„Masele sa participe la contraspionaj”. Beijingul le cere tuturor cetatenilor sa dea informatii: „Sa protejam conducerea Partidului Comunist Chinez si a sistemului socialist cu caracteristici chineze”

externe

china

China ar trebui sa-si incurajeze cetatenii sa se alature activitatii de contraspionaj, inclusiv prin crearea de canale pentru ca oamenii sa raporteze activitati suspecte, precum si prin recompensarea lor, a transmis marti Ministerul Securitatii de Stat, relateaza Reuters.

Trebuie stabilit un sistem care sa faca „normal” ca masele sa participe la contraspionaj, a scris Ministerul Securitatii Statului, principala agentie care supravegheaza informatiile straine si antispionajul, in prima sa postare pe contul de WeChat, care a devenit activ luni.

Apelul de a populariza activitatea antispionaj in randul maselor urmeaza unei extinderi a legii chineze privind contraspionajul, care a intrat in vigoare in iulie.

Legea, care interzice transferul de informatii legate de securitatea nationala si interese pe care nu le specifica, a alarmat Statele Unite, spunand ca firmele straine din China ar putea fi pedepsite pentru activitati comerciale regulate.

Legea revizuita permite autoritatilor care efectueaza o ancheta antispionaj sa obtina acces la date, echipamente electronice si informatii despre proprietatea personala.

Securitatea politica este prioritatea securitatii nationale, iar „nucleul” securitatii politice este securitatea sistemului politic al Chinei, a scris ministrul securitatii statului, Chen Yixin, intr-un articol intr-o revista juridica chineza in iulie.

„Fundamental este sa protejam conducerea si pozitia de conducere a Partidului Comunist Chinez si a sistemului socialist cu caracteristici chineze”, a spus Chen.

In ultimii ani, China a arestat si retinut zeci de cetateni chinezi si straini sub suspiciunea de spionaj, inclusiv un director executiv al producatorului japonez de medicamente Astellas Pharma in martie.

Jurnalista australiana Cheng Lei, acuzata de China ca a furnizat secrete de stat unei alte tari, este retinuta din septembrie 2020, aminteste Agerpres.

Declaratia Chinei ca este amenintata de spioni survine in contextul in care natiunile occidentale, in special Statele Unite, acuza China de spionaj si atacuri cibernetice, o acuzatie pe care Beijingul a respins-o.

Statele Unite in sine sunt „imperiul hacking-ului”, a declarat un purtator de cuvant al Ministerului chinez de Externe.

Pentru a se proteja de spionaj, China ar avea nevoie de participarea poporului sau la construirea unei linii de aparare, a scris Ministerul Securitatii Statului in postarea sa de pe WeChat.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: