Martori la fuga rusilor: „M-am dus la magazin si cand m-am intors, toata lumea fugea. Rusii au trecut cu masina prin cimitir pentru a scapa. Va puteti imagina?” – Video

externe

CNN a prezentat luni un oras orasul Kupiansk, din regiunea Harkov, la doar o zi dupa ce orasul a fost capturat de ucraineni din manile rusilor. In continuare au loc insa lupte in preajma orasului.

Mai la vest, in unele sate s-a restabilit complet calmul, cum ar fi in Zaliznicinoie din regiunea Harkov, eliberat saptamana trecuta, pe masura ce contraofensiva din est a luat viteza.

„Nici macar nu ma asteptam sa fie atat de rapid”, a declarat Oleksandr Verbitki, in varsta de 66 de ani, care a asistat la retragerea rusilor. „M-am dus la magazin si cand m-am intors, toata lumea fugea. Rusii au trecut cu masina prin cimitir pentru a scapa. Va puteti imagina?”.

„Nu stiai niciodata ce gandesc rusii”, a mai spus Verbytsky pentru CNN. „Am avut grija sa nu vorbesc niciodata cu ei pentru ca stiam ca ma pot lovi, asa ca atunci cand treceau pe langa mine, ma intorceam pur si simplu”.

In apropiere de Zaliznicinoie, anchetatorii ucraineni au sosit, alertati de posibilele dovezi ale unei crime de razboi. Dupa ororile descoperite la nord de Kiev – cum ar fi la Bucea – in aprilie anul trecut, cand trupele rusesti s-au retras dupa doar o luna de ocupatie, autoritatile ucrainene stiu prea bine ce trebuie sa caute.

Anchetatorii de crime de razboi s-au numarat printre cei din grupul de oficiali care a sosit la o casa darapanata pentru a o asculta pe Maria, care a fost nevoita sa isi ingroape vecinul si pe prietenul acestuia in februarie anul trecut, la doar cateva zile dupa ce Rusia a trecut granita ucraineana.

„Am observat ca usa era intredeschisa de cateva zile”, spune Maria Grigorova. „Si cand am verificat daca erau in viata sau poate raniti, am vazut ca erau reci si apoi am observat doua gauri in fruntea lui Konstantin.”

Localnicii din Zaliznychne descriu ocupatia ca fiind „terifianta” si, desi a revenit un sentiment de normalitate, teama de revenirea trupelor rusesti inca planeaza in aer.

Serhii Bolvinov, seful Departamentului de investigatii al politiei din regiunea Harkov, care a declarat ca inregistreaza crime de razboi  „in aproape fiecare sat”.

Patru corpuri de civili ucisi au fost gasite cu „urme de tortura” in localitatea Zaliznicinoie, in regiunea Harkov, recent recucerita de Kiev de la fortele ruse, a anuntat luni Parchetul ucrainean, citat de France Presse.

Cele patru cadavre, potrivit acestuia, au fost gasite duminica si „purtau semne de tortura”. „Trei fusesera ingropati pe terenurile familiilor lor, iar al patrulea a fost ingropat pe teritoriul fabricii de asfalt in fata garii feroviare”, a precizat Parchetul pe pagina sa de Facebook.

„Potrivit versiunii preliminare a anchetei, cele patru persoane au fost ucise de catre militari rusi in timpul ocupatiei satului”, indica instanta, care adauga ca localnicii au fost cei care „s-au adresat fortelor de ordine si au semnalat ca militarii rusi au ucis concetateni ai lor”, dupa ce localitatea a trecut sub control ucrainean saptamana trecuta.

Ucraina a anuntat in ultimele zile castiguri teritoriale importante in regiunea Harkov, la frontiera cu Rusia in nord-estul tarii, care se afla partial sub ocupatie rusa de la inceputul razboiului.

La Grakove, un alt sat din aceeasi regiune, unde corespondenti ai AFP au constatat distrugeri dovedind despre violenta luptelor care s-au dat aici, Parchetul ucrainean a indicat ca au fost descoperite cadavrele a doi civili, cu urme de tortura si gauri de glont in ceafa.

Fortele ruse au fost acuzate de numeroase abuzuri in timpul in care ocupasera periferia Kievului, in special in localitatea Bucea, de unde s-au retras la sfarsitul lunii martie.

Moscova a negat toate crimele de care este acuzata si sustine ca este vorba de falsificari, noteaza AFP.

Mai mult despre:

Comentarii: