externe

Mesajul pe care SUA l-au transmis Iranului prin intermediul Elvetiei. Teheranul ar putea ataca nave din Golf

Iranul a dat asigurari sambata ca Statele Unite i-au cerut „sa se razbune proportional”, dupa asasinarea intr-un raid american la Bagdad a puternicului general iranian Qassem Soleimani, arhitectul strategiei iraniene in Orientul Mijlociu, relateaza AFP, citata de Agerpres.

Elvetia, care reprezinta interesele Statelor Unite in Iran in absenta unor relatii diplomatice intre cele doua tari, a afirmat vineri ca reprezentantul sau „a transmis un mesaj cu care Statele Unite l-au insarcinat sa il inmaneze” Iranului, fara a-i preciza continutul.

Vineri, in apropiere de aeroportul din Bagdad, un atac cu drona american i-a ucis pe Soleimani, seful Fortei Al-Qods a Gardienilor Revolutiei, responsabila cu operatiunile externe ale Iranului, si Abu Mahdi al-Muhandis, omul Iranului in Irak si numarul doi al Hashd al-Shaabi, coalitie de paramilitari irakieni pro-iranieni.

Citat de site-ul televiziunii de stat iraniene, contraamiralul Ali Fadavi, comandant-sef adjunct al Gardienilor Revolutiei, armata ideologica a Iranului, a afirmat ca Washingtonul a spus: „Daca vreti sa va razbunati, razbunati-va proportional cu ce am facut noi”.

Americanii nu sunt in pozitie sa „decida” raspunsul Iranului si „trebuie sa se astepte la o razbunare dura. Aceasta razbunare nu se limiteaza la Iran”, a spus el, dand asigurari ca aliatii Teheranului din Orientul Mijlociu „sunt pregatiti sa puna in practica aceasta razbunare”.

Contraamiralul nu a precizat cum au comunicat Statele Unite acest mesaj Iranului.

Insa in afara de Elvetia, ministrul iranian de externe Mohammed Javad Zarif a declarat ca „emisarul elvetian a transmis (vineri) un mesaj ridicol de la americani”.

Emisarul elvetian „a primit un raspuns scris (de la Iran) la aceasta scrisoare indrazneata a americanilor”, a spus Zarif.

In acelasi timp, generalul Gholamali Abuhamzeh, comandantul Gardienilor Revolutiei pentru provincia Kerman din sudul Iranului, a spus, in declaratii citate sambata de agentia de presa Tasnim, ca Teheranul ii va pedepsi pe americani oriunde vor fi in raza Republicii Islamice, ca reactie la asasinarea lui Soleimani, potrivit Reuters.

El a lansat astfel perspectiva unor posibile atacuri asupra unor nave in Golf.

Teheranul a promis „o razbunare dura in locul potrivit si la momentul potrivit” pentru a razbuna moartea lui Soleimani.

Urmareste-ne si pe:
AK-24

Share
Published by
AK-24

Recent Posts

Soferul baronului Buzatu este candidat PSD la CL Vaslui. Acesta a venit alaturi de sef in fata instantei din Vaslui – Video

Baronul PSD prins cu spaga in portbagaj, Dumitru Buzatu, a ajuns vineri la Tribunalul Vaslui…

2 ore ago

Olt: Primul dosar penal pentru coruperea alegatorilor. Faina si malai din camion ca „daruri de Paste” – Video

Politistii s-au sesizat din oficiu si au deschis un dosar penal in care efectueaza cercetari…

43 de minute ago

Campaniile rusesti de sabotaj in UE capata amploare. Sunt vizate fabricile care produc arme pentru Ucraina si infrastructura feroviara

Pe fondul noilor avertismente ale serviciilor de informatii ca Rusia pregateste „acte violente de sabotaj”…

3 ore ago

Lovitura pentru Beijing. SUA au devenit cel mai mare partener comercial al Germaniei, in locul Chinei

Dupa ani in care China a fost principalul partener comercial al Germaniei, SUA pare ca…

2 ore ago

Serviciile de informatii ale armatei anunta ca dronele Magura V5 au provocat pierderi grele flotei Federatiei Ruse. Pagube de peste 500 de milioane de dolari

Dronele navale ucrainene Magura V5, fabricate in Ucraina, au cauzat pagube Flotei Rusiei de la…

2 ore ago