NASA va cartografia 450 de milioane de galaxii cu ajutorul noului telescop SPHEREx – Video

externe

telescopul spherex, nasa

NASA se pregateste pentru o misiune ambitioasa de creare a unei harti unice a universului. Misiunea SPHEREx va folosi un telescop spatial pentru a scana intregul cer in lumina infrarosie si va dezvalui noi informatii despre originile vietii, istoria galaxiilor si expansiunea cosmosului, a anuntat agentia spatiala, relateaza Interesting Engineering.

Telescopul SPHEREx

Telescopul SPHEREx, acronimul de la Spectro-Photometer for the History of the Universe, Epoch of Reionization, and Ices Explorer, prinde contur la Jet Propulsion Laboratory al NASA din sudul Californiei. Telescopul are un aspect distinctiv, asemanator unui corn de taur, cu o inaltime de aproape 2,6 metri si o latime de aproape 3,2 metri. Telescopul este inconjurat de trei scuturi fotonice in forma de con, care sunt concepute pentru a-l proteja de lumina si caldura Soarelui si a Pamantului.

Scuturile fotonice sunt realizate din foi usoare de aluminiu si structuri alveolare si sunt prinse unele de altele. „SPHEREx trebuie sa fie destul de agila, deoarece nava spatiala trebuie sa se deplaseze relativ repede in timp ce scaneaza cerul”, a declarat Sara Susca de la JPL, director adjunct si inginer de sisteme pentru aceasta misiune.

Misiunea SPHEREx va fi lansata pana in aprilie 2025 si va orbita in jurul Pamantului timp de doi ani. In acest timp, telescopul va matura fiecare sectiune a cerului si va finaliza doua harti in fiecare an. Aceste harti vor contine date de la sute de milioane de obiecte, inclusiv stele, galaxii si nori interstelari.

Misiunea isi propune sa raspunda la unele dintre cele mai fundamentale intrebari din astronomie si astrobiologie. De exemplu, SPHEREx va masura abundenta de apa sub forma de gheata in norii interstelari, unde se nasc noi stele si planete. Apa este unul dintre ingredientele cheie pentru viata, iar SPHEREx ii va ajuta pe oamenii de stiinta sa inteleaga modul in care aceasta a fost distribuita in intreaga galaxie.

SPHEREx va studia, de asemenea, istoria cosmica a galaxiilor prin masurarea luminii colective pe care acestea o produc. Aceasta lumina, cunoscuta sub numele de fond cosmic in infrarosu, contine informatii despre momentul si modul in care s-au format si au evoluat galaxiile.

In cele din urma, SPHEREx va cartografia locatia a milioane de galaxii unele fata de altele si va cauta modele care ar putea dezvalui noi indicii despre inflatia universului. Inflatia este o teorie care spune ca universul a suferit o expansiune rapida si exponentiala la o fractiune de secunda dupa Big Bang. Aceasta expansiune a intins si netezit tesatura spatiu-timp, dar a creat si mici fluctuatii. Prin masurarea acestor fluctuatii, SPHEREx va face lumina asupra originii si destinului universului.

Pentru a atinge aceste obiective, SPHEREx se va baza pe capacitatea sa de a detecta lumina infrarosie, o gama de lungimi de unda mai mari decat lumina vizibila pe care o poate vedea ochiul uman. Lumina infrarosie este uneori numita radiatie termica, deoarece toate obiectele calde o emit. Chiar si telescopul poate crea lumina infrarosie, care ar putea interfera cu detectoarele sale. Pentru a evita acest lucru, telescopul trebuie sa fie tinut foarte rece – sub minus 350 de grade Fahrenheit (aproximativ minus 210 grade Celsius).

„Nu suntem preocupati doar de cat de rece este SPHEREx, ci si de faptul ca temperatura sa ramane neschimbata”, a declarat Konstantin Penanen de la JPL, managerul de sarcina utila al misiunii. „Daca temperatura variaza, ar putea schimba sensibilitatea detectorului, ceea ce s-ar putea traduce printr-un semnal fals”, a mai spus el.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: