externe

Mii de oameni s-au adunat la Madrid pentru a-l sprijini pe premier, in timp ce ancheta de coruptie impotriva sotiei sale merge mai departe

Mii de sustinatori ai premierului spaniol Pedro Sanchez s-au adunat, sambata, la sediul Partidului Socialist, implorandu-l sa nu demisioneze din cauza dosarului de coruptie al sotiei sale, transmite France 24.

Sanchez, in varsta de 52 de ani, care este in functie din 2018, a uimit miercuri Spania cand si-a anuntat posibila demisie dupa ce un tribunal din Madrid a deschis o ancheta preliminara privind un presupus trafic de influenta si coruptie impotriva sotiei sale, Begona Gomez.

Sanchez a spus ca isi va suspenda toate atributiile publice pana luni, cand isi va anunta decizia, iar pana atunci premierul in mod normal activ, a ramas intr-un con de umbra.

Potrivit autoritatilor orasului Madrid, sambata pe strazi au iesit in jur de 12.500 de oameni.

Suporterii au avut pancarte pe care scria „Spania are nevoie de tine”, „Pedro nu ne abandona” si au strigat lozinci precum „Liderul Pedro”.

„Pedro ramane. Suntem impreuna si impreuna putem duce tara inainte, Spania nu poate da un pas inapoi””, a declarat ministrul bugetului, Maria Jesus Montero, numarul doi din guvern.

„Astazi, toti democratii, toti progresistii, sunt chemati la Madrid impotriva unui grup al carui singur scop este rasturnarea unui guvern democratic si legitim”, a declarat Felix Bolanos, ministrul Presedintiei, Justitiei si Relatiilor Parlamentare.

La un moment dat, liderii socialisti au iesit in strada pentru a le multumi celor adunati.

Instanta a deschis o ancheta privind-o pe sotiea lui Sanchez ca raspuns la o plangere a grupului de presiune anticoruptie Manos Limpias (Maini curate), al carui lider are legaturi cu extrema dreapta.

Grupul, care in trecut a inaintat mai multe plangeri fara succes impotriva politicienilor, a declarat miercuri ca plangerea sa se bazeaza pe informatii din presa si nu poate garanta veridicitatea lor.

Desi instanta nu a oferit detalii despre caz, site-ul de stiri online El Confidencial a spus ca s-a concentrat pe legaturile pe care Gomez le-a avut cu grupul spaniol de turism Globalia, atunci cand transportatorul Air Europa avea discutii cu guvernul pentru a obtine un ajutor urias.

Compania aeriana a solicitat salvarea dupa ce a fost grav lovita de scaderea numarului de pasageri in timpul pandemiei de Covid-19.

La acea vreme, Gomez conducea IE Africa Centre, o fundatie cu legaturi cu scoala de afaceri Instituto de Empresa (IE) din Madrid, care semnase un acord de sponsorizare cu Globalia in 2020.

Parchetul din Spania a cerut joi respingerea anchetei, despre care Sanchez a spus ca face parte dintr-o campanie de „hartuire” impotriva lui si a sotiei sale, dusa de „media puternic influentata de dreapta si de extrema dreapta”.

Daca Sanchez decide sa ramana in functie, ar putea alege sa depuna o motiune confidentiala in parlament pentru a arata ca el si guvernul sau minoritar sunt sustinuti in continuare de majoritatea legislatorilor.

Daca va demisiona, ar putea fi convocate alegeri anticipate incepand cu luna iulie, la un an dupa ultimele alegeri, cu sau fara Sanchez la carma partidului socialist.

Opozitia de dreapta l-a acuzat pe premier ca este iresponsabil pentru ca a pus tara in asteptare in timp ce el isi gandeste decizia.

„Este foarte clar pentru noi ca totul este o tactica… Il stim pe Pedro Sanchez si lucrurile cu el devin mereu ca in telenovele. Ne face pe toti sa asteptam, iar tara este blocata”, a declarat vineri Cuca Gamarra, numarul doi al principalului partid conservator de opozitie.

Urmareste-ne si pe:
Camelia Stanciu

Share
Published by
Camelia Stanciu

Recent Posts

Soferul baronului Buzatu este candidat PSD la CL Vaslui. Acesta a venit alaturi de sef in fata instantei din Vaslui – Video

Baronul PSD prins cu spaga in portbagaj, Dumitru Buzatu, a ajuns vineri la Tribunalul Vaslui…

O oră ago

Olt: Primul dosar penal pentru coruperea alegatorilor. Faina si malai din camion ca „daruri de Paste” – Video

Politistii s-au sesizat din oficiu si au deschis un dosar penal in care efectueaza cercetari…

4 minute ago

Campaniile rusesti de sabotaj in UE capata amploare. Sunt vizate fabricile care produc arme pentru Ucraina si infrastructura feroviara

Pe fondul noilor avertismente ale serviciilor de informatii ca Rusia pregateste „acte violente de sabotaj”…

2 ore ago

Lovitura pentru Beijing. SUA au devenit cel mai mare partener comercial al Germaniei, in locul Chinei

Dupa ani in care China a fost principalul partener comercial al Germaniei, SUA pare ca…

O oră ago

Serviciile de informatii ale armatei anunta ca dronele Magura V5 au provocat pierderi grele flotei Federatiei Ruse. Pagube de peste 500 de milioane de dolari

Dronele navale ucrainene Magura V5, fabricate in Ucraina, au cauzat pagube Flotei Rusiei de la…

O oră ago