Mercenarii Wagner au sosit in estul Ucrainei, anunta serviciile secrete din Ucraina. Misiunea lor este de a efectua „atacuri teroriste” pentru a-i oferi pretext lui Putin sa invadeze

externe

O jurnalista de la Kiev a anuntat, sambata, va temutii mercenari Wagner au ajuns in estul Ucrainei, unde ar urma sa insceneze atacuri pentru a oferi pretexte Rusiei in invadeze Ucraina.

„Trupele Wagner au sosit in Donetk pentru a efectua atacuri teroriste, mai exact – sa arunce in aer cladiri rezidentiale, cu scopul de a da vina pe Ucraina pentru aceasta, afirma serviciile secrete ucrainene”, a anuntat jurnalista Anastia Lapatina (Kiev Independent) pe Twitter.

Wagner este o societate privata ruseasca, suspectata a fi apropiata presedintelui rus Vladimir Putin.

Citeste si: Mercenarii rusi din Wagner „jefuiesc” acum Mali, acuza Franta: „Sunt fosti militari rusi, inarmati de Rusia si insotiti de logistica rusa”

Mercenarii Wagner au aparut pentru prima data in februarie 2014 in Crimeea, in timpul anexarii peninsulei de catre Rusia, unde au operat in rand cu unitatile regulate ale armatei ruse, au dezarmat armata ucraineana si au preluat controlul asupra instalatiilor. Un alt nume pentru ei era „omuletii verzi”, deoarece erau mascati, purtau uniforme verzi nemarcate ale armatei, iar originea lor era initial necunoscuta.

Dupa preluarea Crimeei, aproximativ 300 de mercenari au mers in regiunea Donbas din estul Ucrainei. Datorita ajutorului lor, fortele pro-ruse au reusit sa destabilizeze fortele de securitate guvernamentale din regiune, sa imobilizeze operatiunile institutiilor guvernamentale locale, sa puna mana pe depozitele de munitii si sa preia controlul oraselor.

In octombrie 2017, SBU-ul ucrainean (serviciul secret al Ucrainei) a afirmat ca a stabilit implicarea Grupului Wagner in doborarea avionului Il-76 din iunie 2014 de pe Aeroportul International Luhansk, care a ucis 40 de parasutisti ucraineni, precum si un echipaj de noua persoane. S-a raportat ca „mercenari” rusi si sarbi au fost implicati in batalia din vara anului 2014 pentru aeroport, desi nu s-a precizat daca acestia aveau legatura cu Wagner la acea vreme.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a cerut sambata Rusiei sa puna capat pregatirilor de atac impotriva Ucrainei, in caz contrar urmand sa suporte consecinte severe, transmite Reuters.

”Nu e niciodata prea tarziu pentru Rusia sa dea inapoi, sa inceteze pregatirile de razboi si sa inceapa sa se implice in negocieri diplomatice cu NATO si aliatii NATO pentru a gasi o solutie politica”, a declarat Stoltenberg cu prilejul Conferintei de Securitate de la Munchen.

”Daca Rusia vrea sa ne divizeze, obtine in realitate opusul, obtine un NATO mai unit. Si, daca Rusia vrea mai putin NATO la frontierele sale, obtine opusul, obtine mai mult NATO”, a adaugat secretarul general al Aliantei.

El a mai spus ca nu exista semne ale unei retrageri a trupelor ruse de la granita cu Ucraina. ”Suntem extrem de preocupati pentru ca vedem ca ei continua masarea de trupe, continua sa se pregateasca. Nu am vazut niciodata in Europa, de la sfarsitul Razboiului Rece, o concentrare atat de masiva de trupe gata de lupta”, a afirmat Stoltenberg, subliniind ca Moscova formuleaza cereri de securitate despre care stie ca NATO nu i le-ar putea satisface niciodata.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: