externe

Irakul incrimineaza relatiile intre persoane de acelasi sex. Pedeapsa este intre 10 si 15 ani de inchisoare

Parlamentul irakian a adoptat, sambata, o lege care incrimineaza relatiile intre persoane de acelasi sex, cu o pedeapsa de maxim 15 ani de inchisoare, intr-o miscare despre care a spus ca vizeaza sustinerea valorilor religioase, dar care a fost condamnata de sustinatorii drepturilor ca fiind cel mai recent atac asupra comunitatii LGBT din Irak, transmite Reuters.

Legea urmareste „sa protejeze societatea irakiana de depravarea morala si de apelurile la homosexualitate care au cucerit lumea”.

Legea a fost sustinuta in principal de partidele conservatoare siite musulmane, care au format cea mai mare coalitie din parlamentul, in principal musulman, din Irak.

Legea privind combaterea prostitutiei si homosexualitatii interzice relatiile intre persoane de acelasi sex cu o pedeapsa intre 10 ani si 15 ani de inchisoare si prevede pedepse de cel putin sapte ani de inchisoare pentru oricine promoveaza homosexualitatea sau prostitutia.

De asemenea, impune intre unu si trei ani de inchisoare pentru oricine isi schimba „genul biologic” sau se imbraca intentionat intr-o maniera efeminata.

Proiectul de lege includea initial pedeapsa cu moartea pentru relatiile intre persoane de acelasi sex, dar a fost modificat inainte de a fi adoptat in urma opozitiei Statelor Unite si a natiunilor europene.

Pana sambata, Irakul nu a incriminat in mod explicit sexul gay, desi clauzele morale definite vag din codul sau penal au fost folosite pentru a viza persoanele LGBT, iar membrii comunitatii au fost, de asemenea, ucisi de grupuri armate si indivizi.

„Aprobarea de catre parlamentul irakian a legii anti-LGBT evidentiaza istoricul ingrozitor al Irakului de incalcari ale drepturilor persoanelor LGBT si este o lovitura grava pentru drepturile fundamentale ale omului”, a declarat Rasha Younes, director adjunct al programului pentru drepturile LGBT pentru Human Rights Watch.

Oficialii irakieni care supravegheaza drepturile omului nu au putut fi contactati imediat pentru comentarii.

In ultimul an, partidele majore irakiene au intensificat criticile la adresa drepturilor LGBT, steaguri curcubeu fiind anul trecut frecvent arse in proteste atat de factiunile musulmane siite conservatoare de guvernamant, cat si de opozitie.

Peste 60 de tari incrimineaza actele sexuale intre persoane de acelasi sex, acestea fiind legale in peste 130 de tari, potrivit Our World in Data.

Urmareste-ne si pe:
Camelia Stanciu

Share
Published by
Camelia Stanciu

Recent Posts

Desi nu s-a facut nicio ancheta oficiala, ministrul Sanatatii, Alexandru Rafila, este sigur: „Nu putem discuta de o infectare in cursul procedurilor medicale, in cazul Florin Piersic”

Ministrul Sanatatii, Alexandru Rafila, exclude posibilitatea ca actorul Florin Piersic sa fi fost infectat in…

28 de minute ago

Donald Trump ii momeste pe magnatii petrolului: el le promite ca va anula politica ecologica a lui Biden, daca ii vor dona un miliard de dolari

Donald Trump, candidatul dreptei americane la presedintie, le-a promis patronilor companiilor petroliere ca va anula…

43 de minute ago

Doi politisti francezi, impuscati de un barbat chiar in cladirea unui comisariat din Paris. Unul dintre ei este in stare grava

Doi politisti au fost grav raniti de gloante, joi seara, intr-o sectie de politie din…

58 de minute ago

Benjamin Netanyahu, dupa refuzul SUA de a mai trimite arme Israelului: „Vom lupta si cu unghiile, daca va fi nevoie!”

Fortele de Aparare ale Israelului au afirmat joi ca armata dispune de suficiente munitii pentru…

O oră ago

Ciolacu, cu Negoita in spate: „PSD este cel mai european partid din Romania”. Negoita este trimis in judecata in trei dosare penale

Premierul Marcel Ciolacu a pretins, joi, de Ziua Europei, ca "Partidul Social Democrat este cel…

12 ore ago