Modul in care Dancila stalceste limba romana, ironizat taios de un celebru scriitor: „Doamna Dancila citeste atat de mult incat lectura o afecteaza”

analize

Scriitorul Radu Paraschivescu ironizeaza, intr-un text publicat pe site-ul Digi24, modul incorect in care Viorica Dancila isi recita discursurile.

Dancila a folosit o forma gresita de redare a mai multor cuvinte, semn ca educatia sa este precara. Paraschivescu ironizeaza cu umor conflictele premierului cu limba romana, sustinand ca, dimpotriva, Dancila „citeste atat de mult, incat lectura o afecteaza”.

„Trebuie vorbit pe sleau: inapetenta pentru lectura a Vioricai Dancila e o scorneala tasnita din mintile cusurgiilor rau-intentionati. Doamna Dancila citeste atat de mult, incat lectura o afecteaza. Masiv, chiar decisiv. Atat de mult, incat uneori ii produce reactii cu semn schimbat, in care un deficit declanseaza un surplus. Explicatii. Cu putine zile in urma, Viorica Dancila a declarat, la microfoanele catorva televiziuni, urmatoarele: „Am dat ordonanta de urgenta cu privire la persoanele cu DEZABILITATI”; Am reusit sa acreditam autoritatile de MENEGEMENT”; „Educatia si sanatatea cetateanului sunt PREMORDIALE”; „Vreau o relatie institutionala buna PRESEDENTIE, Guvern, Parlament.”

Ce se observa in afirmatiile premierului? O serie de „e”-uri rostite aiurea, in cuvinte unde nu au ce sa caute. Superficialii vor invoca, desigur, instructia subreda a Vioricai Dancila si o vor plasa pe acelasi palier al proastei exprimari cu ministrul Educatiei (fostul, prezentul sau viitorul – la alegere). In realitate, inflatia de „e”uri din discursul dancilian este consecinta directa a lecturilor. A uneia in mod special. Este vorba de romanul La Disparition al lui George Perec, aparut in 1969 in Franta si remarcabil, printre altele, prin faptul ca este scris fara vocala „e”.

Performanta frizeaza geniul, cata vreme „e” este litera cel mai des folosita in limba franceza. (Pana si esentialul „si” este in franceza „et”.) Acest tip de contorsionare a formei de exprimare si de alchimie lexical-stilistica poarta numele de lipogramatica si este, de cateva decenii, marca lui George Perec. Dupa ce a intrat de cateva ori in conflict cu gramatica – in ciuda naturii dumisale neconflictuale, care i-a facut rost de porecla „Viorica Docila” – , iat-o acum pe doamna in chestiune suportand si consecintele lipogramaticii. Hotarat lucru, uneori viata premierilor romani nu e doar riscanta, ci si nedreapta.

Nu e exclus ca premierul sa fi vrut sa vada daca romanul lui Perec a fost tradus in romana. Si nu mica ii va fi fost mirarea descoperind o versiune romaneasca semnata de Serban Foarta, fachir emerit in domeniu, si intitulata, simplu si rascolitor, Fara „e”-uri. Parca o vad pe Viorica Dancila cum deschide cartea, impinsa de mana necrutatoare a curiozitatii, si citeste siderata (sau, vorba fostului fotbalist Ionut Lutu, „sidefata”): „Ani irositi in varii intalniri si combinatii fara viitor, in racolajul unor trandavi informatori si spioni privati, in consultari a multor hartii privind filiatia-mi, in discutii cu batranii arhivari, sau cu magistratii imorali, cu avocatii si cu substitutii, tot imorali si fara scrupul, cu comisi, cinovnici, scarta-scarta, cu coruptii asa-zisi factotum, platiti gras si dandu-ti, in schimb, nimica tot”. Si tot asa, cale de trei sute de pagini. Fara urma de „e”. Cum sa rezisti? Cum sa nu cedezi? Si cum sa nu transformi deficitul in surplus? „Presedentie” (adica, potrivit doamnei Dancila, functia pe care o ocupa un „presedente”), „premordial”, „menegement” si „dezabilitati” de acolo vin. Din prea mult studiu, nu din prea putin.

O veste buna, totusi. Anticipand ravagiile pe care le va face artificiul lui lipogramatical, George Perec a publicat in 1972, cu licentele de rigoare, si o povestire in care singura vocala folosita este „e”. Povestirea se cheama Les revenentes si inca n-a fost tradusa, dar nu incape discutie ca acumularile culturale din mandatul de europarlamentar ii vor permite Vioricai Dancila citirea in original. Ceea ce-i va aduce echilibrarea vocalica de care pare sa aiba atata nevoie”, a scris Paraschivescu pe Digi24.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android.

Mai mult despre: , ,

Comentarii: