externe

Ministrul Apararii din SUA, Lloyd Austin, negocieri cu China privind situatia Taiwanului. Discutii in Singapore

Ministrul american al Apararii, Lloyd Austin, se va intalni saptamana viitoare cu omologul sau chinez Dong Jun, a anuntat vineri Pentagonul, intr-un moment in care Beijingul a intreprins manevre militare de amploare in jurul Taiwanului, transmite AFP. Potrivit Pentagonului, Lloyd Austin se va intalni cu Dong Jun in marja participarii in perioada 31 mai – 2 iunie la Dialogul Shangri-La din Singapore, un summit anual pentru oficiali ai Apararii din intreaga lume.

China l-a acuzat vineri pe noul presedinte al Taiwanului, Lai Ching-te, ca impinge insula spre „razboi”, in timp ce nave de razboi si avioanele de lupta chineze au incercuit teritoriul insulei in cadrul unor manevre militare.

Washingtonul a lansat Beijingului un apel la „retinere”, afirmand ca „China nu trebuie sa foloseasca tranzitia politica din Taiwan ca pretext sau scuza pentru masuri provocatoare si coercitive”.

Intrevederea dintre Lloyd Austin si Dong Jun a fost indelung asteptata de la discutia lor telefonica in aprilie – primul schimb intre ministrii Apararii ai celor doua puteri in aproape 18 luni.

Nave de razboi si avioane de vanatoare chineze au incercuit Taiwanul, a carui suveranitate este revendicata de China, in cadrul manevrelor militare denumite „Joint Sword-2024A”.

Incepute joi dimineata in stramtoare, in jurul Taiwanului si in apropiere de insulele invecinate, aceste manevre implica armata terestra, marina, fortele aeriene si unitatea de rachete ale Chinei.

Saptamana aceasta, China a catalogat discursul de investire al noului presedinte taiwanez Lai Ching-te drept o „afirmare a independentei Taiwanului” si l-a amenintat cu „represalii”.

Taiwanul este autonom din 1949, cand nationalistii s-au refugiat pe insula dupa infrangerea lor de catre fortele comuniste in razboiul civil chinez de pe continent.

Beijingul considera insula guvernata democratic ca parte a teritoriului sau si nu a exclus folosirea fortei pentru a o pune sub controlul sau, reaminteste AFP.

 

 

Urmareste-ne si pe:
Flavius Iancu

Share
Published by
Flavius Iancu

Recent Posts

Romania, 3-0 in meciul cu Ucraina. Video cu momentul primului gol. Zeci de mii de romani sunt pe stadion

Primul gol al echipei Romaniei in meciul cu echipa Ucrainei a fost marcat de Nicolae…

O oră ago

Elena Lasconi vrea sa rupa alianta cu PMP si Forta Dreptei. Iulian Bulai: „Ma bucur, ADU a insemnat o decizie gresita”

Alianta Dreapta Unita (ADU) a insemnat o decizie gresita din multe motive, a declarat, luni,…

42 de minute ago

Parlamentarii au renuntat la munca pentru a se uita la meciul Romania-Ucraina: „Programul de lucru pentru astazi se opreste aici”

Plenul Camerei Deputatilor a fost suspendat, luni, cu 20 de minute mai devreme fata de…

O oră ago

Ana Birchall va candida la Presedintia Romaniei. Ea a avut pozitii dure fata de Gabriela Firea si Florin Iordache dupa ce a fost exclusa din PSD

Ana Birchall, fost ministru PSD al Justitiei, isi va depune candidatura la Presedintia Romaniei, au…

2 ore ago

DNA l-a prins pe seful IPJ Cluj ca si-a folosit nevasta pentru a scapa de o amenda de circulatie. Politistii de la rutiera sunt si ei anchetati

Surse judiciare au prezentat detalii pentru aktual24.ro in legatura cu cazul chestorului Mihai Rus, seful…

5 ore ago