Ministrul Transporturilor anunta masuri de siguranta extraordinare in toate statiile de metrou din Bucuresti. Se vor cheltui sume uriase

news

Ministrul Transporturilor, Felix Stroe, a declarat joi, la Parlament, ca in trimestrul al doilea din 2018 vor fi montate noile sisteme de siguranta a calatorilor de la metrou.

Peroanele de la Metrou vor fi prevazute cu paravane din sticla incasabila, astfel incat calatorii sa nu poata ajunge pe linie cat timp nu sunt trenuri in statie, a declarat joi, la Parlament, ministrul Transporturilor, Felix Stroe.

„Vor fi paravane cu usi care se potrivesc perfect cu usile vagoanelor, cum ati vazut probabil in aeroporturi sau la metrourile din strainatate. Aceste paravane, din sticla incasabila, vor sta inchise cat timp nu este tren in statie, iar usile lor se vor deschide odata cu usile trenurilor sosite in statie. Paravanele vor fi montate la nivelul benzii galbene de atentie care acum se afla pe marginea peronului”, a explicat Felix Stroe, dupa sedinta de audiere pentru adoptarea bugetului pe 2018, in cadrul Comisiilor reunite pentru buget-finante din Parlament.

El a adaugat ca in trimestrul al doilea din 2018 va incepe montarea noilor sisteme de siguranta a calatorilor de la Metrou.

„In urma evenimentelor triste care s-au intamplat zilele trecute, am avut o discutie foarte aplicata cu conducerea Metrorex si am stabilit un plan de masuri care sa sporeasca siguranta calatorilor. Cautam o sursa de finantare si estimez ca in trimestrul II 2018 vom monta noile sisteme”, a spus Felix Stroe, in sedinta de audiere, citat de Mediafax.

Felix Stroe a mai precizat ca alaturi de sistemele de siguranta va fi marit si numarul camerelor de supraveghere de la metrou.

Reprezentantii Metrorex au explicat joi, intr-un comunicat de presa, ca reducerea vitezei trenurilor la peron ar insemna o crestere a timpului de asteptare al calatorilor, reactia companiei venind dupa ce Politia Capitalei a cerut incetinirea trenurilor in seara in care o fata a fost atuncata pe sine.

„Cu privire la micsorarea vitezei de intrare la peron a trenurilor de metrou, mentionam ca aceasta este impusa de sistem, tinand cont si de urmatoarele criterii: siguranta calatorului, distanta de franare, intervale de circulatie. In cazul utilizarii unei viteze reduse la peron, s-ar crea intervale mai mari de succedare intre trenuri, ceea ce ar produce disconfort publicului calator si, mai grav, ar duce la mai multe situatii de supraaglomerare in statii. Precizam ca distanta de franare este direct proportionala cu masa inertiala a trenului de metrou care este foarte mare, ceea ce implica o distanta de franare mai mare”, reiese dintr-un comunicat de presa al Metrorex.

De asemenea, compania de transport face mentiunea ca siguranta calatorilor in spatiile publice ale metroului este asigurata de Directia Generala de Politie a Municipiului Bucuresti.

„Facem precizarea ca aspectele care tin de ordinea publica ȋn spatiile publice din metrou sunt asigurate de Directia Generala de Politie a Municipiului Bucuresti – Brigada de Politie pentru Transport Public – Serviciul de Politie Metrou, structura de specialitate care coordoneaza, indruma, evalueaza si controleaza activitatile specifice pentru mentinerea ordinii publice in vederea prevenirii si combaterii infractiunilor si faptelor contraventionale din competenta. Cu toate acestea, Metrorex a luat si ia in permanenta masuri suplimentare pentru a oferi calatorilor conditii optime de transport si are in plan proiecte care vizeaza imbunatatirea acestor servicii”, se mai arata in comunicatul de presa.

Potrivit companiei, obiectul principal de activitate al Metrorex este transportul public cu metroul, iar in cadrul acestei activitati nu au fost puse in pericol in niciun moment viata si securitatea calatorilor.

Reactia vine dupa ce Politia Capitalei a cerut, in seara tragediei de la statia de metrou Dristor 1, incetinirea vitezei trenurilor lor la intrarea pe peron.

„Pe timpul investigatiilor, s-a concurat ipoteza ca exista o legatura intre cele doua. S-au dispus masuri urgente de asigurare a tuturor statiilor de metrou cu politisti. S-a dispus totodata de conducerea Politiei Capitalei, Metrorexului sa incetineasca toate trenurile la intrarea pe peron. Totodata, au fost difuzate catre cetateni cele mai clare imagini cu agresoarea”, a afirmat seful Politiei Capitalei.

Magdalena Serban, cea care a aruncat o tanara de 25 de ani in fata metroului, a fost arestata preventiv pentru 30 de zile, urmand a se stabili daca a avut discernamant in momentul comiterii faptelor.

In fata procurorilor s-a recunoscut in imagini, insa nu si-a recunoscut faptele, refuzand sa dea declaratii scrise, potrivit unor surse judiciare. Ulterior, in fata judecatorilor, a declarat, despre prima victima, ca recunoaste ca a imbrancit-o, insa si fata a reactionat similar. In legatura cu fata care a murit, femeia a spus ca s-au imbrancit, insa nu a recunoscut ca ea a fost cea care a impins-o in fata metroului.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: , ,

Comentarii: