Mii de oameni protesteaza pasnic la la Belgrad fata de rezultatul alegerilor si pentru a marca cea de-a sasea aniversare de la uciderea unui politician sarb kosovar moderat

externe

belgrad

Mii de sustinatori ai opozitiei au manifestat, marti, pasnic in capitala sarba, Belgrad, pentru a cere anularea alegerilor de luna trecuta, care au fost calificate de observatorii internationali ca fiind incorecte, potrivit Reuters.

Partidul Progresist Sarb (SNS), aflat la guvernare, a castigat 46,72% din voturi la alegerile anticipate parlamentare si locale. Dar o misiune internationala de monitorizare a spus ca SNS a castigat un avantaj nedrept prin media partinitoare, influenta necorespunzatoare a presedintelui

Aleksandar Vucic si neregulile la vot, cum ar fi cumpararea de voturi.

Vucic si aliatii sai sustin ca alegerile au fost corecte.

Mitingul a fost organizat si pentru a marca cea de-a sasea aniversare de la uciderea lui Oliver Ivanovic, un politician sarb kosovar moderat. Ivanovic a fost impuscat in fata biroului partidului sau in 2018, in orasul divizat etnic Mitrovica, o zona predominant sarba din provincia Kosovo, care si-a declarat independenta fata de Belgrad in 2008.

Ancheta cu privire la moartea lui Ivanovic este inca in curs atat in Serbia, cat si in Kosovo. Intr-o adresa adresata multimii, Marinika Tepic, lider al aliantei de centru-dreapta Serbia impotriva violentei (SPN), care s-a clasat pe locul al doilea la vot, a declarat ca opozitia ramane hotarata sa conteste rezultatele alegerilor.

„Intreaga planeta stie, l-am prins (Vucic) in flagrant… pe cel care nu ar indrazni sa apara in fata poporului sau”, a spus Tepic, care luna trecuta a intrat in greva foamei timp de doua saptamani pentru a protesta impotriva rezultatului vot.

Opozitia spune ca doreste si anularea alegerilor de la Belgrad, care s-au incheiat neconcludent si sunt considerate de multi fraudulate.

Luni, Milos Vucevic, seful SNS, a declarat ca votul de la Belgrad poate fi repetat daca nimeni nu reuseste sa formeze o coalitie si sa-si asigure o majoritate in primarie.

Cu o populatie de 1,4 milioane de locuitori, Belgradul reprezinta aproximativ un sfert din electoratul Serbiei, iar primarul sau este vazut drept unul dintre cei mai influenti oficiali din tara balcanica.

Serbia este candidat la aderarea la Uniunea Europeana, dar inainte de a se alatura blocului, trebuie mai intai sa reformeze sistemul judiciar, statul de drept si libertatile mass-media si sa elimine crima organizata si coruptia. De asemenea, trebuie sa repare legaturile cu Kosovo si sa-si alinieze politicile externe la cele ale UE, inclusiv introducerea de sanctiuni impotriva Rusiei, in urma invaziei sale din Ucraina.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: