Ministrul ungar de externe: aprovizionarea cu gaze naturale a Ungariei este asigurata si datorita „unor state de tranzit de incredere precum Bulgaria”

externe

Europa Centrala se confrunta cu amenintari serioase din cauza razboiului din Ucraina si a cresterii presiunii migrationiste, insa aprovizionarea cu gaze naturale a Ungariei este asigurata si datorita „unor state de tranzit de incredere precum Bulgaria”, a declarat, luni, Peter Szijjarto, ministrul ungar al Afacerilor Externe, la Sofia, informeaza hirado.hu.

„Aprovizionarea cu energie a Ungariei este sigura, deoarece atat furnizorii nostri, cat si tarile de tranzit sunt de incredere”, a subliniat ministrul, potrivit comunicatului MAE ungar.

In cadrul conferintei de presa cu omologul sau bulgar, Nikolay Milkov, Szijjarto a mai precizat ca Europa Centrala se confrunta cu amenintari serioase din cauza razboiului din Ucraina si a presiunii crescute a migratiei.

„Atat Bulgaria, cat si Ungaria simt in acelasi timp consecintele razboiului, se confrunta cu provocari energetice si cu o presiune tot mai mare pe cea mai aglomerata ruta de migratie”, a declarat politicianul de la Budapesta.

Szijjarto a subliniat ca aceasta situatie sporeste importanta unei cooperari previzibile si corecte dintre cele doua tari.

„Bulgaria este una dintre cele mai importante tari de tranzit pentru Ungaria in ceea ce priveste aprovizionarea cu gaze naturale si suntem linistiti de faptul ca Guvernul bulgar a precizat, in repetate randuri, ca acest rol de tranzit de incredere va continua si in viitor”.

Prin Bulgaria, Ungaria cumparat anul trecut 4,8 miliarde de metri cubi de gaze naturale.

Ministrul ungar a calificat cooperarea stransa pentru atragerea de noi resurse drept un obiectiv strategic si a subliniat ca sunt necesare dezvoltari majore ale infrastructurii, spre exemplu, pentru a creste rolul gazelor naturale azere.

„Aceasta este o problema europeana si cred ca noi, cei din Europa Centrala, avem dreptul sa ne asteptam ca Uniunea Europeana sa sprijine constructia de noi gazoducte si dezvoltarea in viitor a infrastructurii necesare pentru securitatea aprovizionarii cu gaze naturale in Europa Centrala”, a mai spus seful diplomatiei ungare.

Acesta a amintit ca, din cauza diferitelor interdictii ale UE, transportul pe calea aerului a combustibilului nuclear din Rusia a devenit imposibil, astfel ca Guvernul ungar a trebuit sa gaseasca o noua ruta.

„Incepand din luna decembrie, combustibilul pentru functionarea Centralei nucleare din Ungaria soseste din Rusia, in Ungaria, via Bulgaria si Romania, pe calea ferata, prin portul de la Varna, fapt pentru care va suntem recunoscatori”, a declarat Peter Szijjarto.

In ceea ce priveste migratia ilegala, ministrul ungar a declarat ca Balcanii de Vest reprezinta in prezent cea mai aglomerata ruta de migratie de pe continent.

„Din cauza politicii pro-migratie a Bruxelles-ului, tarile din Europa Centrala trebuie sa faca eforturi serioase pentru a stopa migratia. Bulgaria si Ungaria performeaza peste puterile lor. Bulgaria si Ungaria si-au construit garduri la frontiera. Atat Bulgaria, cat si Ungaria investesc resurse umane uriase pentru a opri migratia ilegala”, a avertizat politicianul.

„Consideram ca lipsa de sprijin din partea Bruxelles-ului pentru o protectie reala a frontierelor este inacceptabila si foarte periculoasa pentru securitatea in viitor a Uniunii Europene, nu ofera niciun sprijin pentru operarea, paza si intretinerea infrastructurii de protectie a frontierelor”, a subliniat seful diplomatiei ungare.

Acesta a subliniat ca tarile din regiune, aflate la frontierele externe ale UE, stiu cu exactitate ca migratia trebuie stopata, nu gestionata.

„Acest lucru necesita garduri si o exprimare clara, iar noi, ungurii si bulgarii, avem performante mult peste asteptari in aceasta privinta”, a subliniat ministrul ungar, care a calificat drept rusinos faptul ca Bulgaria nu a fost inca admisa in spatiul Schengen.

Legat de acest subiect, Szijjarto a declarat ca Guvernul ungar nu va accepta dubla masura si nu va permite „sa fie inlocuite criteriile clare si obiective din tratate, cu criterii subiective”. Sofia a indeplinit aceste conditii si, prin urmare, Bulgaria merita sa devina stat Schengen – a precizat ministrul ungar.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: , , ,

Comentarii: