New Delhi se inchide pentru summitul G20. Zeci de mii de membri ai fortelor de securitate sunt pe strazi

externe

Districtul central din New Delhi a fost blocat vineri, bursele si scolile fiind inchise si traficul restrictionat, iar zeci de mii de membri ai fortelor de securitate au grija ca nimic sa nu peturbe summitul tarilor G20 din acest weekend, potrivit Reuters.

Printre cei prezenti se numara presedintele SUA Joe Biden, cancelarul german Olaf Scholz, presedintele francez Emmanuel Macron, printul mostenitor saudit Mohammed Bin Salman si premierul nipon, Fumio Kishida.

Vineri, centrul orasului, in mod normal, plin de viata si sufocat, de cei 20 de milioane de locuitori, a fost pustiu, cu doar cateva vehicule si politisti inarmati insirati de-a lungul strazilor principale.

Aproape 130.000 de politisti si membri ai fortelor de securitate au fost desfasurati in oras, mai ales in districtul New Delhi, iar avioanele for securiza spatiul aerian.

Autoritatile orasului au demolat mahalale din apropierea locului in care va avea loc summit-ul, au incercat sa sperie maimutele si au indepartat cainii fara stapan din zona. Magazinele si restaurantele au fost inchise in principalul cartier comercial care dateaza din epoca coloniala Connaught Place, precum si in populara piata Khan. Negustorii au spus pentru ziarele locale ca vor pierde aproximativ 4 miliarde de rupii (48 de milioane de dolari) din cauza acestei opriri a activitatii care va dura trei zile.

„Este destul de normal ca demnitarii aflati in vizita sa vina sa vada Piata Khan, care este una dintre atractiile orasului”, a declarat Sanjeev Mehra, presedintele Asociatiei Comerciantilor din Piata Khan.

„Pentru delegatii G20, pregatisem suvenire, dar guvernul ne-a cerut sa ne inchidem magazinele. Am decis sa acceptam cererea guvernului, dar pentru o economie in crestere, ar fi fost frumos sa lasam afacerile sa functioneze normal”, a adaugat Mehra.

Liderii si stafful lor stau in hoteluri de lux din centru, iar intalnirea are loc intr-o cladire noua, construita vizavi de Curtea Suprema.

Saptamana trecuta, prim-ministrul Narendra Modi a facut apel la rezidentii Delhi sa suporte posibilele inconveniente din cauza restrictiilor.

„In timp ce intreaga tara este gazda, Delhi va purta responsabilitatea maxima” pentru summitul G20, a spus Modi. „Cand vin atat de multi oaspeti din intreaga lume, acest lucru duce la unele inconveniente… Cer iertare cetatenilor din Delhi pentru problema cu care se vor confrunta”, a adaugat premierul.

Autoritatile au anuntat ca o mare parte a orasului este deschisa, politia din Delhi trimitand in mod repetat mesaje pe platformele de socializare ca „doar o mica parte din zona NDMC (New Delhi Municipal Corporation) va fi restrictionata”.

Birourile si scolile de aici au fost rugate sa se inchida, la fel ca si magazinele si micile afaceri. Taxiurile si autobuzele nu sunt permise in aceasta parte a orasului. Chiar si serviciile de taxi si livrare de alimente bazate pe aplicatii sunt interzise. Cei care trebuie sa ajunga la gara sau la aeroport prin aceste zone ar trebui sa prezinte bilete pentru a putea trece.

Nu era clar daca restrictiile vor fi extinse si la bazarurile orasului vechi. Vineri, multe magazine au fost inchise.

Reclamele din ziare pe care politia din Delhi le publica in fiecare zi, cu avize de trafic si harti cu rute pentru publicul larg, spun: „India este mandra sa gazduiasca cel de-al 18-lea Summit G-20”. In partea de jos scrie in sanscrita: „Atithi Devo Bhava” sau Oaspetele este Dumnezeu.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: , , ,

Comentarii: