Moscova ameninta explicit Lituania dupa blocada impusa exclavei Kaliningrad: „Consecintele, din pacate, vor veni”

externe

Purtatoarea de cuvant a Ministerului de Externe al Rusiei, Maria Zaharova a amenintat din nou Lituania, marti. Ea a spus ca vor fi „consecinte” serioase in legatura cu decizia Lituaniei de bloca transportul de marfuri catre exclava Kaliningrad.

„Sper ca reprezentantii lituanieni au ramasite de un oarecare profesionalism in evaluarea situatiei… Ei trebuie sa inteleaga consecintele – si consecintele, din pacate, vor veni”, a spus Zaharova, citata de Nexta TV.

Ea a adaugat ca Lituania pune in pericol securitatea alimentare prin restrictiile sale privind tranzitul de marfuri in regiunea Kaliningrad.

Citeste si: Escaladare periculoasa. Lituania, amenintata cu razboiul de la Moscova pentru ca ar fi „incalcat suveranitatea Rusiei”. Lituania este tara NATO

Senatorul rus Andrei Klishas a acuzat, luni, Lituania ca incalca suveranitatea Rusiei prin blocada asupra Kaliningradului.

Agentia de presa RIA Novosti a sustinut, de asemenea, ca aceasta blocada este un casus belli (motiv de razboi).

Kremlinul a apreciat luni ca decizia Lituaniei de a interzice tranzitul unor marfuri catre Kaliningrad este „fara precedent” si avertizat ca va reactiona.

Autoritatile de la Vilnius au interzis tranzitul pe teritoriul lituanian al tuturor produselor supuse sanctiunilor Uniunii Europene.

Unica linie ferata din Rusia catre exclava rusa Kaliningrad de la Marea Baltica trece prin Lituania, iar printre marfurile interzise se numara carbunele, metalele, materialele de constructie si echipamentele cu tehnologie avansata.

Purtatorul de cuvant al presedintiei ruse, Dmitri Peskov, a declarat presei ca decizia „incalca totul”. „Consideram acest lucru ilegal. Situatia e mai mult decat grava (…) avem nevoie de o analiza serioasa in profunzime pentru a determina cum vom reactiona”, a adaugat el.

Kaliningradul este un teritoriu rus care are granite doar cu Polonia si Lituania, ambele membre ale NATO si ale Uniunii Europene. In afara de transportul feroviar, mai dispune de o conducta de gaz din Rusia, care – ca si calea ferata trece pe teritoriul lituanian.

Guvernatorul Kaliningradului a apreciat ca interdictia ar putea afecta pana la jumatate din bunurile trimise in regiune.

Citeste si: Lituania a blocat traficul de marfuri spre exclava rusa Kaliningrad, niciun tren nu mai intra. Rusii se aprovizioneaza de acum cu feriboturile

„Cred ca trebuie sa stam cu ochii ca pe butelie pe ce se intampla in Kaliningrad, exclava Rusiei din interiorul UE. Lituania refuza sa mai permita aprovizionarea acesteia prin tranzitarea teritoriului sau. Nici pe mare rusii nu au acces prea facil. Pe de alta parte au acolo stationate trupe si arme nucleare. In principiu Rusia nu prea are cum sa ajunga acolo fara a forta spatiul terestru, aerian sau maritim al NATO. Nu cred ca Lituania a refuzat sa mai permita tranzitul fiindca rusii duceau acolo ulei si apa minerala. Imi imaginez ca cineva ridica mizele.

Ma tem ca ce spuneam la inceputul razboiul se adevereste. Nu prea exista in istorie razboaie scurte. E cale lunga de escaladare. Nu cred ca am ajuns nici la piciorul broastei inca. Stiu ca ne-am dori cu totii sa nu avem aceasta criza si acest razboi si aceste ambitii imperiale ale lui Putin, dar le avem si trebuie sa le gestionam fara sa ne lasam santajati. Daca ne lasam, Putin va pune presiune tot mai mare pe estul Uniunii Europene”, a comentat Radu Burnete, director executiv al Confederatiei Patronale Concordia.

Comentarii: