Categories: pagina verde

Nici Mugur Isarescu nu a mai suportat incompetenta PSD si ALDE. Banca Nationala a anuntat cand cresc preturile, va fi un Paste mai scump

Guvernatorul BNR Mugur Isarescu estimeaza o crestere a preturilor in prima parte a anului. Isarescu a facut aceste precizari dupa decizia privind cresterea dobanzii de referinta.

”Noul scenariu evidentiaza perspectiva cresterii ratei anuale a inflatiei, succedate de o temperare in ultima parte a anului”, a explicat Isarescu. ”Pana spre Paste o sa avem cresteri de preturi”, a intarit seful BNR. Isarescu a precizat ca se vor scumpi si creditele in lei, chiar daca doar marginal. ”Roborul la trei luni, cel care influenteaza rata dobanzilor la creditele in lei, va urma intr-o anumita perioada de timp majorarea de astazi, iar creditele in lei se vor scumpi marginal. Majorarile nu sunt de amploare. Daca ne gandim la nivelul istoric pe care l-a avut rata dobanzii la creditele in lei, aceasta s-a situat la 5-6%. Trebuie sa avem in vedere si rata inflatiei. Masura pe care am dat-o astazi urmareste sa juguleze inflatia care acum este determinata in mare masura de unele preturi si pretul titeiului. Vrem sa temperam inflatia si odata cu ea si majorarile de dobanzi”, a spus Isarescu.

Consiliul de administratie al Bancii Nationale a Romaniei (BNR) a hotarat majorarea ratei dobanzii de politica monetara la nivelul de 2,25% pe an, de la 2% pe an, incepand cu data de 8 februarie 2018, se arata intr-un comunicat de presa al institutie. De asemenea, institutia a mai decis majorarea ratei dobanzii pentru facilitatea de depozit la 1,25% pe an de la 1% pe an, iar rata dobanzii aferente facilitatii de creditare la 3,25% pe an, de la 3% pe an.

O alta hotarare vizeaza pastrarea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor in lei si in valuta ale institutiilor de credit. Decizia BNR reprezinta o veste neplacuta pentru cei care planuiesc sa se imprumute anul acesta de la banci. De altfel, analistii financiari estimeaza ca dobanda de referinta va continua sa creasca pana la 3%, pe fondul temerilor privind inflatia.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android.

Urmareste-ne si pe:
Marian Pavel

Share
Published by
Marian Pavel

Recent Posts

Rusia, atacuri masive in zona Avdiivka. Ucrainenii spun ca scopul acestora este sa „paralizeze livrarile incarcaturilor militare”

Nu mai putin de 59 de atacuri inamice au respns fortele de aparare ucrainene, sambata,…

12 minute ago

Autoritatile isi solicita documentele si studiile geotehnice legate de situatia din Slanic, Prahova. Termen: 48 de ore

Comitetul Judetean pentru Situatii de Urgenta Prahova a cerut Consiliului Judetean Prahova, Primariei Slanic, Societatii…

18 ore ago

Lovituri cu drone si rachete ale Hezbollah, in nordul Israelului. Pro-iranienii lanseaza zilnic atacuri pentru a sustine Hamas

Miscarea libaneza pro-iraniana Hezbollah a anuntat ca a vizat sambata, 27 aprilie, doua pozitii militare…

18 ore ago

O vedeta irakiana de pe TikTok a fost impuscata in fata casei sale din Bagdad

Un barbat pe o motocicleta a impuscat mortal un influencer cunoscut sub numele de Om…

18 ore ago

Printul, complotistii si potentialul puci: In Germania incepe procesul extremistilor care planuiau o lovitura de stat

Una dintre cele mai mari actiuni in justitie din istoria Germaniei urmeaza sa inceapa luni…

18 ore ago