Miracol, eroism, nebunie? Cum rezista Mariupolul devastat si de ce ajuta asta Romania – Analiza
Viceprimarul din orasul ucrainean Mariupol spunea pe 3 martie ca orasul va cadea in cateva zile in fata asediului fortelor rusesti, insa de atunci a trecut mai mult de o luna. Orasul Mariupol inca rezista in fata unui asalt salbatic, care include bombardamente cu arme interzise precum rachete termobarice sau bombe cu fragmentare.
Aparatorii din orasul-port de la Marea Azov nu vor mai putea rezista foarte mult timp, in conditiile in care sunt total incercuiti, bombardati intens – iar ei acuza inclusiv atacuri cu arme chimice – trupele rusesti au patruns adanc in oras si sunt practic lipsiti de posibilitatea de reaprovizionare.
Cu toate astea, rezistenta ucrainenilor din localitate este una eroica si a salvat de facto alte zone din Ucraina pentru ca a blocat si distrus un mare numar de forte rusesti. Analistii militari de la Institutul pentru Studierea Razboiului sunt de parere ca rusii au mobilizat atat de multe trupe terestre si forte navale pentru distrugerea Mariupolului incat nu au mai avut suficiente resurse pentru un atac asupra orasului-port Odesa.
Acest oras, cea mai importanta localitate ucraineana de la Marea Neagra, care este foarte aproape de Romania si Republica Moldova. Daca Odesa ar fi atacata, nu doar ca razboiul s-ar apropia periculos de mult de granitele celor doua state vorbitoare de limba romana, dar Rusia ar fi in situatia de a le ameninta.
Mai mult, daca Odesa ar cadea, Marea Neagra ar fi aproape de situatia in care ar fi aproape un ‚‚lac rusesc’’.
Aceasta posibilitate a fost mult indepartata de blocarea trupelor rusesti la Mariupol, dar si de faptul ca aparatorii le-au provocat mari pierderi fortelor Kremlinului.
De ce au reusit cei din Mariupol sa reziste:
1. Orasul a fost foarte bine inarmat inainte de razboi de catre guvernul ucrainean, fiind un obiectiv strategic important ca port la Marea Azov si fiind foarte aproape de teritoriul controlat de separatistii pro-rusi din Donetk.
2. In Mariupol lupta mai multe trupe de elita, printre care regimentul Azov, trupele speciale ale politiei – KORD, Garda Nationala, Corpurile Marine, Garzile Marine si altele.
3. Trupele Azov nu au nimic de pierdut. Batalionul Azov, considerat extremist de Rusia, dar despre care ucrainenii spun ca este doar nationalist ucrainean, s-ar remarcat in 2014 ca o forta redutabila in luptele cu rusii. Membrii sai stiu ca rusii nu vor arata mila fata de ei, asa ca lupta pana la final. Aceste trupe sunt printre cele mai bine antrenate si bine inarmate din armata ucraineana.
4. Ucrainenii au reusit sa pacaleasca fortele antiaeriene rusesti din jurul orasului si sa aprovizioneze pe ascuns. Informatii solide arata ca mai multe elicoptere ucrainene au reusit sa patrunda in oras, sa aduca rezerve de munitie si alimente si sa evacueze combatanti raniti. In cele din urma se pare ca rusii au reusit sa opreasca acest proces in jurul datei de 8 aprilie, dupa ce au distrus unul sau mai multe dintre elicoptere. Expertii militari speculeaza ca acest lucru a fost posibil datorita informatiilor secrete furnizate de americani, care folosesc tehnologie de varf pentru a evalua pozitiile rusilor.
5. Atacuri reusite asupra unor nave rusesti. Fortele ucrainene au reusit sa loveasca mai multe nave militare rusesti din zona Azov, mai ales la Berdiansk, care fie aduceau trupe fie bombardau Mariupol.
6. Duritatea razboiului urban. Asa cum au dovedit-o si alte conflicte, este foarte dificil sa cuceresti un oras cu aparatori decisi sa lupte. Sunt nenumarate locuri in care acestia se pot ascunde, de unde pot trage sau unde pot plasa bombe. Ei au si avantajul ca stiu locurile mai bine decat atacatorii. Inlaturarea lor prin lupte de strada este dificila, de aceea rusii, vazand nivelul de pierderi pe care il inregistreaza, au recurs la bombardamente intensive pentru distrugerea cladirilor.
Toate aceste elemente sunt relevante pentru ca arata cat de dificil ii este Rusiei sa cucereasca orasele ucrainene importante si de ce unele mai mari, asa cum sunt Kiev sau Harkiv, s-ar dovedi bariere prea puternice.