuvant al Ministerului chinez de Externe. „SUA au cauzat mai intai necazuri si provocari, in timp ce China a raspuns in conformitate cu legea si regulamentele”, a spus Wang intr-o conferinta de presa de luni, cand a fost intrebat despre videoclipul lansat de Marina SUA.

Sambata seara, armata chineza a mustrat Statele Unite si Canada pentru ca „provoaca in mod deliberat riscuri” prin aceasta navigare comuna rara.

Comentatorul militar chinez Song Zhongping a declarat pentru Reuters ca aceasta „interceptare directa” a fost o demonstratie atat a capacitatilor, cat si a „curajului” marinei chineze. „Cu cat provocarea din partea Statelor Unite este mai intensa, cu atat contramasurile din China sunt mai puternice”, a spus Song.

A fost a doua astfel de intalnire din ultimele zile.

Pe 26 mai, un avion de lupta chinez a efectuat o manevra „inutil de agresiva” in apropierea unui avion militar american deasupra Marii Chinei de Sud in spatiul aerian international, potrivit Statelor Unite.

„Pare ca Beijingul si-a instruit fortele sa raspunda mai hotarat impotriva a ceea ce considera drept o invadare a fortelor americane si aliate”, a declarat Derek Grossman, analist senior al apararii pentru RAND Corporation, un think tank american. „Procedand astfel, China nu face decat sa mareasca sansele de calcul gresit – si anume nave sau aeronave care se ciocnesc accidental – care ar putea apoi sa se transforme in conflict armat”, a adaugat el.

In 2001, un avion spion american a aterizat de urgenta pe insula Hainan din China, dupa o coliziune cu un avion de lupta chinez, al carui pilot a murit.

Ministerul Apararii din Taiwan a numit duminica actiunile Chinei cu navele americane si canadiene „provocare” si a spus ca este responsabilitatea comuna a tarilor libere si democratice sa mentina pacea si stabilitatea in stramtoare. „Orice actiuni de crestere a tensiunii si a pericolului nu vor contribui la securitatea regionala”, se arata intr-un comunicat.

Ministerul a cerut Chinei sa respecte dreptul la libertatea de navigatie.

China vede Taiwanul ca pe propriul sau teritoriu, o afirmatie pe care guvernul din Taipei o respinge cu fermitate. Beijingul a intensificat presiunea militara si politica pentru a incerca sa forteze Taiwanul sa-si accepte suveranitatea, inclusiv organizand exercitii regulate in apropierea insulei.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: