„Mobilizarea partiala” e generala. Un pensionar de 63 de ani, obligat sa mearga pe front: „Am diabet si ischemie cerebrala”

externe

Autoritatile din Rusia au inceput sa mobilizeze pentru frontul din Ucraina si pensionari militari, cu varste care depasesc 60 de ani. 

„Locotenent-colonelul in retragere Alexandr Iermolaiev, in varsta de 63 de ani, din regiunea Volgograd, spune ca a fost chemat sa lupte in Ucraina El sufera de diabet si ischemie cerebrala, dar a spus ca nu a fost supus niciunui control medical si a fost declarat apt pentru a servi de catre un medic militar”, a relatat jurnalistul BBC Francis Scarr.

Intr-o inregistrare video, pensionarul spune ca pe 22 septembrie am fost chemat la incorporare. „Ne-au spus ca avem doua saptamani pentru instructie. Conform decretului prezidential, mobilizarea se aplica ofiterilor ca mine pana la varsta de 55 de ani, insa eu am 63 de ani”, s-a plans acesta.

Patriarhul Rusiei, Kirill, i-a indemnat pe tinerii rusi sa nu le fie frica de moarte si sa accepte sa fie mobilizati pentru a merge la razboi in Ucraina.

„Mergeti cu curaj sa va indepliniti datoria militara. Si nu uitati ca, daca veti muri pentru tara voastra, veti fi cu Dumnezeu in imparatia Sa, veti avea glorie si viata vesnica”, a declarat Kirill, citat de Nexta TV.


Presedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, i-a indemnat joi pe rusi „sa „protesteze” impotriva mobilizarii pe frontul ucrainean anuntata de Kremlin sau „sa se predea” fortelor Kievului, noteaza AFP.

„In acest razboi in sase luni, au fost ucisi 55.000 de soldati rusi (…) Vreti mai multi? Nu? Deci protestati! Luptati! Fugiti! sau predati-va” armatei ucrainene, a lansat Volodimir Zelenski in rusa in traditionalul sau mesaj video. „Acestea sunt optiunile voastre pentru a supravietui”, a adaugat el.

„Sunteti deja complici la toate crimele (armatei ruse), crimele si torturile ale caror victime sunt ucrainenii. Pentru ca taceti. Pentru ca taceti mereu”, a acuzat liderul de la Kiev.

El a adaugat ca autoritatile ruse se pregatesc sa mobilizeze „pana la un milion de oameni”. Oficial, Moscova a anuntat cu o zi inainte mobilizarea cu incepere de miercuri a 300.000 de rezervisti.

„Este momentul alegerii pentru voi. Pentru barbatii din Rusia, este alegerea de a muri sau de a trai, de a deveni invalizi sau de a-si pastra sanatatea. Pentru femeile din Rusia, alegerea este sa-si piarda pentru totdeauna sotii, fiii, nepotii ori sa incerce, totusi, sa ii protejeze impotriva mortii, impotriva razboiului, impotriva unui singur barbat”, Vladimir Putin, a continuat presedintele ucrainean.

Peste 1.300 de persoane au fost arestate miercuri in cursul unor manifestatii improvizate impotriva mobilizarii in intreaga Rusie, potrivit ONG-ului OVD-Info.

Anuntul mobilizarii a provocat si un aflux de rusi care doresc sa paraseasca tara, cu cozi semnalate la frontierele terestre cu mai multe tari. Nu este disponibila nicio estimare a numarului acestora, mentioneaza AFP.

Kremlinul a negat amploarea plecarilor, vorbind de un fenomen „mult exagerat”.

Mai mult despre:

Comentarii: