„Niciodata din nou”. La granita cu Belarus, granicerii ucraineni promit ca rusii nu vor mai reusi sa intre in tara ca in 24 februarie – reportaj AFP

externe

Reporteri ai agentiei France Presse a mers la granita dintre Ucraina si Belarus unde au realizat un reportaj despre modul in care ucrainenii isi intaresc pozitiile pentru a face fata unui nou eventual atac al rusilor din aceasta tara.”Niciodata nu se va mai intampla” ce s-a intamplat in februarie, promit granicerii.

Ghemuit in punctul sau de observatie ascuns la marginea unei paduri, un politist de frontiera ucrainean scruteaza orizontul pana la granita cu Rusia si Belarus, la doar cativa kilometri spre nord.

Pe ploaia torentiala si cu norii josi, nu vor exista drone rusesti care sa survoleze avanpostul sau izolat din nordul Ucrainei, ultimul inainte de granita.

Tinand in mana un monocular si purtand o cagula care ii arata doar ochii, granicerul isi arata cu mandrie lansatorul de rachete antitanc NLAW.

„Principalul nostru obiectiv este de a preveni o (noua) invazie. Dar daca se va intampla din nou aici, vom fi pregatiti sa oprim inamicul la granita si sa il impiedicam sa intre”, a declarat barbatul de 33 de ani care nu si-a dat numele.

Punctul de trecere a frontierei Senkivka este foarte aproape. Un punct de trecere in trei directii in forma de Y, acesta indica nord-vestul in Belarus si nord-estul in Rusia, cu Ucraina la sud.

Acesta este locul in care divizia blindata 90 a Rusiei a patruns, cand a inceput razboiul la 24 februarie, taind teritoriul ucrainean ca un cutit prin unt.

De acolo, armata rusa a ajuns la portile orasului Cernigiv, capitala regiunii cu acelasi nume, la aproximativ 90 de kilometri spre sud. Dar nu au reusit niciodata sa cucereasca orasul, respins de rezistenta acerba a ucrainenilor, chiar daca a fost bombardat in mod regulat.

La inceputul lunii aprilie, rusii s-au retras din nord pentru a se concentra din nou asupra campaniei din estul si sudul Ucrainei.

De atunci, Ucraina a supravegheat Senkivka ca un soim, precum si cei aproape 900 de kilometri de frontiera cu Belarus, al carui teritoriu a servit drept baza pentru fortele Moscovei.

La 20 octombrie, armata ucraineana a declarat ca amenintarea unei noi ofensive dinspre nord este in crestere, subliniind intensificarea „retoricii agresive” din partea vecinilor sai nordici, care sunt aliati apropiati.

Cu cateva zile mai devreme, Minskul a declarat ca pana la 9.000 de soldati rusi si aproximativ 170 de tancuri vor fi desfasurate in Belarus ca parte a unei forte operative comune pentru a-si securiza granitele.

„Daca vreti pace, trebuie sa va pregatiti pentru razboi”, a declarat presedintele belarus Alexander Lukasenko la 10 octombrie, acuzand Ucraina ca „planuieste lovituri” asupra tarii sale. Minskul nu s-a alaturat inca luptelor din Ucraina.

In interiorul adapostului bine fortificat, care a fost amenajat dupa retragerea rusa din aprilie, un politist de frontiera in varsta de 30 de ani, poreclit „Lynx”, spune ca este de parere ca exista „50-50% sanse” ca o noua ofensiva rusa sa aiba loc.

„Probabilitatea unui atac va fi intotdeauna ridicata aici, langa granita, cu un vecin ca acesta”, spune el, cu o mitraliera agatata pe umar.

„Se aude in permanenta sunetul constant al tirurilor de artilerie (rusesti) aici… uneori este calm, dar de cand a inceput toamna, inamicul a devenit mai activ”, a spus el.

Dar acum „sunt mai multe pozitii (ucrainene) si mai multe fortificatii, totul este mai serios acum … Ne-am gandit la toate optiunile posibile pentru a evita o repetare a ceea ce s-a intamplat inainte”, a spus el.

La aproximativ 30 de kilometri spre sud se afla Gorodnia, primul oras ocupat de rusi in prima dimineata a invaziei.

Primarul Andri Bogdan a declarat pentru AFP ca spera ca evenimentele din 24 februarie „sa nu se repete”, chiar daca o astfel de amenintare exista, amintind de trupele rusesti din Belarus.

Dar acum, situatia „este complet diferita” de cea de atunci, cand orasul sau, care avea 21.000 de locuitori inainte de razboi, era „aproape complet neprotejat”.

„Ne bazam pe garzile noastre de frontiera si pe toate fortele noastre de aparare. Astazi sunt aici si sunt gata sa lupte”, a declarat Bogdan.

Cand au aparut rusii, locuitorii au facut o demonstratie pasnica de rezistenta, a spus el, aratand cu mandrie o inregistrare video cu localnici cu steaguri ucrainene care stau in fata vehiculelor blindate pentru a le opri inaintarea.

In cele din urma, rusii au ramas in afara orasului atunci cand au ocupat zona.

Proprietara unei bacanii, Svetlana, o femeie in varsta de 50 de ani, respinge ideea „ca Belarusul ne-ar putea ataca”. „Traim langa granita, suntem natiuni prietene. Am un frate in Belarus si o sora la Moscova”, a declarat ea pentru AFP.

„La inceput, nici macar surorii mele nu-i venea sa creada ca s-a intamplat. Dar ei inteleg si ne sustin”, a mai spus ea. „Vreau ca totul sa se termine cat mai repede posibil”.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre:

Comentarii: