externe

Foamete in Gaza: Mai multe persoane s-au inecat incercand sa scoata la mal ajutoarele parasutate

Douasprezece persoane s-au inecat incercand sa scoata la mal paletii cu ajutoare parasutati pe o plaja din Gaza, au declarat marti autoritatile palestiniene din domeniul sanatatii, transmite Reuters.

Imagini cu parasutarea pachetelor a aratat multimi de oameni alergand spre plaja, in Beit Lahia, in nordul Gazei, in timp ce lazile pluteau, apoi oameni in apa si corpuri trase pe nisip.

Este cel mai recent dintr-un sir de incidente care implica decese in timpul livrarilor de ajutoare in micuta si aglomerata enclava palestiniana, unde oamenii au ajuns sa manance buruieni si paine coapta necomestibila din mancarea animalelor.

Videoclipul arata corpul aparent lipsit de viata al unui tanar cu barba fiind transportat pe plaja, cu ochii deschisi si un alt barbat incercand sa-i dea primul ajutor.

„A inotat sa ia mancare pentru copiii sai si a murit. Ar trebui sa livreze ajutor prin trecerile (de pe uscat). De ce ne fac asta?”, a spus un barbat care statea pe plaja, care nu si-a dat numele.

Organizatiile de ajutor umanitar spun ca doar aproximativ o cincime din proviziile necesare intra in Gaza in timp ce Israelul continua ofensiva aeriana si terestra, declansata de atacul Hamas din 7 octombrie, care a spulberat enclava, impingand deja o parte din ea in foamete.

Ei spun ca livrarile pe calea aerului sau pe mare direct pe plajele din Gaza, detinute de Hamas, nu inlocuiesc livrarile sporite care vin pe uscat prin Israel sau Egipt.

O bucata de hartie gasita dupa lansarea aeriana de luni spune, in araba, pe un steag american, ca ajutorul este din Statele Unite.

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a cerut Israelului sa-si ia un „angajament ferm” pentru accesul neingradit al ajutorului in Fasia Gaza si a descris numarul de camioane blocate la granita drept „un ultraj moral”.

Israelul spune ca nu limiteaza cantitatea de ajutor umanitar care intra in Gaza si da vina pe agentiile ONU, despre care spune ca sunt ineficiente.

Distributia ajutorului in interiorul Gaza a fost complicata, in special in nord, iar luna trecuta autoritatile din domeniul sanatatii din Gaza, condusa de Hamas, au declarat ca trupele israeliene au ucis peste 100 de persoane care incercau sa ia ajutoare din camioanele dintr-un convoi.

Armata israeliana a contestat aceasta relatare, spunand ca oamenii au murit in timpul unei busculade sau zdrobiti de camioanele cu ajutoare.

A interzis UNRWA, principala agentie a ONU care lucreaza in Gaza, pe care o acuza de complicitate cu Hamas, sa efectueze livrari de ajutoare in nord.

UNRWA neaga ca este complice cu Hamas si asteapta rezultatele investigatiilor privind aceste acuzatii, care i-au determinat pe unii donatori sa intrerupa finantarea.

Biroul umanitar al ONU a cerut Israelului marti sa revoce o aparenta interdictie a ajutorului alimentar pentru nordul Gazei de catre UNRWA, spunand ca oamenii de acolo se confrunta cu o foamete crancena.

Directorul de comunicare al UNRWA, Juliette Touma, a declarat ca inecurile raportate au aratat ca cea mai buna modalitate de a furniza ajutor este reprezentata de camioanele agentiilor.

„Aceste rapoarte tragice venite din Gaza sunt inca un indiciu ca cea mai eficienta, mai rapida si mai sigura modalitate de a ajunge la oameni cu asistenta umanitara atat de necesara este pe uscat si prin intermediul organizatiilor umanitare, inclusiv UNRWA, care lucreaza la fata locului”, a spus Touma.

Urmareste-ne si pe:
Camelia Stanciu

Share
Published by
Camelia Stanciu

Recent Posts

Autoritatile isi solicita documentele si studiile geotehnice legate de situatia din Slanic, Prahova. Termen: 48 de ore

Comitetul Judetean pentru Situatii de Urgenta Prahova a cerut Consiliului Judetean Prahova, Primariei Slanic, Societatii…

11 ore ago

Lovituri cu drone si rachete ale Hezbollah, in nordul Israelului. Pro-iranienii lanseaza zilnic atacuri pentru a sustine Hamas

Miscarea libaneza pro-iraniana Hezbollah a anuntat ca a vizat sambata, 27 aprilie, doua pozitii militare…

11 ore ago

O vedeta irakiana de pe TikTok a fost impuscata in fata casei sale din Bagdad

Un barbat pe o motocicleta a impuscat mortal un influencer cunoscut sub numele de Om…

11 ore ago

Printul, complotistii si potentialul puci: In Germania incepe procesul extremistilor care planuiau o lovitura de stat

Una dintre cele mai mari actiuni in justitie din istoria Germaniei urmeaza sa inceapa luni…

11 ore ago

Un jurnalist al Forbes Rusia, arestat pentru difuzarea de „informatii false”. Acesta a scris despre civilii ucisi in Bucea

Un jurnalist al editiei ruse a revistei Forbes, Serghei Mingazov, a fost arestat sub acuzatii…

11 ore ago