„Nicio strada fara bolta verde”. Marile schimbari din Bucuresti dupa alungarea PSD-ului din primarii

politica

Noul primar al Sectorului 2, Radu Mihaiu, anunta un set de planuri care vor modifica radical modul in care acum arata cel mai mare sector din Capitala.

Una dintre propunerile sale este realizarea unei „linii verzi pentru biciclete”, cu o lungime de 3,5 kilometri, intre Obor si intersectia dintre Calea Floreasca si Soseaua Fabrica de Glucoza. Tot pentru incurajarea transportului alternativ ar urma sa fie realizate parcari securizate pentru biciclete in zonele rezidentiale, care sa poata fi folosite pe baza de card, a declarat Mihaiu intr-un interviu pentru Agerpres.

Alte masuri vizeaza amenajarea malurilor salbei de lacuri, care sa devina locuri de petrecere a timpului liber, plantarea a 100.000 de arbori pe raza sectorului, implementarea proiectul „Nicio strada fara bolta verde”, prin realizarea aliniamentelor de copaci.

„Din pacate, multe spatii verzi din Sectorul 2 au fost trecute in construibil prin acest PUZ Coordonator si daca vom castiga aceasta batalie referitoare la PUZ Sector 2 vom recupera mare parte din spatiul verde si acolo se vor putea reface. Dar mai am in program si un proiect care se numeste ‘Nicio strada fara bolta verde’. In acest moment avem foarte multe strazi in Bucuresti in care vedem doar betoane. Copacii, pe langa faptul ca arata bine, sunt un factor anti-poluare. Vara, o strada care are copaci este mult mai racoroasa. Economisim si aer conditionat daca avem spatiu verde. Imi propun ca pe fiecare strada sa existe aliniamente de copaci, in asa fel incat sa avem toate strazile cu bolta verde”, a mai spus Mihaiu.

Si salba de lacuri va fi amenajata.

„Ar trebui sa fie o zona de agrement superba. Din pacate, in acest moment sunt lasate de izbeliste. Va trebui sa facem un proiect integrat. Luciul apei este in administrarea ALPAB. Va trebui sa fie o colaborare inter-institutionala cu Primaria Capitalei si cu Apele Romane. Cu siguranta va trebui sa redam salba de lacuri bucurestenilor, pentru ca in acest moment este complet ignorata si spatiul de langa lacuri – acesta este in mare parte in administrarea Sectorului 2, acolo unde nu este proprietate privata – va trebui sa redam aceste spatii, care ar putea sa fie superbe, bucurestenilor. Sa facem acolo locuri de petrecere a timpului liber, pentru jogging, mers cu bicicleta. Putem sa facem si croaziere pe aceste lacuri, dar acesta este un proiect mai indelungat, pentru ca organizarea de croaziere tine de mai multi factori destul de tehnici. Dar cu siguranta ceea ce avem de facut este sa redam salba de lacuri bucurestenilor, nu doar locuitorilor Sectorului 2”, a mai spus Mihaiu.

Un alt proiect este amenajarea Parcului Garii Obor, acesta va avea 7 hectare.

„Cei care au fost in strainatate au vazut ca de multe ori garile pot fi si in subteran. Zona Garii Obor este foarte putin utilizata. Inainte era folosita pentru marfuri care sa mearga la Obor si asa mai departe. Ceea ce imi doresc eu este ca in acea zona, in loc de sinele de cale ferata, care sunt la suprafata si care blocheaza si traficul si stau in mare parte nefolosite, sa fie un parc. Dar asta nu inseamna ca nu pastram Gara Obor. Pastram Gara Obor si ducem peroanele in subteran, asa cum se intampla in foarte multe locuri in strainatate. Nu este o distanta foarte mare in care acest lucru ar trebui sa se intample. Practic, s-ar sapa un tunel similar celui de la metrou, desigur pe infrastructura de cale ferata. Si asta ar insemna ca eliberam spatiul pentru un parc de 7 hectare. De asemenea, in jurul parcului se poate face un traseu de strazi prin care se deblocheaza zona Electronicii de zona Ferdinand – Obor, care acum sunt intrerupte de calea ferata. In acest fel mai deblocam putin si traficul. Are multiple beneficii acest parc. Este un proiect foarte ambitios pentru ca implica o coordonare intre multe institutii: Primaria Sectorului 2, Primaria Capitalei, Ministerul Transporturilor, Ministerul Culturii – pentru ca Gara Obor este monument istoric, Ministerul Fondurilor Europene, pentru ca vom vrea sa facem acest lucru pe fonduri europene, si Ministerul de Finante – pentru realizarea intregului proiect.

Este un proiect foarte ambitios. Nu mi se pare fezabil intr-un singur mandat, dar mi se pare si pagubos ca un primar sa spuna: ‘Eu imi propun sa fac doar proiecte de patru ani, pentru ca mai departe nu mai stiu’. Ca primar trebuie sa ai o viziune un pic mai departe decat doar primul mandat. Si cred ca acest proiect ar putea fi realizat in doua mandate”, a mai spus primarul Sectorului 2.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre:

Comentarii: