„Nebunie”: Se planuieste o expansiune uriasa a exploatarii combustibililor fosili, potrivit unui raport ONU. Productie de carbune cu 460% mai mare

externe

Mina carbune

Producatorii de combustibili fosili din intreaga lume planuiesc expansiuni care „pun sub semnul intrebarii viitorul omenirii”, potrivit unui raport al ONU, relateaza The Guardian.

Planurile energetice ale petrolistilor sunt in contradictie cu politicile si promisiunile acestora in materie de clima, se arata in raport. Planurile ar duce la o productie de carbune cu 460% mai mare, la o productie de gaze cu 83% mai mare si la o productie de petrol cu 29% mai mare in 2030 decat ar putea fi arsa in cazul in care cresterea temperaturii globale ar trebui sa fie mentinuta la 1,5°C peste media temperaturilor preindustriale, nivel convenit la nivel international.

Tarile responsabile pentru cele mai mari emisii de carbon din productia planificata de combustibili fosili sunt India (carbune), Arabia Saudita (petrol) si Rusia (carbune, petrol si gaze). SUA si Canada intentioneaza, de asemenea, sa fie mari producatori de petrol, la fel ca si Emiratele Arabe Unite. Emiratele Arabe Unite gazduiesc summitul ONU privind clima Cop28, care incepe la 30 noiembrie.

Raportul prezinta in mod clar conflictul fundamental care conduce la criza climatica: arderea combustibililor fosili trebuie redusa rapid la zero, insa petrolistii si companiile intentioneaza sa continue sa castige trilioane de dolari pe an prin cresterea productiei.

Neil Grant, analist la grupul de reflectie Climate Analytics si unul dintre autorii raportului, a declarat: „In ciuda promisiunilor lor privind clima, guvernele intentioneaza sa investeasca si mai multi bani intr-o industrie murdara, in timp ce oportunitatile abunda in sectorul energiei curate. Pe langa nebunia economica, este un dezastru climatic pe care ni-l facem singuri”.

Noul raport a analizat planurile de expansiune ale marilor producatori de combustibili fosili pe baza datelor publice disponibile. Acesta a constatat ca diferenta dintre productia planificata si cantitatea compatibila cu mentinerea la 1,5C a incalzirii globale este la fel de mare acum ca atunci cand analiza a fost facuta pentru prima data in 2019.

Dupa Arabia Saudita, SUA, Brazilia si Canada au urmatoarele cele mai mari planuri de expansiune a exploatarii petrolului, iar Emiratele Arabe Unite, gazda Cop28, se afla pe locul sapte pe lista. Qatar are cele mai mari planuri de expansiune a exploatarii gazelor, iar Nigeria este pe locul al treilea, dupa Rusia. Planurile de expansiune a productiei de carbune din India sunt uriase: de trei ori mai mari decat cele ale Rusiei, aflata pe locul al doilea, cu Indonezia pe locul al treilea si Australia pe locul al cincilea.

In total, doar patru tari au planuri care prevad o scadere a emisiilor totale provenite din combustibilii fosili pe care ii produc: Regatul Unit, China, Norvegia si Germania.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: