EXCLUSIV. Fost responsabil cu CENZURA in presa comunista, acum inalt oficial sustinut de PSD. Are un salariu mai mare decat al presedintelui Romaniei

politica

Fost senator PSD, Otilian Neagoe a fost reconfirmat in urma cu doua saptamani in functia de vicepresedinte al Consiliului Concurentei, avand rang de secretar de stat. Sociolog de formatie, Otilian Neagoe a lucrat si in presa din perioada comunista, unde se ocupa cu cenzura.

Otilian Neagoe a fost numit vicepresedinte al Consiliului Concurentei in 2009, in timpul scurtului mariaj dintre PSD si PDL. Dupa cinci ani, mandatul lui Neagoe in aceasta functie a fost reinnoit recent de catre Parlament, fiind sustinut din nou de PSD. Neagoe este vechi membru PSD, iar in timpul comunismului s-a ocupat cu cenzura prin presa acelor vremuri.

Speriat de Nicu Ceausescu, cenzura mai rau ca PCR-ul

Potrivit CV-ului oficial, in perioada 1987-1991, Otilian Neagoe a fost redactor sef adjunct la revistele “Viata studenteasca”, “Amfiteatru” si “Preuniversitaria”. Scriitorul si jurnalistul Ioan T. Morar, care a lucrat si el in acea perioada la “Viata studenteasca” isi aminteste inca foarte bine despre activitatile pe care le avea “jurnalistul” Otilian Neagoe.

“Daca n-ar fi fost Revolutia din 89, Otilian Neagoe ar fi fost tot undeva in frunte, nu-i exclus sa fi ajuns chiar prim-secretar de judet. Pentru ca era unul dintre zelosii sistemului. Pina-n decembrie 89, desi habar nu avea de gazetarie, a fost redactor sef adjunct la Viata Studenteasca unde a demonstrat ca e pus pe fapte mari, ca vrea sa se remarce in fata partidului. Imediat dupa ce a cazut regimul, si nu a mai fost dorit in redactie, a plecat la Brasov unde, am inteles, are si merite de luptator in Revolutie! E tare omul!

Va dau doua exemple de zel pompieristic ale tovarasului Otilian Neagoe. Uneori era el cel care ducea spaltul (adica ‘probele’ tiparite ale revistei) pentru viza la UASCR si la partid. Si l-am vazut personal cum, odata intors, verifica ce s-a taiat de la partid si, unde i se parea ca textul ramas a fost ‘prea dur’, mai taia si el!

Alta data, pe cind aveam o rubrica de corespondenta cu cititorii, semnata Cristinel (ramasa ‘mostenire’ de la Traian Ungureanu), m-a chemat la el in birou si m-a intrebat ‘Tu vrei sa ne bagi in puscarie?!’ NU, am raspuns eu, de ce? ‘Pai, uite ce ai facut aici, la Cristinel!’. Ce? ‘Nu vezi? Trei raspunsuri pentru scrisori care vin din Sibiu. Sa creada lumea ca e o aluzie…’ Aluzie la ce? -am intrebat. ‘Pai cine e prim-secretar acolo? Stergem doua!’. Ideea era ca, fiind acolo prim-secretar Nicu Ceausescu, Otilian Neagoe s-o fi gindit ca daca ar citi Nicu rubrica respectiva l-ar putea deranja asta!?”, povestea Ioan T. Morar pe blogul sau.

Cariera in PSD si prieten cu securistii

Revolutia nu l-a impiedicat pe Otilian Neagoe sa faca o frumoasa cariera. Inscris in partidul lui Ion Iliescu, el a obtinut in primii zece ani numai functii de director prin societati cu capital majoritar de stat, iar mai apoi, din 2001, a ajuns si un fel de prim-secretar, asa cum banuia Ion T. Morar, fiind numit prefect al judetului Brasov.

Din aceasta functie l-a reactivat pe un controversat ofiter de Securitate din Brasov, Nicolae Paraschiv, pe care l-a numit secretar in Primaria Brasov. Acuzat de actiuni de politie politica de foste victime ale Securitatii, Nicolae Paraschiv este si acum numarul doi in administratia locala.

Intre 2004-2008, Neagoe a fost vicelider al grupului PSD din Senat, dupa care a fost numit in pozitia mult mai influenta si mai bine retribuita de vicepresedinte al Consiliului Concurentei.

Salariu mai mare decat al presedintelui Romaniei

Potrivit declaratiei de avere, Otilian Neagoe a avut in 2014 un venit cumulat de la Consiliul Concurentei de peste 134.000 de lei. Salariul presedintelui tarii a fost in aceeasi perioada de 77.960 de lei, adica aproape jumatate din cat castiga fostul cenzor de presa.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: