externe

Canada incepe evacuarea cetatenilor vulnerabili din Haiti

Canada a inceput luni sa-si evacueze cetatenii aflati in Haiti care doresc sa plece pe masura ce violenta se raspandeste, acordand prioritate celor care sunt vulnerabili, a declarat ministrul de externe Melanie Joly, potrivit Reuters.

Plecarile strainilor din Haiti s-au amplificat recent, pe masura ce viitorul politic al tarii este nesigur, cu bandele armate extinzandu-si controlul asupra capitalei si mai departe.

Conflictul a ucis mii de oameni si a stramutat sute de mii. Un val de atacuri din aceasta luna a inclus raiduri in sectiile de politie si pe aeroportul international, ceea ce a dus la suspendarea zborurilor comerciale.

„Stim ca situatia de securitate s-a deteriorat in ultimele saptamani, iar cei care doresc sa plece nu pot face acest lucru din cauza situatiei de securitate de la aeroportul din Port-au-Prince”, a declarat Joly reporterilor.

Canada va facilita initial calatoriile in Republica Dominicana – care imparte insula Hispaniola cu Haiti – pentru canadienii vulnerabili, cum ar fi cei care au nevoie de asistenta medicala sau cei cu copii, a declarat Joly reporterilor la Ottawa.

Guvernul canadian lucreaza la alte optiuni de plecare pentru membrii familiei cetatenilor si rezidentii permanenti, a spus Joly.

Saptamana trecuta, SUA au inceput sa-si evacueze cetatenii din Haiti cu elicopterul. Departamentul de Stat al SUA a declarat ca a programat luni trei zboruri de evacuare cu elicopterul, iar alte patru sunt planificate pentru marti.

Washingtonul a facilitat plecarea in siguranta a peste 340 de cetateni americani din Haiti incepand cu 17 martie si exploreaza alternative pentru evacuarea cetatenilor americani, a declarat purtatorul de cuvant al Departamentului de Stat al SUA, Matthew Miller.

Urmareste-ne si pe:
Camelia Stanciu

Share
Published by
Camelia Stanciu

Recent Posts

Mii de olandezi au sarbatorit Ziua Regelui, printr-o spectaculoasa defilare navala pe canalele din Amsterdam – VIDEO

Imbracati in culoarea nationala - portocaliu, dansand pe muzica si mancand produse de patiserie cu…

23 de minute ago

Presedintele Joe Biden a recunoscut, intr-un interviu radiofonic, ca a vrut sa se sinucida dupa moartea fiicei sale si a primei sale sotii

Presedintele Biden s-a alaturat vineri prezentatorului de radio Howard Stern pentru un interviu surpriza in…

54 de minute ago

Papa Francisc, in vizita la Venetia. Este prima calatorie a Suveranului Pontif, dupa sapte luni

Papa Francisc, in varsta de 87 de ani, este asteptat, astazi, la Venetia pentru prima…

55 de minute ago

Manifestatie a jurnalistilor mexicani, dupa ce un coleg al lor a fost asasinat pentru ca a publicat pe Facebook critici politice

Aproximativ cincizeci de jurnalisti mexicani au manifestat sambata dupa asasinarea colegului lor Roberto Carlos Figueroa…

O oră ago

Rusia, atacuri masive in zona Avdiivka. Ucrainenii spun ca scopul acestora este sa „paralizeze livrarile incarcaturilor militare”

Nu mai putin de 59 de atacuri inamice au respns fortele de aparare ucrainene, sambata,…

2 ore ago