„Astazi nu sunt deloc mandru de tara mea”. Document desecretizat. Minerii care au invadat Bucurestiul in iunie 1990 au fost echipati si hraniti de Armata

news

Minerii veniti la Bucuresti in iunie 1990 au fost hraniti si echipati de Armata, din dispozitia Guvernului. Informatia apare intr-un document declasificat dupa 27 de ani, la cererea Parchetului General, si obtinut de Pressone.

Documentul este o adresa trimisa in 18 iunie 1990 prin care comandantul Serviciilor Armatei, general-maior Ionita Botos, ii cerea prim-adjunctului ministrului Apararii Nationale, generalul Vasile Ionel, sa aprobe darea la scadere a unor cantitati de alimente si obiecte de igiena oferite „fortelor civile care au participat la restabilirea ordinei si linistei in capitala tarii” intre 14 si 17 iunie 1990.

Minerii care au participat la violentele din 13-15 iunie 1990 au primit din bani publici conserve de carne, carnati, slanina, unt, oua, biscuiti si alte alimente, potrivit documentului.

„Potrivit dispozitiilor primite din partea Guvernului Romaniei in perioada 14-19 iunie 1990, Ministrul Apararii Nationale a asigurat hranirea unor forte civile ce au participat la restabilirea ordinei si linistei in capitala tarii. In acest scop, au fost distribuite si consumate cantitatile de produse specificate in Anexa nr. 1”, consemneaza comandantul Serviciilor Armatei.

mineriada

In plus, MApN le-a distribuit sute de perechi de salopete, bocanci, chiloti si ciorapi, precum si produse de igiena personala. Cheltuielile Ministerului s-au ridicat la valoarea totala de 866.000 de lei.

„Guvernul Romaniei a hranit si a imbracat in iunie 1990 cateva mii de romani ca sa ucida si sa bata alte mii de romani. Toti cei care au dat atunci aceste ordine, au trait sau inca traiesc in onoruri, pe pensii grase si fac parada cu ‘patriotismul’ lor. Iar unii inca ne explica doct, pe la televizor, cum #soros si altii vor raul tarii.

Ma iertati dar, pe langa descumpanirea adanca pe care o simt, astazi nu sunt deloc mandru de tara mea. Oficial, mineriada din 13-15 iunie s-a soldat cu 7 morti, peste 700 de raniti si circa 3.500 de oameni batuti. Asociatia Victimelor Mineriadelor sustine insa ca numarul mortilor din cele trei zile ar fi de 188”, a cpmentat jurnalistul Vlad Mixich.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android.

Comentarii: