Masiva scurgere de date despre operatiunile secrete ale Chinei dupa o lovitura a hackerilor. Mina de aur pentru FBI si serviciile secrete ale SUA

externe

Beijing

Oficialii americani au cercetat o multime de documente recent divulgate de la o firma chineza de tehnologie pentru a gasi indicii despre modul in care guvernul de la Beijing ar fi folosit compania in campanii extinse de piraterie informatica, au declarat pentru CNN mai multi oficiali americani din domeniul securitatii cibernetice familiarizati cu acest subiect.

Documentele, postate online in mod anonim la sfarsitul saptamanii trecute pentru a fi accesate de oricine, includ capturi de ecran ale jurnalelor de chat, precum si inregistrari ale angajatilor si ale clientilor guvernamentali chinezi ai firmei de tehnologie I-Soon. Victimele hackerilor companiei variaza de la grupuri politice conduse de exilati tibetani, spitale din Taiwan si India pana la universitati din Hong Kong, dupa protestele masive pro-democratie din oras din 2019, potrivit datelor scurse. Mai mult de o duzina de guverne straine, majoritatea asiatice, sunt enumerate ca tinte.

Printre clientii I-Soon se numara politia, serviciile de informatii si armata chineza, potrivit unei foi de calcul care enumera 183 de contracte semnate intre 2016 si 2022 de catre filiala I-Soon din provincia Sichuan (sud-vest).

„Aceasta este una dintre cele mai bune vizibilitati pe care le-am avut asupra operatiunilor de hacking chinezesti”, a declarat Adam Kozy, care obisnuia sa urmareasca hackerii chinezi pentru FBI.

„Nu sunt la curent cu particularitatile pe care le-ati mentionat. In principiu, vreau sa subliniez ca China se opune cu fermitate denigrarii si defaimarii nejustificate impotriva sa”, a declarat Liu Pengyu, purtatorul de cuvant al Ambasadei Chinei la Washington, DC.

„Asa-zisa afirmatie ca ‘autoritatile chineze supravegheaza disidentii din strainatate’ este complet inventata”, a continuat declaratia lui Liu. „China este o victima majora a atacurilor cibernetice. Pastram o pozitie ferma impotriva tuturor formelor de atacuri cibernetice si recurgem la metode legale pentru a le aborda. China nu incurajeaza, nu sustine si nu aproba atacurile lansate de hackeri”, a mai spus el.

Scurgerea de informatii survine pe fondul unor tensiuni fara precedent in relatiile dintre SUA si China in spatiul cibernetic si pare sa contrazica negarile repetate ale Beijingului ca ar sponsoriza atacurile cibernetice.

Directorul FBI, Christopher Wray, si alti oficiali americani de rang inalt au avertizat luna trecuta Congresul ca un alt grup de hackeri chinezi care nu au legatura cu I-Soon s-au infiltrat in infrastructura critica a SUA si ar putea folosi acest acces pentru a perturba orice raspuns militar american la o potentiala invazie chineza in Taiwan.

Beijingul a negat cu tarie acuzatiile si, la randul sau, acuza SUA ca isi desfasoara propriile atacuri cibernetice.

„Guvernul chinez incearca sa schimbe aceasta naratiune conform careia China pirateaza alte tari”, a declarat pentru CNN Dakota Cary, consultant la firma de securitate SentinelOne, care se concentreaza pe China. „Asa ca eu cred ca [scurgerile de informatii] ii vor supara cu adevarat”, a mai spus el.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: