Monstru de 70% in Parlament. Kelemen Hunor aplauda coalitia PSD-PNL-UDMR: „Majoritate confortabila cu care poate fi revizuita Constitutia”

politica

Pozitia presedintelui Klaus Iohannis de a chema partidele la consultari in momentul in care se va cristaliza o majoritate parlamentara este o abordare corecta, dar, in acelasi timp, o majoritate larga trebuie sa aiba ca deziderat reforma constitutionala si o perspectiva pe termen lung, a declarat liderul UDMR, Kelemen Hunor, joi, pentru Agerpres.

„Este o abordare corecta, dupa doua incercari esuate, sa astepte presedintele pana partidele gasesc o formula de coalitie. Deci, din acest punct de vedere este absolut de inteles ca merge pe aceasta varianta presedintele Iohannis, fiindca atat cu Ciolos, cat si cu Ciuca n-a reusit sa treaca guvernul prin Parlament. Dar pentru o majoritate, sigur ca, in conditiile de astazi, e nevoie de un ragaz, e nevoie de un pic de timp, fiindca indiferent pe care dintre cele doua variante posibile le pui pe masa, exista o neincredere intre parteneri, exista adversitati, exista o „istorie recenta” si, bineinteles, trebuie sa cauti ceva comun, un deziderat mai consistent, pe termen lung, ca sa poti sa depasesti trecutul apropiat. Si este adevarat acest lucru si pentru relatia PNL – USR, si pentru relatia PSD – PNL. Deci, un program de guvernare, un deziderat mai consistent, poate faci o majoritate peste doua treimi, inseamna ca trebuie sa faci si o revizuire a Constitutiei, trebuie sa faci niste reforme constitutionale si trebuie sa vezi cum poti sa asiguri o continuitate chiar pe termen lung”, a explicat Kelemen Hunor.

Potrivit presedintelui UDMR, daca nu faci o majoritate cu care se poate revizui Constitutia, atunci sigur ca trebuie sa existe si un program de guvernare foarte detaliat, cu actiuni concrete si cu proceduri pentru functionalitatea coalitiei.

„Trebuie sa treci peste neincrederea asta doar prin proceduri clare. Deci, daca asteptam o majoritate clara, si e bine sa avem o majoritate clara, atunci e nevoie de ceva timp, nu spun ca e nevoie de luni, dar doua – trei saptamani sunt necesare, ca trebuie detaliate, trebuie armonizate pozitiile partidelor care vor intra intr-o coalitie de guvernare. Plus ramane persoana premierului, nu este un lucru de neglijat, fiindca in momentul in care ai un program de guvernare, ai structura guvernului, ai actiunile pe termen scurt, mediu si lung, trebuie sa stii cu cine mergi la drum.

Si e bine ca viitorul premier sa participe la aceste discutii, ca nu poate sa primeasca in brate un program facut de partide si apoi el duce mai departe acel program in functia de premier. E bine sa fie viitorul premier parte la aceste discutii.

Sigur, daca ai rezolvat problema majoritatii, a programului de guvernare, proceduri, actiuni, planul de masuri rapide pentru a contracara pandemia, pentru a gasi solutii la problemele societatii, nu o sa te impiedici in persoana premierului – asta este clar. Dar nu putem sa ne „ascundem dupa deget” si sa spunem ca facem noi totul si apoi cautam un premier la mica publicitate, hai sa vedem cine vine. Asa nu functioneaza”, a adaugat Kelemen.

In ceea ce priveste refacerea coalitiei de guvernare PNL – UDMR – USR, el spune ca formatiunea pe care o conduce nu si-a schimbat pozitia, dar a ramas cam singura in aceasta optiune, si a adaugat ca varianta cu PSD ar oferi o majoritate confortabila.

„Noi am spus ca prima optiune este refacerea coalitiei cu USR, dar incet, incet ajung la concluzia ca ramanem singuri cu aceasta optiune si nu depinde de noi. Si de aceea, eu pot sa repet inca de cateva ori, ca asta ar fi prima optiune, dar vad ca sansa e foarte mica si incet, incet ramanem noi care repetam acest lucru si spunem ca ar fi de dorit.

Sigur, variata cealalta, cu PSD, este o majoritate confortabila, de 59%, cu minoritatile treci de 59% , cu UDMR treci de doua treimi si poti sa revizuiesti Constitutia. O astfel de majoritate larga, daca se face, trebuie sa ai acest deziderat – reforma constitutionala si perspectiva lunga. Nu trebuie sa se intre in detalii, in tehnicalitati, dar trebuie sa ai o perspectiva mai lunga si acest lucru trebuie discutat cu toti. Cam asa vad eu lucrurile”, a precizat Kelemen Hunor.

Joi, presedintele Klaus Iohannis a anuntat ca va chema partidele la consultari in momentul in care se va cristaliza o majoritate parlamentara.

„Voi astepta cu consultarile formale pana cand, din discutiile din partide, se cristalizeaza o majoritate asumata de partidele care vor dori sa propuna un guvern. Abia atunci cand aceasta majoritate va fi asumata voi convoca consultari pentru formarea noului guvern”, a spus seful statului la Palatul Cotroceni. El a aratat ca nu accepta abordari privind guverne minoritare.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: