Moscova a pierdut Armenia din sfera sa de influenta. Armenii au inceput exercitii militare comune cu americanii

externe

Armenia si SUA au inceput luni exercitii militare comune intr-un moment in care Erevanul nu-si ascunde frustrarea tot mai mare fata de aliatul sau traditional, Rusia, in plin conflict in Ucraina, relateaza France Presse.

Exercitiile Eagle Partner 2023, preconizate sa se desfasoare pana in 20 septembrie, sunt menite sa „creasca nivelul interoperational” al fortelor americane si armene implicate in operatiuni de mentinere a pacii, a indicat Erevanul.

„Confirmam ca ceremonia de inaugurare a exercitiilor a inceput”, a afirmat luni dupa-amiaza pentru AFP un purtator de cuvant al armatei americane pentru Europa si Africa.

Potrivit Washingtonului, „circa 85 de soldati americani se vor antrena impreuna cu aproximativ 175 de soldati armeni” in centrele de instructie Zar si Armavir, situate in apropiere de Erevan.

Aceste exercitii nu sunt vazute cu ochi buni de Moscova, care l-a convocat vineri pe ambasadorul Armeniei, denuntand „masuri inamicale”. Seful diplomatiei ruse Serghei Lavrov a subliniat – duminica – ca Rusia „nu vede nimic bun in tentativele unei tari agresive membre a NATO de a patrunde in Caucaz”, pe care Moscova il considera ca facand parte din zona sa de influenta.

Purtatorul de cuvant al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat luni ca o astfel de apropiere intre Erevan si Washington „necesita o analiza foarte, foarte aprofundata”, insistand in acelasi timp asupra faptului ca Rusia doreste sa continue „un dialog strans cu partea armeana”.

Dar frustrarea domneste la Erevan in fata incapacitatii Rusiei de a sprijini Armenia impotriva Azerbaidjanului si a lipsei de angajament din partea fortelor ruse de mentinere a pacii in conflictul ce ii opune pe cei doi vecini, arata Agerpres.

Cele doua tari rivale din Caucaz au purtat doua razboaie pentru controlul enclavei muntoase Nagorno-Karabah, pe care si-o disputa de decenii. Ultimul, in 2020, s-a incheiat cu o infrangere pentru Armenia, care a trebuit sa cedeze Azerbaidjanului teritoriu din Nagorno-Karabah si in jurul acestuia.

Tensiunile intre Baku si Erevan au escaladat in ultimele luni, Azerbaidjanul blocand coridorul Lacin, singura ruta care leaga Armenia de Nagorno-Karabah, ceea ce a provocat penurii majore in enclava populata in principal de etnici armeni.

Rusia, care dispune de un contingent de forte de mentinere a pacii pe teren, nu a reusit sa tina sub control criza si a fost acuzata in mod repetat de Armenia de ‘inactiune’.

„Punandu-si speranta in rusi, Armenia a pierdut, avand in vedere ceea ce ni se intampla. Asa ca incercam acum cu americanii’, a declarat pentru AFP Mariam Anahamian, o locuitoare de 27 de ani din Erevan.

„Rusia nu si-a respectat angajamentele in timpul razboiului si chiar ne-a agravat situatia”, acuza Artur Haciadurian, un agent de securitate de 51 de ani.

In opinia premierului armean Nikol Pashinyan, Moscova fie este „incapabila sa mentina controlul asupra coridorului Lacin, fie nu doreste”.

Intr-o diatriba fara precedent, el a descris chiar dependenta Erevanului de Rusia in materie de securitate drept o „eroare strategica”.

Intr-un gest inedit pentru Armenia, sotia premierului Pashinyan s-a deplasat saptamana trecuta la Kiev pentru a participa la o reuniune a sotiilor de lideri organizata de sotia presedintelui ucrainean Volodimir Zelenski pe probleme umanitare.

„Armenii sunt frustrati fata de Rusia, care nu a reusit sa ii ajute in timpul razboiului din Karabah si nici sa gestioneze consecintele acestuia”, rezuma analistul rus independent Arkadi Dubnov, adaugand ca, de asemenea, Moscova „pare sa nu aiba un plan clar, o strategie pentru Caucaz”.

Angajata in razboiul pe care l-a declansat in Ucraina si izolata pe scena internationala, „Rusia slabita isi pierde rapid influenta in curtea sa din spate din perioada sovietica”, a afirmat el.

Desi a negociat o incetare a focului in toamna anului 2020 si a desfasurat o forta de mentinere a pacii in Nagorno-Karabah, influenta Rusiei este limitata.

Uniunea Europeana si SUA s-au impus astfel in prim-planul medierii intre dusmanii declarati din Caucaz, chiar daca nu s-a inregistrat niciun progres pana in prezent.

Dmitri Peskov a afirmat luni ca Moscova nu a primit „niciun semnal oficial” din partea Erevanului privind retragerea din Organizatia Tratatului de Securitate Colectiva (OTSC), o alianta militara regionala condusa de Rusia.

Azerbaidjanul turcofon, ale carui cheltuieli militare depasesc intregul buget al Armeniei datorita zacamintelor sale de petrol, este sprijinit de puternicul sau aliat turc.

Iar „Kremlinul nu are nici resursele, nici vointa de a ajuta Armenia si lasa Azerbaidjanul si Turcia sa-si urmareasca obiectivele”, afirma Dubnov. In acest context, „Armenia incearca acum sa forjeze noi aliante solide”, subliniaza el.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: