Nastase si Tariceanu au cele mai mari pensii speciale dintre fostii parlamentari. In top apar si alti condamnati: Viorel Hrebenciuc si Miki Spaga

politica

Adrian Nastase si Calin Popescu Tariceanu au cele mai mari pensii speciale dintre fostii parlamentari, arata o analiza data publicitatii de Euronews.

Iata topul pensionarilor speciali, conform Euronews:

Adrian Nastase (6 mandate = 22 de ani) – 12.168 de lei/luna

Calin Popescu Tariceanu (7 mandate = 26 de ani) – 10.950 de lei/luna

Marko Bela (7 mandate = 26 de ani) – 10.950 de lei/luna

Ecaterina Andronescu (6 mandate = 24 de ani) – 12.168 de lei/luna

Serban Mihailescu (5 mandate = 20 de ani) – 12.168 de lei/luna

Viorel Hrebenciuc (5 mandate = 18 ani) – 12.168 de lei/luna

In total, exista 841 de actuali beneficiari de pensii speciale: 259 de fosti senatori si 582 de fosti deputati.

Cu exceptia celor care au activat in legislatura 1990-1992, indemnizatia pentru limita de varsta de care beneficiaza fostii parlamentari porneste de la aproape 2.200 de lei pentru cei cu un mandat de 4 ani dus la bun sfarsit si poate ajunge la peste 12.000 de lei in cazul deputatilor care au cel putin trei mandate pline.

Conducerea PSD nu a discutat despre sanctionarea parlamentarilor care nu vor vota legile privind eliminarea pensiilor speciale, a declarat, luni, purtatorul de cuvant al partidului, Lucian Romascanu.

„Nu s-a discutat despre sanctiuni. Cel putin in ceea ce ne priveste, am dovedit ca avem o abordare fireasca de grup si ne subsumam intereselor generale ale societatii. (…) La noi nu s-a discutat despre niciun fel de sanctiune. Sper ca si la Partidul National Liberal faptul ca apartenenta la partid inseamna si disciplina de partid sa fie suficient de important incat sa nu fie nevoie de sanctiuni”, a afirmat Romascanu, intrebat cum comenteaza decizia conducerii PNL de a exclude din partid senatorii si deputatii care nu vor vota eliminarea pensiilor speciale ale parlamentarilor.

Biroul Politic National al PNL a decis, luni, ca toti parlamentarii liberali sa voteze legile privind eliminarea pensiilor speciale, a pensiilor speciale ale senatorilor si deputatilor si interzicerea cumulului pensiei cu salariul, a declarat presedintele partidului, Nicolae Ciuca.

Potrivit acestuia, cei care nu vor vota legea privind eliminarea pensiilor parlamentarilor vor fi exclusi din partid.

„Astazi in Biroul Politic National am discutat urmatoarele: pe de-o parte, am analizat cele trei legi, vorbim de legea pensiilor speciale, legea pensiilor parlamentarilor si legea cumulului pensiei cu salariul. A fost luata decizia in Biroul Politic National ca toti parlamentarii PNL sa voteze acest pachet de legi in zilele urmatoare, practic pana miercuri, la incheierea sesiunii parlamentare. (…) Sunt convins ca veti intreba ce se va intampla cu cei care nu voteaza legea pensiilor parlamentarilor. Am luat decizia ca cei care nu voteaza sa fie exclusi din partid”, a afirmat Ciuca, dupa sedinta conducerii PNL.

Presedintele PNL a fost intrebat despre unul dintre amendamentele la proiectul privind interzicerea cumulului pensiei cu salariul care ii excepteaza pe demnitari de la aceasta interdictie.

„Este vorba de alesi. E neconstitutional sa se intrerupa mandatele celor care au fost alesi. Am discutat acest subiect”, a aratat liderul PNL.

Intrebat care mai sunt exceptiile in acest caz, el a raspuns ca acestea urmeaza sa fie stabilite in comisia de specialitate.

„Au fost discutate ca abordari de principiu doua domenii – domeniul Invatamantului si domeniul Sanatatii, pentru ca acolo continua sa-si desfasoare activitatea si cei care au iesit la pensie, impactul cel mai mare fiind cel putin la invatamant pe mediul rural”, a mai explicat Nicolae Ciuca.

Conform acestuia, este foarte posibil ca in cazul legii privind pensiile speciale sa existe sesiune extraordinara a Parlamentului.

„Este foarte posibil sa avem sesiune extraordinara, pentru ca, asa cum am explicat in BPN, indiferent care vor fi deciziile, asa cum am procedat la adaptarea si armonizarea legilor astfel incat sa indeplinim jaloanele din PNRR, Romania are nevoie de banii care ne sunt alocati. Ei au fost luati in calcul atunci cand s-a intocmit bugetul de stat si nu ne putem permite sa pierdem acesti bani”, a indicat fostul premier.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: