externe

Ministrul ucrainean de Externe doreste un summit pentru pace cel tarziu in februarie

Ministrul de Externe al Ucrainei a declarat, luni, ca tara sa doreste un summit pentru a pune capat razboiului, dar nu se asteapta ca Rusia sa participe, o declaratie care face dificila vederea unui final al razboiului, potrivit AP.

Ministrul ucrainean de externe Dmitro Kuleba a declarat pentru Associated Press ca guvernul sau doreste un summit de „pace” in urmatoarele doua luni, la Natiunile Unite, mediat de secretarul general Antonio Guterres.

Kuleba a spus ca Rusia trebuie sa ajunga in fata unui tribunal pentru crime de razboi inainte ca tara sa sa discute direct cu Moscova. El a spus, totusi, ca alte natiuni ar trebui sa se simta libere sa discute cu rusii, asa cum s-a intamplat inainte de un acord de cereale intre Turcia si Rusia.

Interviul AP a oferit o privire asupra viziunii Ucrainei asupra modului in care razboiul cu Rusia s-ar putea incheia intr-o zi, desi orice discutii de pace par a fi mai departe de cateva luni si ar depinde in mare masura de negocieri internationale complexe.

Kuleba a mai spus ca este „absolut multumit” de rezultatele vizitei presedintelui Volodimir Zelenski in SUA saptamana trecuta si a dezvaluit ca guvernul american a facut un plan special pentru a pregati bateria de rachete Patriot pentru a fi operationala in tara in mai putin de sase luni. De obicei acest lucru dureaza pana la un an.

Ministrul a spus in timpul interviului ca Ucraina va face tot posibilul pentru a castiga razboiul din 2023. „Orice razboi se termina intr-un mod diplomatic”, a spus el. „Fiecare razboi se incheie ca urmare a actiunilor intreprinse pe campul de lupta si la masa negocierilor.”

Purtatorul de cuvant al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat saptamana trecuta ca niciun plan de pace ucrainean nu poate reusi fara a lua in considerare „realitatile de astazi care nu pot fi ignorate” – o referire la cererea Moscovei ca Ucraina sa recunoasca suveranitatea Rusiei asupra Peninsulei Crimeea, care a fost anexata in 2014, precum si a altor teritorii.

Kuleba a spus ca guvernul ucrainean ar dori ca summit-ul „pacii” sa aiba loc pana la sfarsitul lunii februarie. „ONU ar putea fi cel mai bun loc pentru organizarea acestui summit, pentru ca nu este vorba despre a face o favoare unei anumite tari”, a spus el. „Este vorba de aducerea tuturor la masa negocierilor.”

La summitul G20 din Bali, in noiembrie, Zelenski a prezentat o propunere de pace in 10 puncte care include restabilirea integritatii teritoriale a Ucrainei, retragerea trupelor ruse, eliberarea tuturor prizonierilor, un tribunal pentru cei responsabili pentru agresiune si garantii de securitate pentru Ucraina.

Intrebat daca vor invita Rusia la summit, el a spus ca Moscova va trebui mai intai sa fie urmarita penal pentru crime de razboi la o instanta internationala. „Ei pot fi invitati la acest pas doar in acest fel”, a spus Kuleba. Despre rolul secretarului general al ONU, Kuleba a spus: „El s-a dovedit a fi un mediator eficient si un negociator eficient si, cel mai important, un om cu principii si integritate. Asa ca am saluta participarea lui activa.”

Biroul de presa al ONU nu a facut niciun comentariu.

Alti lideri mondiali s-au oferit si ei sa medieze, precum cei din Turcia si Arabia Saudita.

Ministrul a minimalizat din nou comentariile autoritatilor ruse ca sunt pregatite pentru discutii. „Ei (rusii) spun ca sunt pregatiti pentru negocieri, ceea ce nu este adevarat, pentru ca tot ceea ce fac pe campul de lupta demonstreaza contrariul”, a spus el.

Presedintele rus Vladimir Putin a sustinut in urma cu cateva zile ca tara sa este pregatita pentru discutii pentru a pune capat razboiului din Ucraina, dar a sugerat ca ucrainenii sunt cei care refuza sa faca acest pas. In ciuda comentariilor lui Putin, fortele Moscovei au continuat sa atace Ucraina – un semn ca pacea nu este iminenta.

Kuleba a laudat eforturile Washingtonului si a subliniat importanta vizitei lui Zelenski in SUA. „Acest lucru arata cat de importante sunt atat Statele Unite ale Americii pentru Ucraina, dar si cat de importanta este Ucraina pentru Statele Unite”, a spus Kuleba, care a facut parte din delegatia in SUA.

Ucraina si-a asigurat un nou pachet de ajutor militar de 1,8 miliarde de dolari, inclusiv un sistem de rachete Patriot. Kuleba a spus ca miscarea „deschide usa altor tari sa faca acelasi lucru”.

Luni, Ucraina a cerut statelor membre ONU sa excluda Rusia din cadrul organizatiei. Ministerul de Externe spune ca Rusia nu a trecut niciodata prin procedura legala pentru a dobandi calitatea de membru si a luat locul URSS in cadrul Consiliului de Securitate al ONU dupa prabusirea Uniunii Sovietice. „Acesta este inceputul unei batalii dificile, dar vom lupta, pentru ca nimic nu este imposibil”, a spus el pentru AP.

Urmareste-ne si pe:
Camelia Stanciu

Share
Published by
Camelia Stanciu

Recent Posts

Decizie stupefianta a Tribunalului Vaslui: mai multe inregistrari DNA din dosarul lui Buzatu au fost anulate. Chiar si inregistrarile cu denuntatorul Farmazon

Tribunalul Vaslui a decis, luni, ca mai multe inregistrari cu discutiile dintre baronul PSD Dumitru…

11 ore ago

Paris: Gerard Depardieu a fost interogat la sediul politiei pentru acuzatii de agresiune sexuala

Gerard Depardieu a fost retinut, luni, pentru interogatoriu, de politia franceza, cu privire la noi…

11 ore ago

Crucea Rosie decide sa nu suspende filiala rusa, in ciuda presupuselor legaturi cu masina de razboi de la Kremlin

Federatia Internationala a Societatilor de Cruce Rosie si Semiluna Rosie (IFRC) a decis sa nu…

11 ore ago

Experiment esuat in Columbia Britanica: dezincriminarea posesiei de droguri oprita, deoarece produce „frustrare” si „dezordine”

Columbia Britanica a oprit, brusc, dezincriminarea detinerii anumitor droguri ilicite, invocand frustrarea si „dezordinea” crescanda…

11 ore ago