Categories: actualitateexterne

Miscare de FORTA a lui Erdogan: Premierul Turciei a fost nevoit sa demisioneze

Premierul Turciei, Ahmet Davutoglu, si-a anuntat joi demisia din functie, pe fondul amplificarii neintelegerilor cu presedintele Erdogan, anunta NY Times. Este de asteptat ca puterea lui Erdogan sa devina si mai mare, in contextul in care presedintele turc este deja acizat de atitudini totalitare.

In discursul de joi, Davutoglu a tinut sa sublinieze ca decizia sa „nu este rodul unei alegeri (personale), ci al unei necesitati”, o critica deloc voalata la adresa unor responsabili ai AKP loiali lui Erdogan, care au decis recent sa-i reduca prerogativele in cadrul partidului. In urma cu cateva zile, el pierduse puterea de a numi liderii partidului la nivelul provinciilor si districtelor.

Premierul si-a aparat bilantul politic si economic si a negat orice conflict cu presedintele Erdogan, cel care tine cu adevarat fraiele AKP, chiar daca legea fundamentala ii obliga sa fie deasupra partidelor.

„Nu am reprosuri, nu simt nici manie, nici ranchiuna”, a spus Davutoglu, dand asigurari ca este hotarat sa apere „onoarea fratelui” sau Erdogan, care l-a numit in fruntea guvernului in august 2014.

Plecarea lui Davutoglu, care ar deschide calea pentru o consolidare a puterilor sefului statului, acuzat de criticii sai de deriva autoritara, s-ar putea adauga problemelor pe care le traverseaza Turcia, partener-cheie al Uniunii Europene in criza migratorie: amenintarea jihadista, reluarea conflictului kurd dupa doi ani de acalmie, extinderea razboiului in Siria la frontiera sa sudica.

Divergentele au iesit la lumina in ultimele saptamani intre omul forte al Turciei si seful executivului, ales la conducerea AKP in august 2014 in urma accederii lui Erdogan in cea mai inalta functie in stat, dupa ce anterior exercitase trei mandate de prim-ministru.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

 

Urmareste-ne si pe:
AK-24

Share
Published by
AK-24

Recent Posts

Protestatar agresat de bodyguarzii Gabrielei Firea. Protestatarul a fost impins in fata masinilor de pe bulevardul de langa Primaria Capitalei – Video

Cunoscutul protestatar Marian Morosanu "Ceausescu" a fost agresat de garzile de corp ale candidatului PSD…

6 ore ago

Polonia va cheltui 2,3 miliarde de euro pentru un „scut estic”. Sistemul de fortificatii a inceput sa fie deja construit

Polonia va investi peste 2,5 miliarde de dolari (2,3 miliarde de euro) in incercarea de…

6 ore ago

Starea de sanatate a premierului slovac Robert Fico: grava, dar „pronostic pozitiv”, spune ministrul slovac al Sanatatii

Pronosticul privind starea de sanatate a premierului slovac Robert Fico dupa tentativa de asasinat „este…

6 ore ago

Robotii si inteligenta artificiala, folosite pentru a ajuta femeile sa ramana insarcinate. Este acesta viitorul fertilizarii in vitro?

In mod normal, fertilizarea in vitro (sau FIV) este o „afacere” realizata manual. Medicul realizeaza…

6 ore ago