NEPOTISMUL PSD din diplomatie. MAE reactioneaza OFICIAL in cazul scandalos de la Marsilia

news

Ministerul Afacerilor Externe a reactionat oficial fata de situatia scandaloasa de la consulatul din Marsilia. Acolo, ambii consuli sunt frati ai unor persoane importante din Guvern si stat, iar Franta refuza sa-l acrediteze pe unul dintre ei pentru ca nu indeplineste conditiile asumate de Romania prin tratate bilaterale.

Activitatea la Consulatul General de la Marsilia este blocata, iar Romania este pusa intr-o situatie extrem de jenanta pentru ca oficiali din Ministerul Afacerilor Externe insista sa fie numit pe post de consul o persoana care nu indeplineste conditiile necesare. Este vorba despre Adrian Liviu Tohaneanu, fratele secretarului de stat de la Ministerul de Interne, Bogdan Tohaneanu, prieten si fost coleg de facultate al premierului Victor Ponta. Parisul a respins acreditarea pe postul de consul a lui Adrian Tohaneanu, insa partea romana il mentine in continuare pe post.

De asemenea, la consulatul de la Marsilia se mai afla inca o ruda a unui lider PSD. Consulul Radu Bogdan Dumitrescu este fratele lui Cristian Sorin Dumitrescu, vicepresedinte din partea PSD al Senatului. Consulul Dumitrescu are o reputatie foarte proasta printre romanii din Franta, dupa ce la un eveniment oficial a agresat cateva invitate, fiind in stare de ebrietate.

Citeste si: Nepotismul PSD arunca Romania intr-un SCANDAL DIPLOMATIC cu Franta. Cum lideri ai PSD ne fac tara de ras

Materialul privind postura rusinoasa in care se afla Romania fata de partenerii francezi, din cauza situatiei de la Marsilia, a fost publicat de aktual24.ro pe 9 martie, la cinci zile dupa ce a fost solicitat si un punct de vedere din partea Ministerului Afacerilor Externe.

MAE: Prezenta fratelui Tohaneanu si a fratelui Dumitrescu la Marsilia nu incalca legea

Pozitia oficiala a MAE a sosit joi, pe 18 martie. Din reactie se intelege ca ministerul insista in continuare sa il numeasca in postul de consul pe fratele secretarului de stat Bogdan Tohaneanu. Va prezentam mai jos intrebarile trimise de aktual24.ro oficialilor din MAE si raspunsurile acestora.

1. Este adevarat ca domnul Adrian Liviu Tohaneanu, trimis consul la Marsilia, a fost respins de partea franceza? Ce se intampla in continuare? MAE avea cunostinta ca domnul Tohaneanu are dubla cetatenie?

Referitor la procedura care il priveste pe dl Adrian Tohaneanu, la care va referiti, va comunicam ca aceasta nu a fost finalizata.

2. Care au fost criteriile care au stat la baza numirii domnului Bogdan Dumitrescu, fost asistent medical, pe pozitia de consul la Marsilia?

Domnul Bogdan Dumitrescu are o experienta de 17 ani in cadrul MAE, fiind angajat al institutiei din anul 1998. In toata aceasta perioada, a acumulat experienta si a dobandit expertiza in domeniul consular, prin activitatea desfasurata atat in Centrala MAE, cat si in Serviciul Exterior. Totodata, pe parcursul carierei profesionale, domnul Dumitrescu a efectuat misiuni permanente in strainatate la oficiile consulare ale Romaniei din Italia si din Franta.

3. Cum comentati faptul ca ambii consuli de mai sus au frati cu pozitii importante in guvern si stat. Fratele domnului Tohaneanu este secretar de stat, iar fratele domnului Dumitrescu este vicepresedinte al Senatului. Aceste legaturi de rudenie au avut vreo legatura cu deciziile de a fi numiti consuli?

Potrivit legislatiei in vigoare, calitatea de membru al Corpului diplomatic si consular nu este incompatibila cu functiile de orice natura, publice sau private, detinute de rudele de orice grad ale membrilor Corpului diplomatic si consular.

Departamentul Comunicare si Purtator de Cuvant

Citeste si: Senatorul PSD Petru Filip, despre NEPOTISMUL din consulate: „Peste tot in lume sunt rude”

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: