NASA a transmis din spatiu pe Pamant un videoclip cu o pisica – Video

life

NASA a transmis din spatiu pe Pamant un videoclip ultra HD cu o pisica. Clipul de 15 secunde cu pisica Taters a fost trimis prin laser – si o arata urmarind un fascicul laser, potrivit BBC.

Imaginile cu pisica portocalie au parcurs 30 de milioane de kilometri – de aproximativ 80 de ori distanta de la Pamant la Luna.
NASA spera ca tehnologia laser pe care a testat-o va imbunatati in cele din urma comunicatiile cu parti mai indepartate ale sistemului solar.

Taters apartine unui angajat al Laboratorului de propulsie cu reactie (JPL) al NASA din California.

Videoclipul a fost incarcat pe o nava spatiala lansata cu racheta Falcon Heavy de la SpaceX de la Centrul Spatial Kennedy din Florida pe 13 octombrie si a fost difuzat pe 11 decembrie.

„In ciuda transmiterii de la milioane de kilometri distanta, a reusit sa trimita videoclipul mai rapid decat majoritatea conexiunilor de internet in banda larga”, a spus Ryan Rogalin de la JPL.

Videoclipul a fost primit de telescopul Hale la observatorul Palomar, de unde a fost descarcat. De acolo, a fost transmis in flux la JPL si redat acolo in timp real.

Potrivit lui Rogalin, conexiunea prin care a fost trimis videoclipul de la observatorul Palomar la baza JPL a fost de fapt mai lenta decat semnalul care transmite clipul din spatiu.

Bill Klipstein, managerul de proiect demonstrativ la JPL, a declarat ca videoclipul – suprapus cu grafice care arata informatii tehnice despre misiunea, precum si rasa, ritmul cardiac si varsta lui Taters – a fost conceput pentru a „face acest eveniment semnificativ mai memorabil”.

Videoclipul este disponibil pentru vizionare pe YouTube.

Testul NASA a facut parte din misiunea Deep Space Optical Communications (DSOC) – prima agentie spatiala care a analizat comunicatiile care ajung mai departe decat intre Pamant si Luna.

Misiunea DSOC exploreaza ce fel de tehnologii pot furniza continut de latime de banda mai mare din spatiu pana pe Pamant, deoarece frecventele radio nu reusesc sa gestioneze cantitatea de date necesara pentru a transmite volume mai mari de imagini si videoclipuri de inalta calitate pe distante mari.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: