Motiune pentru Romania, semneaza si tu: „Dublarea termenelor pedepselor cu inchisoarea pentru fapte de coruptie, conflict de interese si abuz in serviciu”

news

O petitie postata pe internet, intitulata „Motiune pentru Romania”, solicita „dublarea termenelor pedepselor cu inchisoarea pentru fapte de coruptie, conflict de interese si abuz in serviciu”. Motiunea are si alte solicitari pentru „rezolvarea imediata a situatiei actuale”.

„In aceste zile se scrie istoria Romaniei. Sunt cele mai ample manifestatii civice din istoria noastra post-decembrista. Dupa mai bine de un sfert de secol in care ne-am acuzat si am fost acuzati ca suntem un popor resemnat, neinformat si divizat, ne-am trezit. Ne-a unit indignarea, dar mai presus decat orice ne-am unit in jurul unor valori: libertate, dreptate, decenta, simt civic. Suntem astazi un exemplu pentru intreaga Europa si pentru democratiile de pretutindeni. Oare unde ar fi fost Romania astazi daca „Revolutia Luminii” ar fi avut loc macar acum 5 sau 10 ani?

Mai bine mai tarziu decat niciodata: ne-am desteptat si nu exista cale de intoarcere la somnul care a nascut atat de multi monstri in Romania ultimelor decenii. In Parlament exista, in acest moment, o motiune de cenzura, politica, fara mari sanse de izbanda. E nevoie de o motiune civica pentru rezolvarea prezentului conflict politic din Romania si pentru asezarea democratiei romanesti pe baze sanatoase. Sa facem astfel din criza actuala ocazia perfecta pentru a consolida democratia romaneasca, inclusiv in pregatirea a doua momente vitale: centenarul (2018) si presedintia Consiliului UE (2019).

Aceasta este o motiune civica pentru Romania. Aceasta nu este o motiune impotriva puterii sau actualei majoritati parlamentare, nu este o motiune impotriva opozitiei, nu este o motiune impotriva Presedintelui. Nu este un manifest al strazii, pentru ca strada nu are nevoie de reprezentanti. Se reprezinta singura foarte bine, seara de seara. Strada nu trebuie sa emane lideri. Lideri sunt toti cei care au iesit si au protestat pentru convingerile lor, oricare ar fi acestea.

Pentru rezolvarea imediata a situatiei actuale, propunem urmatoarele solutii de bun simt:

1. Domnule Prim-Ministru al Romaniei, Sorin Grindeanu, dati-va demisia de onoare pentru a demonstra cetatenilor romani, partenerilor externi si lumii intregi ca interesele Romaniei si necesitatea redobandirii credibilitatii actului de guvernare sunt mai presus de orice functie.

2. Domnule Presedinte al Romaniei, Klaus Iohannis, sustineti o declaratie publica asigurand PSD ca sunteti dispus sa faceti o noua desemnare de Prim-Ministru al Romaniei cu respectarea rezultatului alegerilor din 11 decembrie.

3. Doamna Raluca Turcan, domnule Nicusor Dan, domnule Eugen Tomac, domnule Kelemen Hunor, faceti o declaratie politica de la tribuna Parlamentului prin care va luati angajamentul ca nu veti face o propunere de Prim-Ministru.

4. Domnule Liviu Dragnea, Presedinte al Camerei Deputatilor si Presedinte al PSD, Domnule Calin Popescu Tariceanu, Presedinte al Senatului si Presedinte al ALDE, sustineti o declaratie publica pentru a asigura cetatenii Romaniei ca urmatorul Guvern nu va face apel la mecanismul Ordonantelor de Urgenta, iar mandatul sau va fi strict limitat la respectarea Programului de Guvernare. Alaturi de membrii PSD si ALDE, v-ati asumat guvernarea. Acum e timpul sa propuneti un nou Guvern, competent si curat. Aveti resurse umane suficiente, atat in interiorul cat si in exteriorul partidelor Dvs., pentru a recredibiliza Guvernul Romaniei in plan intern si extern.

Pe aceste baze si avand in vedere noua Proclamatie de la Timisoara, aceasta motiune propune in continuare un decalog al masurilor pentru consolidarea democratiei si statului de drept in Romania:

Organizarea unui referendum pentru continuarea luptei anti-coruptie: „referendum pentru toti sa stim daca suntem hoti”.
Efectuarea eventualelor modificari asupra Codurilor Penale numai de catre Parlamentul Romaniei si numai in urma unui consens intre fortele politice, Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) si reprezentanti ai societatii civile.
Eliminarea posibilitatii Guvernului de a emite ordonante de urgenta, respectand astfel principiul separatiei si echilibrului puterilor in stat.
Verificarea si confiscarea extinsa a averilor ilicite.
Dublarea termenelor pedepselor cu inchisoarea pentru fapte de coruptie, conflict de interese si abuz in serviciu.
Sesizarea Curtii Constitutionale a Romaniei si la initiativa directa a cetatenilor.
Depolitizarea tuturor functiilor publice si a intregului aparat administrativ, cu exceptia membrilor Guvernului.
Limitarea clara si explicita a imunitatii parlamentare doar la declaratii politice.
Eliminarea votului secret in Parlamentul Romaniei, cu exceptia situatiilor care implica chestiuni de siguranta nationala.
Limitarea numarului de mandate la maxim doua pentru orice functie aleasa.
Avand in vedere ca marea parte a acestor masuri necesita modificarea Constitutiei Romaniei, solicitam Presedintelui, Guvernului si Parlamentului Romaniei initierea in termen de 30 de zile a demersurilor pentru dezbaterea si stabilirea prin consens a unui nou proiect pentru revizuirea Constitutiei, cu participarea partidelor politice, a societatii civile si a reprezentantilor mediului privat.

Facem un apel catre intreaga presa, catre societatea civila, catre clasa politica si mai ales catre toti cetatenii Romaniei sa dezbata, sa amendeze, sa semneze si sa sustina aceasta motiune pe Facebook, la televizor, in strada si prin orice alt mijloc civic. Doar un astfel de dialog bazat pe idei, principii si valori poate restabili increderea in noi insine, in cei din jurul nostru si in Romania. Doar aceasta solutie va duce la rezultate durabile pentru democratia romaneasca. Doar impreuna putem fi un popor puternic”, se afirma in motiune.

Motiunea poate fi semnata aici.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

Mai mult despre: , ,

Comentarii: