Ministrul israelian al apararii cere oprirea reviziuirii judiciare si negocieri

externe

Ministrul israelian al apararii, Yoav Gallant, a cerut, sambata, guvernului, sa opreasca revizuirea judiciara pentru a permite negocieri, la cateva zile dupa ce premierul Benjamin Netanyahu a declarat ca saptamana viitoare guvernul va adopta o parte importanta a legii, potrivit The Times of Israel.

„Procesul legislativ ar trebui oprit” timp de cateva saptamani, a spus Gallant, o pozitie care a primit sprijinul public din partea altor doi politicieni Likud si sprijinul raportat al unui al treilea, in timp ce alti politicieni l-au criticat, iar Itamar Ben Gvir a cerut sa fie demis.

„Securitatea statului Israel este misiunea vietii mele”, a spus Gallant, un general aflat la pensie, care a fost la un moment dat nominalizat pentru a fi sef de stat major al armatei. „Imbracat in uniforma IDF, mi-am riscat viata de zeci de ori pentru statul Israel si, in acest moment, de dragul tarii noastre, sunt dispus sa imi asum orice risc si sa platesc orice pret”.

Ministrul apararii a subliniat ca Israelul se confrunta cu „amenintari mari, atat aproape, cat si departe”, citand programul nuclear al Iranului, atacurile palestiniene si tensiunile recente cu grupul terorist libanez Hezbollah. „Ne confruntam cu provocari de securitate fara precedent”, a spus el.

Gallant, care a apreciat armata drept „o sursa de mandrie” pentru membrii serviciului si pentru natiune in ansamblu, a spus ca in ultimele saptamani a vorbit cu ofiterii militari si cu ofiterii de rang inalt in legatura cu planurile de revizuire.

„Le aud vocile si sunt ingrijorat. Evenimentele care au loc si problemele din societatea israeliana nu trec peste fortele de aparare ale Israelului. Sentimente fara precedent de furie, durere si dezamagire au aparut de peste tot”, a spus el.

„Vad ca sursa puterii noastre se erodeaza”, a avertizat Gallant. „Divizarea tot mai mare din societatea noastra patrunde in IDF si in agentiile de securitate. Aceasta reprezinta o amenintare clara, imediata si tangibila la adresa securitatii statului. Nu voi accepta asta.”

Declarandu-se de dreapta, Gallant a continuat sa sublinieze sprijinul sau pentru adoptarea de schimbari in sistemul judiciar, corectand „echilibrul” dintre esalonul politic si justitie pentru „intarirea democratiei”.

„Cu toate acestea, schimbari nationale semnificative sunt realizate prin dialog”, a spus el.

„Nu trebuie sa dauneze unitatii. Nu trebuie sa existe nicio indoiala in inimile mamelor, care isi vor trimite fiii si fiicele sa slujeasca in IDF”, a continuat Gallant. „Victoria unei singure parti, fie ca este pe holurile Knessetului sau pe strazile oraselor, va duce la o pierdere pentru statul Israel”.

Ministrul apararii a cerut desfasurarea „unui proces national de unificare cu o larga participare, un proces care va consolida statul Israel si va pastra puterea IDF”.

Gallant a adaugat ca trebuie purtate discutii din cauza situatiei de securitate si ca „procesul legislativ de revizuire trebuie oprit”.

„De dragul securitatii Israelului, de dragul fiilor si fiicelor noastre, procesul legislativ ar trebui sa fie oprit acum, pentru a permite natiunii Israel sa sarbatoreasca impreuna Pastele si Ziua Independentei si sa planga impreuna de Ziua Memoriala si Ziua de Comemorare a Holocaustului”, a spus el.

El a cerut, de asemenea, incetarea protestelor – cum ar fi demonstratiile in masa de sambata seara si mitingul organizat mai devreme in cursul zilei in fata casei sale – si a spus ca „orice refuz de a servi in armata noastra ar trebui oprit imediat, deoarece erodeaza puterea IDF si dauneaza institutiei noastre de aparare”, pe fondul avertismentelor tot mai mari din partea rezervistilor, ca ar putea inceta sa mai serveasca daca revizuirea trece.

Apelul lui Gallant de a opri legislatia a fost sustinut de mai multi parlamentari Likud.
Deputatul Yuli Edelstein, care prezideaza puternica Comisie pentru Afaceri Externe si Aparare a Knesset, i-a multumit lui Gallant ca „i s-a alaturat pe drumul pe care mergem de saptamani intregi”.

„Majoritatea oamenilor doresc si inteleg necesitatea unor schimbari in sistemul judiciar, dar acest lucru trebuie facut cu rabdare, dialog si discurs pentru a ajunge la un consens larg”, a spus el intr-un comunicat.

Deputatul David Bitan a spus in mod similar: „Asa cum am spus deja cu cateva saptamani in urma, legislatia ar trebui oprita si ar trebui incepute negocieri imediate si ar trebui sa se ajunga la acorduri ample. Sustin cuvintele prietenului meu, ministrul apararii.”

Sambata, ministrul Agriculturii, Avi Dichter, ar fi vorbit cu Netanyahu si alti deputati Likud, cerand oprirea proiectelor de lege de revizuire judiciara pana dupa Ziua Independentei, pe 26 aprilie.

„Nu va mai exista cale de intoarcere”, a declarat Dichter, fost sef al serviciului de securitate Shin Bet, citat de stirile Channel 12.

Nici Gallant, nici ceilalti deputati nu au spus cum ar vota proiectul de lege daca totusi va fi adus pentru ultimele lecturi in plenul Knessetului saptamana viitoare, asa cum era planificat.

Alti membri Likud l-au criticat pe Gallant, ministrul Comunicatiilor Shlomo Karhi acuzandu-l ca „s-a predat sub presiunea stangii”. „Statul Israel se afla la o rascruce istorica intre democratie si dictatura, iar ministrul sau apararii a ales dictatura”, a scris Karhi pe Twitter.

Facandu-se ecoul lui Karhi, deputatul Likud Tally Gotliv a acuzat ca Gallant da dovada de „slabiciune si supunere”.

Ofir Katz a spus ca cine nu voteaza in favoarea revizuirii judiciare, „si-a incheiat cariera in Likud”. Vorbind la un talk show de la Channel 14, Katz a spus ca Gallant a facut o greseala cand a cerut o pauza.
Unii dintre aliatii de extrema dreapta ai lui Netanyahu l-au indemnat pe Netanyahu sa-l concedieze.

„Fac apel la prim-ministru sa-l concedieze pe Gallant, care a venit pe voturile dreptei, dar s-a predat presiunii celor care au amenintat ca vor refuza [sa serveasca in armata] si incearca sa puna capat unei reforme importante”, a spus Ben Gvir intr-o declaratie.

„Ministrul Apararii Gallant face un pas curajos si vital in aceasta seara pentru securitatea statului Israel. Lovitura de stat dauneaza grav securitatii nationale si este rolul lui sa opreasca acest lucru”, a declarat liderul opozitiei, Yair Lapid, intr-un comunicat.

„Acesta este momentul adevarului. Fac un apel guvernului: Opriti totul, nu treceti la modificarea comisiei de numire a judecatorilor si a legii Deri saptamana aceasta si veniti la negocieri la resedinta presedintelui”, a adaugat el.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: