externe

Militarul american care a provocat o scurgere masiva de informatii, acuzat de manipulare defectuoasa a secretelor. Ar putea fi condamnat la 60 de ani de inchisoare

Jack Teixeira, in varsta de 21 de ani, ar putea fi condamnat la 60 de ani de inchisoare dupa ce a fost acuzat de pastrarea si transmiterea de informatii clasificate din domeniul apararii nationale, relateaza NY Times.

Joi, un tribunal federal l-a pus sub acuzare pe Jack Teixeira, membru al Garzii Nationale Aeriene din Massachusetts care a postat zeci de rapoarte secrete de informatii si alte documente sensibile pe un server de socializare. Acestuia i s-au adus sase capete de acuzare pentru pastrarea si transmiterea de informatii clasificate din domeniul apararii nationale.

Depunerea acuzatiilor penale la tribunalul federal din Boston impotriva aviatorului Teixeira, in varsta de 21 de ani, are loc la aproximativ doua luni dupa ce agentii FBI l-au arestat la domiciliul sau din North Dighton, Massachusetts, si deschide calea unui proces care decurge din una dintre cele mai daunatoare scurgeri de informatii privind securitatea nationala din istoria recenta. Daca va fi gasit vinovat, el ar putea fi condamnat la 60 de ani de inchisoare.

Dovezile prezentate in rechizitoriul de 10 pagini reprezinta o imagine a imensului tezaur de secrete pe care aviatorul Teixeira este acuzat ca l-a extras din computerele unei unitati de informatii de la baza aeriana Cape Cod si ca le-a impartasit cu prietenii online pe care spera sa-i impresioneze in grupurile de chat de pe Discord, o platforma de socializare populara printre gameri. Dar nu a fost imediat clar cate dintre incidentele descrise vag care stau la baza acuzatiilor au fost dezvaluite anterior si care dintre ele au fost facute publice pentru prima data.

Dezvaluirile lui Teixeira – care a expus secrete ale Statelor Unite, ale aliatilor si ale adversarilor sai – au scos la iveala fisuri intre Statele Unite si aliati si au oferit Rusiei informatii despre metodele de colectare a informatiilor, deoarece organizatiile de presa au divulgat o parte din materiale. Iar avocatii Departamentului de Justitie au declarat ca amploarea informatiilor pe care le-a scurs „depaseste cu mult ceea ce a fost dezvaluit public”.

Procurorul general Merrick B. Garland l-a acuzat joi pe aviatorul Teixeira de incalcarea juramantului sau de a proteja securitatea nationala si a declarat ca scurgerea materialului este posibil sa fi cauzat „daune exceptional de grave la adresa securitatii nationale”.

In rechizitoriu se afirma ca Teixeira a manipulat gresit documente, inclusiv un raport privind piratarea conturilor unei companii americane anonime de catre „un adversar strain”, informatii despre furnizarea si livrarea de echipamente militare catre Ucraina si un raport extrem de sensibil privind miscarile de trupe rusesti si ucrainene care ar fi putut compromite „surse si metode clasificate”. Alte documente au inclus detalii despre un complot strain care viza trupele americane din strainatate, care descriau „unde si cum” ar putea avea loc un atac, se arata in rechizitoriu.

Materialele postate de Jack Teixeira includeau fisiere care purtau unele dintre cele mai restrictionate marcaje de clasificare, inclusiv „informatii sensibile compartimentate” care puteau fi stocate si revizuite doar in medii protejate.

„Indepartarea, pastrarea si transmiterea neautorizata de informatii clasificate pune in pericol securitatea natiunii noastre”, a declarat joi, intr-un comunicat, Joshua S. Levy, procurorul interimar al SUA pentru Massachusetts. „Persoanele carora li s-a acordat acces la materiale clasificate au o datorie fundamentala de a proteja informatiile pentru siguranta Statelor Unite, a membrilor nostri activi din serviciul militar, a cetatenilor si a aliatilor sai”.

Teixeira a ramas in custodie federala dupa ce procurorii au prezentat dovezi potrivit carora acesta avea un istoric de amenintari violente si rasiste, avea acces la un arsenal de arme si reprezenta un risc de a impartasi informatii sensibile cu tari straine.

Cele mai detaliate relatari ale comportamentului sau au iesit la iveala intr-o nota depusa de divizia de securitate nationala a Departamentului de Justitie pentru a argumenta detentia sa pe termen nelimitat in aprilie.

Memorandumul sustinea ca Teixeira a incercat in mod repetat sa obstructioneze anchetatorii federali si ca ar putea avea inca informatii care ar fi de „o valoare extraordinara pentru statele ostile”.

Procurorii au pus sub semnul intrebarii starea generala de spirit a lui Jack Teixeira, dezvaluind ca acesta a fost suspendat din liceu in 2018 pentru comentarii alarmante despre utilizarea cocktailurilor Molotov si a altor arme si ca a cautat pe internet informatii despre impuscaturi in masa. El s-a angajat in „discutii despre violenta si crima” pe Discord, se arata in dosar, si si-a inconjurat patul din casa parintilor sai cu arme de foc si echipament tactic.

Departamentul de Justitie a documentat, de asemenea, o serie de pasi gresiti din partea superiorilor aviatorului.

Oficialii Fortelor Aeriene l-au surprins pe Teixeira luand notite si efectuand cautari in profunzime de materiale clasificate cu cateva luni inainte de a fi acuzat de divulgarea unui vast set de secrete guvernamentale, dar nu l-au demis, potrivit unor documente anterioare in acest caz.

Urmareste-ne si pe:
Victor Mihalache

Share
Published by
Victor Mihalache

Recent Posts

Protestatar agresat de bodyguarzii Gabrielei Firea. Protestatarul a fost impins in fata masinilor de pe bulevardul de langa Primaria Capitalei – Video

Cunoscutul protestatar Marian Morosanu "Ceausescu" a fost agresat de garzile de corp ale candidatului PSD…

4 ore ago

Starea de sanatate a premierului slovac Robert Fico: „pronostic pozitiv”, spune ministrul slovac al Sanatatii

Pronosticul privind starea de sanatate a premierului slovac Robert Fico dupa tentativa de asasinat „este…

4 ore ago

Robotii si inteligenta artificiala, folosite pentru a ajuta femeile sa ramana insarcinate. Este acesta viitorul fertilizarii in vitro?

In mod normal, fertilizarea in vitro (sau FIV) este o „afacere” realizata manual. Medicul realizeaza…

4 ore ago

Armata israeliana a recuperat cadavrele a trei ostatici din Fasia Gaza. IDF considera ca mai sunt inca 132 retinuti de Hamas

Armata israeliana (IDF) a anuntat ca a recuperat trupurile a trei ostatici din Fasia Gaza.…

4 ore ago