Motivul pentru care atacurile cu drone ale Ucrainei sunt mai eficiente decat cele ale Rusiei

externe

atac, drone, Kiev, cel mai mare, Rusia

Cele mai noi atacuri cu drone din Ucraina au zdruncinat increderea rusilor in sistemele de aparare antiaeriana, relateaza The Telegraph.

De la loviturile de la jumatatea lunii august, care au vizat centrul Moscovei si pana la atacul din aceasta saptamana asupra mai multor aerodromuri si baze militare rusesti, Ucraina demonstreaza ca folosirea inteleapta a atacului unidirectional (OWA), sau asa-numitele drone „sinucigase”, poate pune in dificultate apararea antiaeriana rusa.

Dronele Ucrainei nu par mult diferite ca forma si functie de dronele Shahed fabricate in Iran pe care Rusia le-a folosit pentru a lovi orasele si civilii Ucrainei incepand din octombrie anul trecut.

Dronele OWA din Ucraina par sa aiba multe asemanari cu Shaheds: ambele sunt propulsate de elice si sunt capabile sa zboare (incet) pentru a lovi tinte aflate la sute de kilometri distanta.

Liderii Rusiei au folosit Shahed-urile pentru a ameninta infrastructura critica, pentru a epuiza rachetele antiaeriene ucrainene si acum pentru a ameninta capacitatea Kievului de a exporta cereale in strainatate. Desi sunt mai putin capabile decat o racheta, sunt semnificativ mai ieftine.

Daca sunt atat de asemanatoare, de ce atunci dronele Ucrainei au un impact mai mare?

Diferenta cheie este ceea ce vizeaza Ucraina.

Loviturile asupra bazelor, navelor si aeronavelor Rusiei diminueaza semnificativ capacitatea Rusiei de a lupta in razboi. Nu numai ca priveaza Rusia de activele militare lovite, dar ii obliga pe oficialii sai sa se asigure ca fiecare unitate aflata la sute de kilometri de granita este protejata in mod adecvat. La fel ca Ucraina, Rusia nu are suficienta aparare antiaeriana pentru a ameninta in mod adecvat aeronavele ucrainene pe front si pentru a pazi orice potentiala tinta din vastul teritoriu pe care il detine.

In schimb, atacurile Rusiei vizeaza direct populatia civila. Atacarea infrastructurii energetice a Ucrainei pentru a-i priva pe cetateni de beneficiile civilizatiei in timpul iernii a avut un impact efectiv redus asupra fronului. Momentul unor atacuri, cum ar fi cele imediat dupa ce Ucraina a bombardat podul Kerci care leaga Crimeea ocupata de Rusia, indica faptul ca deciziile de a lovi Ucraina sunt motivate de razbunare, mai degraba decat de utilitatea militara.

Unele atacuri ucrainene, precum cel care a lovit un cartier rezidential din Moscova, ar fi putut fi motivate de razbunare, dar majoritatea vizeaza fie armata rusa, fie o sursa majora de venituri: petrolul.

Intr-un moment in care Ucraina are nevoie constanta de informatii si sprijin material din partea partenerilor externi, demoralizarea civililor de dupa granita nu este in interesul comandantilor ucraineni, chiar daca doresc sa aduca razboiul acasa la populatia rusa.

Oficialii de la Moscova vor incepe sa simta ca au probleme pe masura ce capacitatea Kievului de a produce mai multe drone OWA creste. Avioanele si navele pot fi mutate rapid, dar hangarele, aerodromurile si depozitele sunt statice, iar planificatorii ucraineni pot monitoriza activitatea rusilor folosind imagini comerciale din satelit.

Desi atacurile Ucrainei nu sunt inca la amploarea si intensitatea Rusiei, Kremlinul s-ar putea sa se confrunta in curand cu perspectiva ca zeci de drone sa atace zilnic.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: