Monitorizare TV Rusia. Deputat: „Daca ar incepe marele razboi cu participarea Rusiei, va costa scump Europa”

analize

Oricine s-ar uita exclusiv la televiziunea de stat rusa nu ar sti niciodata ca presedintele Putin si-a masat trupele la granita cu Ucraina, ca separatistii controlati de Kremlin au bombardat o gradinita plina de copii si ca fortele rusesti sunt pe pozitii pentru o ofensiva impotriva vecinului sau asediat. Pe retelele finantate de Kremlin, viziunea asupra evenimentelor este prezentata nu doar cu susul in jos, ci si invers, se arata intr-o analiza publicata de The Daily Beast. Expertii panicati dau vina pe Statele Unite si pe Ucraina pentru escaladare, sustin ca Rusia nu doreste razboiul si mediteaza teatral: „De ce nu-l opreste cineva pe Biden?”.

Presedintele Comitetului International al Dumei de Stat a Rusiei, Leonid Slutsky, a afirmat ca presedintele Statelor Unite arata „o imagine absolut inversata a situatiei din jurul Ucrainei” si l-a acuzat pe Joe Biden ca a prezentat in mod eronat „presupusa disponibilitate a Federatiei Ruse de a invada Ucraina”. Slutsky s-a plans ca „presedintele american vorbeste despre ‘raufacatorul-Rusia’, in conditiile in care Rusia astazi accepta si salveaza populatia civila din RPL si RPD”.

Si totusi, Rusia este cea care a transformat albul in negru, iar negrul in alb. Daca nu ar fi atatea vieti atarnand in balanta, ai descrie actuala televiziune de stat rusa ca pe o farsa de un comic negru.

Evenimentele de pe teren se desfasoara exact asa cum avertizase presedintele american, pe baza informatiilor furnizate de agentiile de informatii americane. Ambasadorul american la OSCE, Michael Carpenter, a declarat ca, potrivit evaluarilor americane, Rusia a plasat undeva intre 169.000 si 190.000 de soldati in apropierea granitelor Ucrainei, in crestere de la 100.000, la sfarsitul lunii ianuarie.

Dupa ce si-a masat trupele si armamentul la granita ucraineana, Rusia este pregatita sa invadeze Ucraina. Vineri, sefii „republicilor” autoproclamate din estul Ucrainei (RPL si RPD), controlate de Kremlin, au inceput evacuari neprovocate de civili catre Rusia, urmate de explozii suspecte in regiune.

Mass-media de stat din Rusia a acuzat imediat – si in mod nefondat – armata ucraineana. Canalul de televiziune de stat Rossiya-24 a transmis: „Sa abordam evenimentul de urgenta care a avut loc acum cateva minute”. Corespondentul prezent la fata locului a declarat: „Toata lumea incearca sa inteleaga ce s-a intamplat aici”. Titlul afisat: „A avut loc un atac de stat: ‘Armata ucraineana a lovit conducta de gaz din Luhansk'”.

Acest lucru este cu atat mai bizar cu cat SUA au prezis public tocmai aceste tactici de dezinformare.

Exact asa cum avertizase administratia americana, autoritatile ruse par sa se pregateasca acum pentru reinvazia Ucrainei sub pretexte false. Unul dintre principalele pretexte promovate in mod agresiv de Kremlin si de mass-media de stat din Rusia este acuzatia nefondata de „genocid” al vorbitorilor de limba rusa. In decembrie 2021, presedintele rus Vladimir Putin a afirmat: „Ceea ce se intampla in Donbas chiar cum stim si vedem foarte bine, aminteste foarte mult de genocid”.

Potrivit unei stiri Wall Street Journal, oficialii rusi au distribuit joi, in cadrul reuniunii Consiliului de Securitate al ONU, un document in care acuzau guvernul ucrainean de „genocidul populatiei vorbitoare de limba rusa din Donbas”.

Luand cuvantul inaintea acestei reuniuni a Consiliului de Securitate al ONU, secretarul de stat Antony Blinken a declarat ca, potrivit informatiilor obtinute de agentiile de informatii americane, Rusia planuia sa foloseasca un atac „sub steag fals” in estul Ucrainei, urmat de acuzatii nefondate de „genocid” in regiune. Blinken a precizat: „Rusia ar putea descrie acest eveniment ca fiind o epurare etnica sau un genocid, ridiculizand un concept pe care noi, cei din aceasta camera, nu il luam in deradere si nici eu nu il iau in deradere, bazandu-ma pe istoria familiei mele”.

Respingerea de catre cancelarul german Olaf Scholz a afirmatiei Moscovei privind „genocidul” in regiunea Donbas din estul Ucrainei a infuriat oficialii rusi. Sambata, Ministerul rus de Externe l-a certat pe Scholz si Germania in ansamblu: „Nu este treaba liderilor germani sa rada de problemele de genocid. Acest lucru este inacceptabil, avand in vedere experienta istorica a Germaniei in materie de masacre impotriva oamenilor si de raspandire a ideologiei mizantropice”.

Televiziunea de stat rusa a mers chiar mai departe, gazda emisiunii 60 Minutes, Olga Skabeeva, afirmand cu cinism: „Germanii au idei diferite despre genocid. Va trebui sa inceapa sa arda oameni in cuptoare si poate atunci vor recunoaste: ‘Da, este genocid'”.

Presa de stat rusa raspandeste afirmatii potrivit carora Ucraina ar fi bombardat regiunile din Donbas si sambata a sustinut ca ucrainenii au bombardat regiunea rusa Rostov, situata in apropierea granitei cu Ucraina. Comandantul-sef al Fortelor Armate ale Ucrainei, generalul-locotenent Valeri Zaluzhny, a negat toate acuzatiile Rusiei: „Trebuie remarcat faptul ca unitatile de artilerie ale Fortelor Intrunite se afla in zonele de retragere la o distanta de peste 21 km de linia de contact, ceea ce depaseste raza maxima de tragere a lansatoarelor multiple de rachete ‘Grindina’ si a tunurilor de 122 mm aflate in serviciul Fortelor Armate ale Ucrainei”.

Anticipand acuzatiile false din partea Kremlinului, autoritatile ucrainene au permis accesul mai multor jurnalisti locali si internationali. Richard Engel, de la NBC, a notat: „Separatistii pretind ca ucrainenii ii ataca si ii asediaza. Eu am mers in sus si in jos prin acele transee in ultimele luni. Nu am vazut niciun semn de ofensiva ucraineana in curs sau iminenta. Niciunul”. Intre timp, fluxuri de stiri din presa de stat sustin ca Ucraina bombardeaza agresiv Donbasul, afirmand ca sunt „cele mai intense bombardamente ale armatei ucrainene din ultimele luni”.

Intr-o lume bizara a presei de stat din Rusia, America – care a incercat cu greu sa previna o escaladare – este adevaratul agresor.

Aparut vineri in emisiunea „60 de Minute”, deputatul Oleg Morozov s-a plans: „Sper ca exista oameni alaturi de Biden, alaturi de Scholz, alaturi de premierul britanic, care sa se uite la scenarii si sa spuna: ‘Daca ar incepe marele razboi cu participarea Rusiei, va costa scump Europa’. Ganditi-va la asta!”. Aceasta este ultima mea speranta, ca teama de aceasta situatie imprevizibila sa ii opreasca pe aceste capete infierbantate.” (link aici)

Igor Korotchenko, membru al Consiliului Public al Ministerului rus al Apararii si redactor-sef al revistei National Defense, a exclamat: „Statele Unite vor acest razboi. Principalul lor obiectiv este de a prelua piata energetica a Europei. Lui Biden nu-i pasa deloc de victime si de suferinta lor, de pierderile Europei. El realizeaza planurile establishmentului american”.

Rezumand noua tema grotesca din razboiul Kremlinului impotriva adevarului, Korotchenko a pledat teatral in fata liderilor europeni: „Opriti-l pe Zelensky! Opriti-l pe Biden!”. (link aici)

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: ,

Comentarii: