externe

Negociatorii israelieni parasesc Doha si dau vina pe Hamas pentru impas

Israelul si-a rechemat negociatorii de la Doha dupa ce a considerat ca discutiile mediate privind un armistitiu in Gaza au ajuns „intr-un punct mort”, din cauza cererilor Hamas, a declarat marti un inalt oficial israelian, potrivit Reuters.

Oficialul, care este apropiat de seful Mossadului, care conduce discutiile, l-a acuzat pe liderul Hamas din Gaza, Yahya Sinwar, ca a sabotat diplomatia „ca parte a unui efort mai amplu de a tensiona situatia de Ramadan”.

Partile in conflict intensificasera negocierile, mediate de Qatar si Egipt, privind suspendarea timp de sase saptamani a ofensivei Israelului, in schimbul propunerii de eliberare a 40 din cei 130 de ostatici inca detinuti de gruparea militanta palestiniana din Gaza.

Hamas a incercat sa se foloseasca de orice intelegere pentru a pune capat luptei si pentru a duce la retragerea fortelor israeliene. Israelul a exclus acest lucru, spunand ca in cele din urma isi va relua eforturile de a desfiinta guvernanta si capacitatile militare ale Hamas.

Hamas doreste, de asemenea, ca sute de mii de palestinieni care au fugit din orasul Gaza si din zonele invecinate spre sud in timpul primei etape a razboiului de aproape sase luni sa se intoarca in nord.

Oficialul israelian a spus ca Israelul a fost de acord sa dubleze numarul de palestinieni pe care ii va elibera pentru ostatici, adica 700-800 de prizonieri si sa permita unor palestinieni stramutati sa se intoarca in nordul Gazei.

Biroul premierului israelian Benjamin Netanyahu a declarat marti ca Hamas a facut cereri „delirante”, care arata ca palestinienii nu sunt interesati de un acord.

Hamas a acuzat Israelul ca trage de timp la discutii dar continua ofensiva militara.

Discutiile, mediate de Egipt si Qatar, continua pe masura ce criza umanitara se adanceste in Gaza.

Urmareste-ne si pe:
Camelia Stanciu

Share
Published by
Camelia Stanciu

Recent Posts

Sute de arestati in protestele pro-palestiniene ale studentilor din SUA. Oficialii universitatilor vorbesc despre infiltrarea unor „manifestanti profesionisti”

Protestele pro-palestiniene au continuat si in noaptea de vineri spre sambata, 27 aprilie, in marile…

5 ore ago

Statie radar ruseasca, de 5 milioane de dolari, distrusa de ucraineni. Radarul „Podlet-K1” detecta tinte aeriene la altitudini joase

Ucraina a distrus o statie radar rusa Podlet-K1, intr-un atac condus de Directia de informatii…

5 ore ago

Un nou razboi sta sa izbucneasca. Presedintele Azerbaidjanului: „Nu putem sta si astepta vazand cum Franta, India si Grecia inarmeaza Armenia impotriva noastra”

Presedintele Azerbaidjanului, Ilham Aliyev, a lansat un nou avertisment razboinic in conflictul pe care tara…

3 ore ago

Piatra-Neamt: Tanar drogat prins de doua ori, in aceeasi noapte, la volan. Ce masuri au luat politistii

Un tanar de 22 de ani din Piatra Neamt a fost prins de doua ori,…

3 ore ago