Monica Macovei i-a rezervat o mare surpriza inculpatului Dan Andronic: „Sesizez public Parchetul general”

politica

Europarlamentarul Monica Macovei a solicitat din nou, joi, declasificarea tuturor documentelor privind arhiva SIPA/DGPA si o ancheta privind presupusa scurgere de documente clasificate din Ministerul Justitiei.

„Este necesar ca Ministerul Justitiei sa declasifice cat mai repede toate documentele legate de arhiva DGPA/SIPA, intocmite pana astazi: ordine de ministru, note de fundamentare, ordine ale conducerii SIPA/DGPA, procese verbale, raportul Chiuariu-Predoiu, cu mentionarea datelor, anilor si a persoanelor implicate. Intrarea in arhiva DGPA/SIPA a patru persoane in anul 2013, in mandatul ministrului Robert Cazanciuc, la peste 5 ani distanta de finalizarea raportului unei comisii a Ministerului Justitiei, trebuie, de asemenea, clarificata”, declara Macovei intr-un comunicat citat de Agerpres.

Macovei arata ca publicarea de catre cotidianul „Evenimentul zilei”, al carui patron, Dan Andronic, este urmarit penal in mai multe dosare, a unui raport clasificat secret de serviciu si atribuit unei comisii a Ministerului Justitiei presupune scoaterea ilegala a unui document clasificat dintr-o institutie a statului.

Monica Macovei considera ca Ministerul Justitiei trebuie sa clarifice rapid cine a avut acces la documente clasificate, cine le-a sustras si le-a transmis presei.

„Asa-zisa ‘bomba’ de presa s-a dovedit un balon umplut cu supozitii, inexactitati si invinuiri fara probe, diletant si rau-voitor. In lipsa probelor, nu raman decat semnele de intrebare despre motivul intocmirii acestui raport si mandatul real al Comisiei Chiuariu. Ca sa se lamureasca opinia publica, sesizez public Parchetul general sa verifice aspectele semnalate in document — stersaturile de pe documente, copierea unor dosare, rescrierea hard-diskurilor ‘din ordinul factorilor decizionali anteriori’ (care?), distrugerea de documente (de cine?), executarea de copii xerox dupa documentele aflate in arhiva (cand si de cine?) etc. Cine a decis, a ordonat sau a executat astfel de ilegalitati trebuie sa raspunda penal. Orice indiciu de fapte si actiuni ilegale trebuia semnalat din momentul respectiv, al intocmirii raportului, institutiilor penale abilitate. Dar nu a fost trimisa nicio sesizare penala, raportul fiind probabil pastrat pentru momente pe care am vrea sa le aflam din ancheta”, mai spune Macovei.

Macovei anunta ca ii va chema in judecata pe toti cei care au lansat in spatiul public informatii nereale despre ea si despre activitatea comisiei din perioada cand ea a condus Ministerul Justitiei.

„In peisajul viciat de manipulari si intoxicari, aproape nici nu mai are rost sa spun ca n-am ‘ucis’ pe nimeni, cum sustine Panaitescu, nici nu am furat. Mai spun o data: nu am primit nicio informatie din arhiva DGPA/SIPA, nu am primit niciun dosar sau informare din arhiva DGPA/SIPA, nu am vazut si citit niciun dosar sau informare din arhiva DGPA/SIPA, nu am copiat niciun dosar din arhiva DGPA/SIPA, nu am sustras niciun dosar din arhiva DGPA/SIPA, nu am copiat si distrus niciun hard-disk, nu am dat nimanui ordin sa sustraga, sa distruga, sa copieze vreun dosar din arhiva DGPA/SIPA sau hard-disk. Iar din raport rezulta clar ca nu a existat nicio dovada ca judecatorul si procurorul care au intrat in arhiva pe baza ordinului meu, pentru a intocmi o informare catre opinia publica cu privire la modul in care a functionat DGPA/SIPA, ar fi comis vreo ilegalitate. Sunt tinta unei manipulari grosolane a adevarului, prin interpretarea tendentioasa a unor informatii, prin amestecarea cu rea-vointa a informatiilor si ‘arhivelor’. Iar tinta reala este decredibilizarea justitiei, care a condamnat deja si are pe rol dosare importante privind inclusiv politicieni”, mai declara europarlamentarul.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android.

Mai mult despre: , , ,

Comentarii: