Medicamentul Merck anti-Covid, asociat cu noi mutatii ale virusului (studiu)

externe

carantina, covid

Pastila Covid-19 de la Merck & Co. da nastere la noi mutatii ale virusului la unii pacienti, potrivit unui studiu care subliniaza riscurile legate de incercarea de a modifica in mod intentionat codul genetic al agentului patogen, scrie agentia Bloomberg, citata de msn.com.

Agentia Europeana pentru Medicamente (EMA) a anuntat, intr-un comunicat de presa publicat in 10 ianuarie, ca va examina cererea de autorizare de punere pe piata pentru pilula antivirala dezvoltata de Pfizer. Ambele medicamente antivirale, atat cele de la Pfizer, cat si cele de la Merck, au fost salutate ca fiind potential revolutionare in lupta impotriva Covid 19, intrucat studiile arata ca acestea reduc riscul de spitalizare si de deces la pacientii cu risc crescut de a dezvolta o forma severa a bolii.

Unii cercetatori se tem ca medicamentul ar putea crea variante mai contagioase sau mai amenintatoare pentru sanatate ale Covid, care a ucis peste 6,8 milioane de persoane la nivel mondial in ultimii trei ani.

Mutatii legate de utilizarea pilulei Merck, Lagevrio, au fost identificate in esantioane virale prelevate de la zeci de pacienti, potrivit unui studiu realizat de cercetatori din SUA si de la Francis Crick Institute, Imperial College London si alte institutii din Marea Britanie.

Mutatiile virusului legate de medicament nu s-au dovedit a fi mai agresive din punct de vedere imunitar sau mai letale pana acum, potrivit studiului publicat vineri pe site-ul medRxiv. Dar insasi existenta lor evidentiaza ceea ce unii oameni de stiinta spun ca sunt riscuri potentiale in cazul utilizarii pe scara mai larga a medicamentului, care a fost autorizat recent in China.

Lagevrio actioneaza prin crearea de mutatii in genomul Covid care impiedica virusul sa se reproduca in organism, reducand astfel sansele ca acesta sa provoace boli grave. Unii oameni de stiinta au avertizat, inainte de a fi autorizat la sfarsitul anului 2021, ca, in virtutea modului in care functioneaza, medicamentul ar putea da nastere la mutatii care s-ar putea dovedi problematice.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: