Miliardarii nu platesc aproape niciun impozit. O taxa globala de doar 2% ar putea strange 250 de miliarde de dolari pe an

pagina verde

dolari, avere

Guvernele ar trebui sa deschida un nou front in lupta internationala impotriva evaziunii fiscale prin instituirea unei taxe minime globale pentru miliardari, care ar putea strange 250 de miliarde de dolari anual, a declarat luni Observatorul fiscal al UE, relateaza CNN.

In cazul in care ar fi perceputa, suma ar fi echivalenta cu doar 2% din averea de aproape 13 trilioane de dolari detinuta de cei 2.700 de miliardari la nivel mondial, a precizat grupul de cercetare gazduit de Scoala de Economie din Paris.

In prezent, miliardarii platesc efectiv mult mai putin impozit personal decat alti contribuabili cu venituri mai modeste, deoarece isi pot transfera averea in companii fantoma care ii scapa de impozitul pe venit, a precizat grupul in raportul sau privind evaziunea fiscala globala 2024.

„In opinia noastra, acest lucru este greu de justificat, deoarece risca sa submineze sustenabilitatea sistemelor fiscale si acceptabilitatea sociala a impozitarii”, a declarat jurnalistilor directorul observatorului, Gabriel Zucman.

Impozitul personal al miliardarilor in Statele Unite este estimat la aproape 0,5% si chiar la zero in Franta, tara care, de altfel, are un nivel ridicat de impozitare, a estimat observatorul.

Inegalitatea crescanda in unele tari alimenteaza apelurile pentru ca cei mai bogati cetateni sa suporte o mai mare parte din povara fiscala, in conditiile in care finantele publice se lupta sa faca fata imbatranirii populatiei, nevoilor uriase de finantare pentru tranzitia energetica si datoriilor acumulate in timpul pandemiei Covid.

Bugetul presedintelui american Joe Biden pentru 2024 includea planuri pentru un impozit minim de 25% pentru cei mai bogati americani, dar aceasta propunere a cazut de atunci.

Desi un efort international coordonat pentru a-i impozita pe miliardari ar putea dura ani de zile, Observatorul a subliniat succesul pe care guvernele l-au avut in a pune capat aproape complet secretului bancar si in a reduce oportunitatile multinationalelor de a transfera profiturile in tari cu impozite reduse.

Lansarea in 2018 a schimbului automat de informatii privind conturile a redus de trei ori valoarea averii detinute in paradisurile fiscale offshore, a estimat observatorul.

Un acord incheiat in 2021 intre 140 de tari va limita posibilitatile multinationalelor de a reduce impozitele prin inregistrarea profiturilor in tari cu fiscalitate redusa, prin stabilirea unui nivel minim global de 15% pentru impozitul pe profit incepand de anul viitor.

„Ceva ce multi oameni au crezut ca va fi imposibil, acum stim ca poate fi facut cu adevarat”, a spus Zucman. „Urmatorul pas logic este sa aplicam aceasta logica miliardarilor, si nu doar companiilor multinationale”, a mai spus el.

In absenta unui impuls international larg pentru un impozit minim aplicat miliardarilor, Zucman a declarat ca o „coalitie de tari dispuse” ar putea deschide calea in mod unilateral.

Desi sfarsitul secretului bancar si impozitul minim pe profit au pus capat, in mare masura, concurentei de decenii intre tari in ceea ce priveste ratele de impozitare, raman numeroase oportunitati de reducere a facturilor fiscale, se arata in raport.

De exemplu, cei bogati isi muta din ce in ce mai des averea in proprietati imobiliare in loc de conturi offshore, in timp ce companiile pot exploata lacunele din impozitul minim de 15% pe profit.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: