Morar incepe sa vorbeasca dupa ce a iesit din CCR. Anunta ca o parte a judecatorilor CCR „nu stapanesc Dreptul”: „Nu te poti duce la CCR sa inveti Dreptul”

politica

Daniel Morar, fost judecator CCR, lasa de inteles intr-un interviu pentru agenntia Mediafax ca la Curtea Constitutionala se afla si judecatori care „nu stapanesc” indeajuns Dreptul.

Morar a explicat ca marea problema cu numirile la CCR nu tine de faptul ca acestea se fac pe cale politica ci de pregatirea profesionala a judecatorilor CCR.

„Sunt numiti si oameni mai putin buni sau oameni slabi la Curtea Constitutionala. In ce priveste factorul politic, sa stiti ca nu aceasta este cel mai rau lucru care marcheaza activitatea unei Curti Constitutionale. Majoritatea dosarelor de la Curtea Constitutionala nu sunt dosare cu incarcatura politica. Cred ca peste 90% din dosare sunt dosare care privesc legislatia…Prin urmare, daca vrem sa dam vina in aceste dosare – care n-au incarcatura politica, care n-au miza politica – pe faptul ca ei sunt oameni politici, ca vin din Parlament, ca au avut o cariera politica sau ca sunt sustinuti de oameni politici – nu asta este problema.

Problema este pregatirea profesionala. Pentru ca pana la urma – nu conteaza cum se ia decizia – decizia se ia cu o dezbatere, cu unanimitate, cu majoritate, cu nervi sau fara nervi – conteaza produsul. Conteaza ce ajunge in Monitorul Oficial. Daca Curtea a ajuns sa fie un jucator, a ajuns si datorita faptului ca deciziile sunt motivate, sunt convingatoare si explicative. Prin urmare, trebuie sa ne orientam spre oamenii pregatiti.

Cineva care este numit la Curtea Constitutionala obligatoriu trebuie sa stapaneasca la nivel inalt o ramura de Drept. Nu te poti duce la CCR sa inveti Dreptul. Mai degraba inveti drept constitutional, elemente de drept constitutional. Sa stiti ca paradoxal, din punctul meu de vedere, cei mai dezavantajati – nu ca sunt cei mai slabi – dar cei mai dezavantajati care ajung la Curtea Constitutionala sunt profesorii de drept constitutional. Si cei mai avantajati sunt cei care stapanesc o ramura de drept. De penal, de civil, de fiscal. Numirea unui judecator la Curtea Constitutionala trebuie sa aduca pentru institutie o plus valoare, nu o greutate”, a declarat Daniel Morar intr-un interviu pentru Mediafax.

Daniel Moraru si-a incheiat mandatul de judecator CCR la data de 10 iunie.

Comentarii: