externe

„Mini-Schengen” format de Serbia, Albania si Macedonia de Nord: „Nimeni nu ne va opri de la Belgrad la Tirana”

Liderii din Serbia, Macedonia de Nord si Albania au ajuns joi la Skopje la un acord ca din 2023 controalele la granitele dintre cele trei tari sa fie complet eliminate, informeaza dpa si HINA, citate de Agerpres.

Premierul albanez Edi Rama a subliniat, la intalnirea cu omologul sau nord-macedonean Zoran Zaev si presedintele sarb Aleksandar Vucic, ca acordul va ajuta cele trei state sa-si realizeze obiectivul suprem de aderare la Uniunea Europeana.

„Nu avem niciun motiv sa ne intoarcem spatele in interiorul propriilor noastre granite. Astazi, incepem sa facem in regiunea noastra ceea ce vom face maine in UE”, a declarat Rama.

„Daca depasim deficientele administrative, din 1 ianuarie 2023 intre tarile noastre nu vor mai exista frontiere. Nimeni nu ne va opri de la Belgrad la Tirana”, a spus la randul sau presedinte sarb.

Cei trei lideri sperau ca acordul sa fie semnat si de Kosovo si Bosnia-Hertegovina, dar acestea au refuzat sa participe. Premierul kosovar Albin Kurti, care anul trecut si-a exprimat preocuparea ca Belgradul intentioneaza crearea unei „a patra Iugoslavii”, a reiterat joi ca tara sa nu doreste sa ia parte la acord.

Reuniunea de la Skopje a reprezentat pasul urmator al asa-zisei initiative „Mini-Schengen”, lansata in octombrie 2019 la Novi Sad. Initiativa a fost redenumita joi „Balcanii deschisi”.

La reuniune au luat parte si sute de antreprenori, evenimentul fiind organizat in comun de camerele de comert ale celor trei tari.

Politicienii si-au semnalat de asemenea intentia de a-si deschide reciproc pietele muncii, de a facilita comertul trilateral si de a coopera in ce priveste managementul dezastrelor.

Urmareste-ne si pe:
AK-24

Share
Published by
AK-24

Recent Posts

„Specialistii” lui Piedone: Sefa auditului intern din Primaria Sector 5 si-a luat bacalaureatul la 33 de ani. Piedone, la 32 de ani

Sefa Serviciului Audit Intern din cadrul Primariei Sector 5, Adriana Narcisa Dicu, a obtinut diploma…

46 de minute ago

Propagandistul american Tucker Carlson il ridica in slavi pe ideologul lui Putin, Aleksandr Dughin, intr-un interviu publicat online – VIDEO

Jurnalistul american Tucker Carlson a publicat un interviu cu filosoful rus Aleksandr Dugin, a carui…

18 minute ago

Institutul pentru Studiul Razboiului: armata rusa pregateste o ofensiva masiva pentru luna mai, dar nu a ales inca frontul pe care va ataca

Trupele rusesti au mai multe optiuni tactice pentru viitoarele ofensive in apropiere de Avdiivka, dar…

48 de minute ago

INSCOP il contrazice pe Pieleanu, Firea este pe locul 3. Surpriza mare, Opozitia conduce in Bucuresti si in privinta votului politic

Actualul primar al Capitalei Nicusor Dan se afla pe primul loc in intentiile de vot…

3 ore ago