Nastase cere „dialog” cu Rusia: „Este o blasfemie pentru ‘rezistii’ de la noi, obisnuiti sa fie mai catolici decat Papa”

politica

Fostul premier Adrian Nastase solicita ca autoritatile de la Bucuresti sa initieze un „dialog” cu Moscova, pornind de la faptul ca si Joe Biden s-a intalnit cu Vladimir Putin.

Nastase ii numeste batjocoritor „rezisti” si „talibani” pe cei care se impotrivesc unei relatii bune intre Romania si Rusia.

„Recent, cancelarul german Angela Merkel a afirmat: ‘Cred ca din moment ce presedintele SUA, Joe Biden, se intalneste cu omologul sau rus, Vladimir Putin, si poarta un dialog deschis, este important ca si noi de partea europeana sa facem exact la fel’. Sa-i fi avut in vedere si pe liderii de la Bucuresti?

Aceasta afirmatie a sunat ca o blasfemie pentru „rezistii” de la noi, obisnuiti sa fie mai catolici decat Papa si pentru care ideea de dialog cu (unii) vecinii pare de neacceptat.

De-a lungul anilor, am pledat pentru intrarea Romaniei in NATO si pentru aderarea la Uniunea Europeana. Am considerat, de asemenea, pe linia lui Titulescu, ca trebuie sa avem relatii de bunavecinatate cu tarile din jurul nostru.

Si la Fundatia Europeana Titulescu, de-a lungul a trei decenii, si in mii de conferinte si dezbateri, am reamintit relatiile complicate cu Rusia, incepand cu anul 1812 si trecand prin diverse momente de pace sau razboi. Cred, in continuare, insa ca vecinatatea Rusiei ne impune sa construim canale de legatura pentru a discuta aceste aspecte complicate.

Este bine ca presedintele american a avut un prim dialog cu presedintele Rusiei. Cred insa ca agenda (recenta sau viitoare) a discutiilor nu cuprinde in mod necesar si toate temele care ne intereseaza. China reprezinta subiectul cel mai delicat pentru americani. Este firesc sa fie asa. Cu cresterea sa economica si demografica, China a devenit un competitor/adversar redutabil. De aceea, din punctul de vedere american, Rusia trebuie decuplata de China. Probabil insa ca rusii vor cere unele concesii. Sa vedem unde – Ucraina, Marea neagra, Balcani, Siria? Si nu vreau sa dau mai multe exemple.

Nu ar trebui ca unele teme ale noastre (dincolo de aspecte de securitate comuna, etc) sa le discutam direct si nu doar prin intermediari? Asa cum face Germania, cum face Franta, cum face Ungaria?

Unii talibani din tara vor spune poate ‘Quod licet Jovi non licet bovi’, sau in traducere, Ce i se permite lui Jupiter nu este permis boului. Ramane sa discutam cine este boul…”, a scris Nastase pe blog.

Presedintele american Joe Biden a dezvaluit ca i-a transmis omologului sau rus, Vladimir Putin, ca, daca opozantul rus Alexei Navalnii va muri, consecintele vor fi devastatoare pentru Rusia. Biden a facut aceste declaratii in conferinta de presa sustinuta separat dupa intalnirea avuta miercuri cu Putin de la Geneva, relateaza agentiile internationale de presa.

Discutiile de la vila La Grange din Geneva au durat mai putin de patru ore – mult mai putin decat se asteptau consilierii lui Biden.

Putin, in varsta de 68 de ani, l-a numit pe Biden, in varsta de 78 de ani, un partener constructiv si experimentat si a spus ca vorbesc „aceeasi limba”, dar a adaugat ca nu a existat o prietenie, ci mai degraba un dialog pragmatic despre interesele celor doua tari.

Biden a declarat ca i-a „spus presedintelui Putin ca avem nevoie de niste reguli de baza pe care sa le respectam cu totii”, adaugand: „Am facut ceea ce am venit sa fac”.

Programarea unor conferinte de presa separate a insemnat ca nu a existat nimic din jovialitatea care a insotit intalnirea din 2018 in Helsinki dintre Putin si predecesorul lui Biden, Donald Trump, cand Putin i-a oferit lui Trump o minge de fotbal. De asemenea, acum nu a existat nicio masa comuna, remarca Reuters.

Putin, care a fost primul care a facut declaratii ziaristilor, a declarat ca intalnirea a fost constructiva, s-a desfasurat fara ostilitate si a aratat dorinta celor doi lideri de a se intelege reciproc.

Mai mult despre:

Comentarii: