Moldova ar putea renunta la neutralitate. Noul premier: „Neutralitatea nu ne poate apara in caz de agresiune. Unele acorduri cu CSI vor fi denuntate”

politica

Noul prim-ministru al Moldovei, Dorin Recean, a sugerat joi, in Parlamentul de la Chisinau, ca tara ar putea renunta la neutralitate. Noul guvern condus de Recean a fost investit, joi, cu o majoritate de 62 de voturi.

„Deciziile pe care le luam acum vor influenta viitorul nostru si al copiilor nostri. Avem oportunitatea si obligatia sa facem saltul in lumea civilizata, sa devenim parte a familiei europene – o uniune a pacii si a prosperitatii”, se arata in programul de guvernare.

In timpul audierilor parlamentare, deputatii pro-rusi au vrut sa afle pozitia noului premier vizand neutralitatea militara si ramanerea in continuare a Moldovei in Comunitatea Statelor Independente (controlata de Rusia). Dorin Recean le-a spus ca „s-ar putea ca, in curand, statutul de neutralitate al Moldovei sa nu mai functioneze”.

„Neutralitatea nu ne poate apara in caz de agresiune. De aceea trebuie sa ne consolidam securitatea si apararea. Trebuie sa avem in vedere limitarea acestui instrument de politica externa numit neutralitate. Esenta problemei este apararea statului impotriva agresiunii hibride si militare”, a explicat Recean in Parlament.

In ceea ce priveste ramanerea in continuare a Moldovei in CSI, el a spus ca obiectivul strategic al tarii este aderarea la UE. „Multe acorduri din cadrul CSI nu functioneaza si asta face ca aceasta organizatie sa fie una ineficienta. Gradual, unele acorduri semnate de Moldova in cadrul CSI vor fi denuntate”, a mentionat noul premier.

Iata si ce a spus Maia Sandu la investirea Guvernului Recean:

„Aveti de administrat treburile tarii intr-o perioada foarte dificila, marcata de multiple crize. Asteptarile oamenilor fata de dumneavoastra si fata de stat, in general, sunt foarte mari.

Republica Moldova trebuie nu doar sa reziste, ci trebuie sa se dezvolte. Responsabilitatea noastra este sa protejam oamenii de crizele care ne afecteaza tara, dar si sa investim in viitor.

Sarcina noului Guvern este sa ofere siguranta cetatenilor si sa puna Republica Moldova pe un fagas de reconstructie si dezvoltare, in pofida crizelor.

Proiectul nostru de dezvoltare este aderarea la Uniunea Europeana. Doar asa ne putem pastra si consolida democratia, putem sa acceleram cresterea economica si sa ridicam nivelul de trai al oamenilor.

Schimbarile pe care trebuie sa le facem pentru a indeplini conditiile Uniunii Europene nu sunt doar cerinte ale procesului de aderare, ele sunt premisa bunei functionari a statului. Nu le facem pentru cineva, le facem pentru noi – pentru imbunatatirea situatiei din justitie, pentru cresterea competitivitatii economiei si, respectiv, pentru imbunatatirea conditiilor de trai ale oamenilor. Indeplinindu-le, vom apropia statul de cetatean.

In acest an si in anii care vin, trebuie sa reconstruim economia. Politicile noastre trebuie sa motiveze oamenii care muncesc, sa-i motiveze pe cei care creeaza locuri de munca, pe angajatii constiinciosi.

Obiectivul este sa cream mai multe locuri de munca, sa crestem productivitatea muncii. Avem nevoie de masuri ferme in domeniul economic, care se vor reflecta in cresterea nivelului de trai.

Avem nevoie de pasi hotarati pentru a consolida securitatea tarii. Razboiul din Ucraina continua, si acest razboi comporta riscuri si pentru noi.

Amenintarile la adresa tarii noastre raman ridicate. Tentativele de destabilizare sunt o realitate si pentru institutiile noastre reprezinta o adevarata provocare.

Am incredere ca vom mentine pacea si ordinea in tara. Ii vom proteja pe cetatenii Republicii Moldova si pe toti oamenii care traiesc aici.

Guvernul trebuie sa continue eforturile de curatare a justitiei. Avem responsabilitatea in fata oamenilor sa facem dreptate in tara noastra. Este una din promisiunile noastre in fata cetatenilor si ne vom tine de cuvant. Oricate blocaje, oricata rezistenta ar fi, schimbarile din justitie trebuie continuate si accelerate.

Trebuie sa continuam reconstructia localitatilor. In acest an si in anii care vin, Guvernul urmeaza sa finalizeze si sa porneasca noi proiecte de infrastructura in localitati, in cadrul programului “Satul European” si in cadrul altor programe.

Investitiile in infrastructura vor schimba calitatea vietii in localitatile din tara. Oamenii trebuie sa vada mai multe drumuri de calitate, sa simta ca satele si orasele lor se schimba in bine, ca au scoli si gradinite europene, ca au spitale si servicii medicale mai bune. Viata in Moldova poate fi mai buna si in sate, si in orase.

Noul Guvern trebuie sa pastreze Moldova in lumea tarilor libere, unde viata omului conteaza si unde fiecare poate gandi si actiona liber, isi poate construi viata pe care si-o doreste. Cetatenii raman ingrijorati, iar guvernul trebuie sa raspunda acestor ingrijorari, in toate domeniile. Astept de la Guvern sa comunice deschis si direct cu oamenii, sa-i informeze clar despre tot ceea ce face”.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: ,

Comentarii: