Mutarea celor din Gaza in Egipt sau in Canada. Propunerea unui minister din Israel starneste valva in Orientul Mijlociu

externe

Razboi in Gaza

Un minister israelian a elaborat o propunere de razboi privind transferul celor 2,3 milioane de locuitori din Fasia Gaza in peninsula egipteana Sinai, transmite CTV News din Canada.

Biroul premierului Benjamin Netanyahu a minimalizat raportul intocmit de Ministerul de Informatii ca fiind un exercitiu ipotetic – un „document conceptual”. Dar concluziile sale au adancit temerile egiptene ca Israelul vrea sa faca din Gaza o problema a Egiptului.

„Suntem impotriva transferului in orice loc, sub orice forma, si consideram ca este o linie rosie pe care nu vom permite sa fie depasita”, a declarat Nabil Abu Rudeineh, purtatorul de cuvant al presedintelui palestinian Mahmoud Abbas, in legatura cu raportul. „Ceea ce s-a intamplat in 1948 nu va fi permis sa se intample din nou”. O stramutare in masa, a spus Rudeineh, ar fi „echivalenta cu declararea unui nou razboi”.

Pana in prezent, peste 8.000 de palestinieni, in marea lor majoritate civili, au fost ucisi de cand Israelul a intrat in razboi impotriva Hamas dupa atacul din 7 octombrie.

Documentul este datat 13 octombrie, la sase zile dupa ce militantii Hamas au ucis peste 1.400 de persoane in sudul Israelului si au luat peste 240 de ostatici. Documentul a fost publicat pentru prima data de Sicha Mekomit, un site local de stiri.

In raportul sau, Ministerul de Informatii – un minister de rang inferior care efectueaza cercetari, dar nu stabileste politica – a oferit trei alternative „pentru a efectua o schimbare semnificativa in realitatea civila din Fasia Gaza, avand in vedere crimele Hamas care au dus la razboi”.

Documentul propune mutarea populatiei civile din Gaza in orasele de corturi din nordul Sinaiului, apoi construirea unor orase permanente si a unui coridor umanitar. Raportul nu a precizat ce se va intampla cu Gaza odata ce populatia va fi evacuata.

Egiptul a precizat clar, la inceputul acestui ultim razboi, ca nu doreste sa primeasca un val de refugiati palestinieni. Egiptul se teme de mult timp ca Israelul doreste sa forteze o expulzare permanenta a palestinienilor pe teritoriul sau, asa cum s-a intamplat in timpul razboiului de independenta al Israelului. Egiptul a condus Gaza intre 1948 si 1967, cand Israelul a capturat teritoriul, impreuna cu Cisiordania si Ierusalimul de Est. Marea majoritate a populatiei din Gaza este formata din descendenti ai refugiatilor palestinieni dezradacinati din ceea ce este acum Israelul.

Presedintele Egiptului, Abdel Fattah El-Sissi, a declarat ca un aflux masiv de refugiati din Gaza ar elimina cauza nationalista palestiniana. De asemenea, ar risca sa aduca militanti in Sinai, unde ar putea lansa atacuri asupra Israelului, a spus el. Acest lucru ar pune in pericol tratatul de pace incheiat intre cele doua tari in 1979. El a propus ca Israelul sa gazduiasca in schimb palestinieni in desertul Negev, care se invecineaza cu Fasia Gaza, pana cand isi va incheia operatiunile militare.

Yoel Guzansky, cercetator senior la Institutul pentru Studii de Securitate Nationala din Tel Aviv, a declarat ca documentul ameninta sa afecteze relatiile cu un partener cheie.

„Daca acest document este adevarat, este o greseala grava. Ar putea provoca o ruptura strategica intre Israel si Egipt”, a declarat Guzansky, care a precizat ca a fost consultant pentru minister in trecut. „Vad fie ignoranta, fie pe cineva care vrea sa afecteze negativ relatiile dintre Israel si Egipt, care sunt foarte importante in aceasta etapa.”

Egiptul este un partener valoros care coopereaza in spatele scenei cu Israelul, a spus el. Daca este vazut ca ajutand in mod deschis un astfel de plan israelian, in special implicand palestinienii, ar putea fi „devastator pentru stabilitatea sa”.

Egiptul nu ar fi neaparat ultima oprire a refugiatilor palestinieni. Documentul vorbeste despre Egipt, Turcia, Qatar, Arabia Saudita si Emiratele Arabe Unite. Practicile „indulgente” ale Canadei in materie de imigratie fac, de asemenea, din Canada o potentiala tinta de reinstalare, adauga documentul.

La prima vedere, aceasta propunere „risca sa fie complicata din punct de vedere al legitimitatii internationale”, recunoaste documentul. „In evaluarea noastra, luptele dupa ce populatia este evacuata ar duce la mai putine victime civile in comparatie cu ceea ce s-ar putea astepta daca populatia ar ramane”.

Un oficial israelian familiarizat cu documentul a declarat ca acesta nu este obligatoriu si ca nu a existat nicio discutie substantiala cu oficialii din domeniul securitatii. Biroul lui Netanyahu l-a numit un „document conceptual, ale carui modele sunt pregatite la toate nivelurile guvernului si agentiilor sale de securitate”.

„Problema ‘zilei de dupa’ nu a fost discutata in niciun forum oficial din Israel, care se concentreaza in acest moment pe distrugerea capacitatilor guvernamentale si militare ale Hamas”, a declarat biroul premierului.

Documentul respinge celelalte doua optiuni: reinstaurarea Autoritatii Palestiniene cu sediul in Cisiordania ca putere in Gaza sau sustinerea unui regim local. Printre alte motive, le respinge ca fiind incapabile sa descurajeze atacurile asupra Israelului.

Reinstaurarea Autoritatii Palestiniene, care a fost expulzata din Gaza dupa un razboi de o saptamana din 2007, aducand Hamas la putere, ar fi „o victorie fara precedent a miscarii nationale palestiniene, o victorie care va costa viata a mii de civili si soldati israelieni si nu protejeaza securitatea Israelului”, se arata in document.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: